Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Odpovědět k tématu: Győry - růže dle šlechtitelů

Jméno
Subjekt
Boardcode
B) :( :) :laugh: :cheer: ;) :P :angry: :unsure: :ohmy: :huh: :dry: :lol: :sick: :silly: :blink: :blush: :kiss: :woohoo: :up :S :evil: :whistle: :down
Zpráva
Zvětšit /  Zmenšit

Topic History of: Győry - růže dle šlechtitelů

Zobrazit nejstarší 10 příspěvků - (Poslední příspěvek nejdříve)
17. dub 2024 17:02 #329757

quendery

Avatar uživatele quendery

Milí přátelé a milovníci a milovnice růžiček p. Györyho. Před pár dny jsem měla dlouhý rozhovor s p. Šípem. Jistě všichni víte, že p. Szilveszter už není mezi námi a jak to s jeho růžovou zahradou dopadlo. Psala jsem to tu v únoru. Pan Šíp se totiž rozhodl zachránit ve své školce všechny györovky, které se u nás dají dohromady, aby měl matečnice. Bohužel, některé z těch, které kdysi pěstoval již nemá, tak jsme se dohodli, že mu napíši seznam těch mých, ze kterých by bylo možné odebrat očka, pokud by je on neměl. Mám jich sice hodně / momentálně 60/, ale některé prostě mojí zahradou prošly a buď jsem je poslala dál nebo odešly. Ráda bych vás poprosila, jestli byste byli ochotní napsat, které odrůdy máte a zda, pokud je p.Šíp nemá, byste v příhodnou dobu nějaký ten roub neobětovali. Myslím, že dát dohromady růže, které jsou u nás k mání, je úžasný počin, protože p. Györy si to zaslouží a my také, abychom se z jeho růží mohli těšit dál. Předem moc děkuji za pochopení. Věrka

DSC02428_2024-04-17.jpg
Přílohy:
14. bře 2024 12:26 #329750

Svenljunga Host

Avatar uživatele

:) Paplo, to ráda slyším. Ale mám otázku, co s těmi starými listy. U čajovek, drobnokvětých a anglických je člověk ostříhá s větvičkami a pár zbylých obere,
ale mám je odstraňovat i u Györyovek a malých růžiček? Nebo je mám nechat a ony časem sami odpadnou?
Děkuji za radu.
12. bře 2024 14:10 #329749

papla

Avatar uživatele papla

O víkendu jsem tyto drobné růžičky stříhala a také se nemohu dočkat jara. Po pravdě střih by ani nepotřebovaly, většinou vypadaly zdravě a byly olistěné starým i novým listem.
11. bře 2024 09:59 #329748

Svenljunga Host

Avatar uživatele

Děkuji za Vaše rady a názory. Letos to budu testovat v praxi. Györyho růžičky sedí od konce února v záhonech. Akademie Istropolitana dostala místo u vyššího jabloňového pařezu. Plánem je ji k němu vyvázat, aby krásně přepadala. Felsewhodos je nedaleko na vzdušném místě. Uvidíme.
Mám tam i Janiho a nedaleko Irenu Sendlerowou. Všechny krásně raší. Nemohu se dočkat léta. Ovšem Lukášovo Medzičilizie vypadá také lákavě s těmi rozčepýřenými tyčinkami.
01. bře 2024 19:04 #329745

Lukáš

Avatar uživatele Lukáš

DSC02684_2024-03-01.jpg


DSC02683-kopie.jpg


DSC02680-kopie.jpg


DSC02682_2024-03-01.jpg


DSC02479-kopie.jpg
Medzičilizie velká kráska z jeho růží , velice zdravá odrůda bohatě kvetoucí další kvetení je celkem zanedbatelné
28. úno 2024 08:04 #329740

Ajka

Avatar uživatele Ajka

Ano, souhlas se vším, co Věrka napsala. ( Pro Svenljunga Host)
27. úno 2024 07:47 #329738

papla

Avatar uživatele papla

To mne mrzí, že ani zahrada nebyla uchráněna. To jsou nenapravitelné škody. Budu panu šlechtiteli posílat nahoru dobrou myšlenku, až budu pečovat o jeho krásné růžové děti. RIP.
26. úno 2024 23:08 #329737

quendery

Avatar uživatele quendery

Ano je to smutná zpráva. Pan Szilveszter byl už teď poslední dva roky moc nemocný, byl po mozkové příhodě. Smutné je i to, že jeho krásná zahrada, kde šlechtil svoje krásky už neexistuje. Mám zprávy ze Slovenska, že je zplanýrovaná a co tam bude teď nikdo neví. Ještě před tím tam byl p. Ježovič a někteří členové Slovenské růžařské společnosti a nějaké růže odvezly, ale asi to byl už jen zlomek. :(
26. úno 2024 09:08 #329736

papla

Avatar uživatele papla

Včera, 25.2.2024, jsem četla na facebookovém profilu SLOVAKROSES tento smutný post. Neumím vložit odkaz na celý příspěvek, proto jen kopíruji text:
S ľútosťou oznamujeme, že nás včera opustil Szilvester Györi, významný slovenský šľachtiteľ ruží. Šľachteniu sa začal venovať až na dôchodku, po tom, čo ukončil svoju kariéru lodného kapitána v riečnej plavbe. Prvú ružu, ktorú vyšľachtil, venoval svojej manželke, vznikla séria popínavých ruží odvodená od jednej z najpopulárnejších ruží - New Dawn, ktorú krížil s hybridom kordesii a získal veľmi odolné a zdravé popínavky s veľkým romantickým kvetom. Vyšľachtil viac než 200 ruží a po Rudolfovi Geschwindovi je našim najvýznamnejším šľachtiteľom.
Je známy predovšetkým vďaka miniružiam, učaril mu okrem iného romantický vzhľad vždyzelenej polyantky Little White Pet, krížením ziskal polyantku Baba Kay, pomenovanú podľa poslednej lode, na ktorej sa plavil. Mnohé jeho ďalšie ruže sú pomenované podľa parníkov. Ako sa raz vyjadril, nemohol nevidieť históriu, ktorá plávala okolo neho. Svoje ruže pomenovával po zabudnutých udalostiach z našej histórie, predovšetkým z maďarskej.
Slovenskej ružiarskej komunite bude chýbať jeho tvorivý duch, nadšenie pre prácu aj v nevhodných podmienkach, súcit a empatia, ktorú prejavil so všetkými trpiacimi, ktorým venoval svoje ruže.
05. úno 2024 20:40 #329692

Svenljunga Host

Avatar uživatele

Quenderry, děkuji Ti za odpověď - rozdíl mezi těmi super a obyčejnými je tedy celkem jasný. Ještě musím říci, že se mi poprvé podařilo zastihnout tu někoho online a byl to hezký pocit. :)
Projíždím v poslední době forum znovu celé vyhledáváním růží, které mám. Píšu si do sešitu seznam a k nim vlastnosti. Asi by ta tabulka byla lepší v počítači, ale já ráda listuji. U růží, které jsem tu nenašla si píšu znaménka a dodám pak nejspíš přes rajče fotky. V létě jsem zuřivě fotila - kamenem úrazu je u mně pak všechno uložit a roztřídit. A příští rok snad i nějaká ta fotečka růží Györyho. Četla jsem o něm i pár článků v jedněch online novinách. A musím končit, kocour škrábe na okno, že chce domů.