Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Odpovědět k tématu: Zima 2010/ růže dle zón

Jméno
Subjekt
Boardcode
B) :( :) :laugh: :cheer: ;) :P :angry: :unsure: :ohmy: :huh: :dry: :lol: :sick: :silly: :blink: :blush: :kiss: :woohoo: :up :S :evil: :whistle: :down
Zpráva
Zvětšit /  Zmenšit

Topic History of: Zima 2010/ růže dle zón

Zobrazit nejstarší 10 příspěvků - (Poslední příspěvek nejdříve)
15. dub 2018 17:44 #322237

ivik

Avatar uživatele ivik

Zimu jsem trávila prací :) Letos tady byla zima také studenější než jiné roky. Hlavně v noci byly teploty nižší než jiné roky. Ale sluníčko se snažilo. Na posílání to ale nebylo, co by zůstalo tady :lol:
Bazén už má ale přes den skoro 19 st :)
15. dub 2018 12:52 #322224

Jikra

Avatar uživatele Jikra

Iviku, sakra, kde jsi byla v zimě, pročs nám neposlala kousek španělskýho sluníčka? J. :)
15. dub 2018 08:37 #322218

ivik

Avatar uživatele ivik

WP_20180414_14_20_57_Pro2.jpg


WP_20180414_14_22_25_Pro2.jpg

Ve Španělsku stříhají růže na malý čípek - je tady každý rok zima nezima - letos bylo chladněji než jiné roky - a takto už kvetou - ty růže už jsou odhadem aspoň 15 leté, možná více. Všude musí být závlaha, je tu obrovské sucho. Myslím, že naše růže nejvíce ničí zimní sucho - mráz vysuší pletiva a když se oteplí, a není mokro, růže strádají a chytají nemoci
Přílohy:
13. dub 2018 13:11 #322198

quendery

Avatar uživatele quendery

Ta příroda mám dává......právě místo deště začaly padat kroupy :evil:
13. dub 2018 11:53 #322195

Kaja

Avatar uživatele Kaja

myslím , že letos to neměli lehké ani v Anglii . Richard Stubbs - zahradník od Austina dával na FB fotky,jak jim tam napadal sníh a byl mráz . :(
13. dub 2018 09:48 #322192

quendery

Avatar uživatele quendery

Tak jsem taky dostřihala......některé jsou opravdu na ježka a čekám , jestli vyrazí zespodu. Asi 6 šlo do kontíku, byly mrtvé. U nás ty mrazy a na sucho, takže spíš uschly/ už jsem tady asi někde psala od začátku prosince do konce března 12 mm srážek a asi tři dny tak 15 cm sněhu ...sucho strašný a mrazy celý únor březen/. Jinak opět musím pochválit růžičky p. Györyho, ty přestály zimu na jedničku, včetně těch prťousků jako je Janko Hraško, Sedmikráska, Vámbery Armin. "Šílený Ištván" za poslední dva dny nádherně olistěný jak v létě a ostatní se taky snaží. I Čipka p. Ježoviče se činí. Bez " ztráty kytičky" jsou taky historické, takže asi začnu zahradu trochu předělávat.......ještě více györovek, remontující historky a pár otužilců z těch moderním...např. Chippendale, Bailando, Diadem, Irma a Kordesovy pnoucí Hella, Jasmína, Perennial Blush, Florentina a Sweet Laguna. Ty jsou v pohodě. Bohužel, austinky u mně skomírají a ostatní moderní, žádná hitparáda . Tolik zpráva o stavu v křivoklátkých lesích nad Kačákem. :whistle: Nejhorší je, že mraky se tu honí, ale asi zase nespadne ani kapka.......bída s nouzí. :dry:
Květa napsala, že jí to připomíná tu krutozimu 2011/12, přiznám se, že tenkrát moje růže dopadly lépe než letos. Asi to jsou ty zimy-nezimy co byly poslední roky.
11. dub 2018 17:16 #322170

Ajka

Avatar uživatele Ajka

Ani u mě žádná hitparáda. Růže mám také ostříhané, některé jsou omrzlé, jiné mají KS a Queen of Sweden a Sweet Juliet překousané od vodních myší. Z těch mě asi trefí. Cibuloviny také ožrané a to jsem celé léto dávala návnady, ach jo, ach jo. Jindy bych asi šílela, ale letos si říkám, hlavně zdraví. Tatínek si v únoru zlomil nohu v krčku a to jsou teprve starosti. Tak ať se vám všem daří a hlavně to zdraví u vás i u růží. ;)
11. dub 2018 12:05 #322167

Dita

Avatar uživatele Dita

Taky mám dostříháno, samozřejmě ta téměř stovka nováčků na špalíčky. Přežili všichni až na Golden Years ( dvě ze tří kaput, i když doufám v nějaké spící očko) a jedna ze dvou ČSR taky hotovo. Naštěstí mě něco při sázení osvítilo a sesadila jsem je k sobě, takže jeden keřík bude a nevyplýtvala jsem tím druhým drahocenné místo. Jinak všechny nenováčci jsou naprosto v pohodě (snad jen Rokoko vypadá nějak divně) včetně pnoucí Penny Lane, která pokračuje v růstu na koncích výhonů. Sirius zdravý do poslední větvičky a koho musím opět vychválit do nebes je loňský nováček miláček Falstaff. Jeho koncem léta vyhozené dvoumetrové pruty do konečků zdravé a narašené, ačkoliv jsem o jejich vyzrálosti měla dost pochyby. Nicméně jsem ho ostříhala, abych založila pěkný keř. KS jsem objevila víceméně jen na několika čajovkách (stejně jdou nakrátko), třeba na Mount Shasta dost, ale mělo to i loni a kvetla krásně. Růže jsem loni nestříkala ani jednou, kromě mšic a housenek jsem nepozorovala napadení nějakou nemocí. Hnojila jsem jen jednou na jaře cereritem a jediné opatření, na které jsem se snažila nezapomenout je důkladné pohnojení draslíkem koncem srpna. Nějak intuitivně věřím tomu, že to hodně pomůže vyzrání pletiv a přečkání těch mrazivých dnů. Utvrdil mě v tom taky jeden můj pokus se dvěma plazivými rozmarýny rostoucími vedle sebe. První dostal draslík, druhý ne. První přežil s mírným poškozením, druhý chudák totálně spálený a suchý. Tak snad to má něco do sebe. Kopčila jsem jen některé nováčky a to opravdu byly hromádky spíš k smíchu a jakoby ani nebyly.
Takže pro mé osazenstvo to dopadlo na jedničku :) Jedině snad z ostatních to odnesla polovina všech mých cibulovin, to co zůstalo z té druhé půlky moc pěkně nevypadá. Je mi líto všech vašich omrzlíků, přeji vám všem, aby se co nejvíc vzpamatovaly!
Květo, ach jo, tvojí "mojí" favoritky Marie Louise Velge je mi opravdu líto :dry:
11. dub 2018 08:23 #322166

Miška

Avatar uživatele Miška

Ahoj všem a zdravím po delší odmlce.

Mám dostřiháno, krom Gertrudy J. (pedding a čekám, co ještě je zmrzlé) a Luise Odier (u ní váhám- bujná KS).
Omrzliny jsem evidovala přesně podle ZZ - tam kde bych potřebovala nechat delší větve, omrzlo a obrubovky byly o.k.
Já střihám ale téměř vše na 3 až 5 oček, líbí se mi hezký tvar keře, takže hodnotím spíš statisticky.
Zajímavé, že žlutky a oranž byly v pořádku. Pravděpodobně tam ležela dobrá sněhová pokrývka,např. Ghislaine Féligonde zatím neomrzlá komplet, kdyby byla starší, nemusela bych tak střihat, škoda. Podle toho lze odhadnout mrazové kotliny.
Ale ještě nejásám. Loňská zima byla přívětivá - dostatečná sněh.pokrývka a minim.velkých mrazů nenadělaly žádnou škodu, to až květnové mrazy v kombinaci s následnými tropy. Odcházely i letité růže.
Takže čekám na květen.

Můj závěr - tahle zima byla pro mou zahradu v normě.
Přeji všem co nejméně škod.
11. dub 2018 07:53 #322165

rok.zaruka

Avatar uživatele rok.zaruka

no u mne po kompletním sestříhání je na tom nejhůř už zmiňovaná A Shropshire Lad, hodně mě zamrzela Glamis Castle...tu mám už asi 5 let a tentokrát černé scvrklé klacky, nechala pár starých dřev (netuším jestli omrzla nebo korová spála, možná obojí)...její květ mám moc ráda, tak doufám že se otřepe, z loňských nováčku šli skoro všechny nakrátko, oranžády to daly krásně všechny, Lady Emma perfektně

z těch co přezimovaly nejlépe wichurana hybirdy,z angličanek Wollerton Old Hall, Lady of Shallotte,Alnwick Rose, Queen of Sw z dalších třeba Rhapsody a samo hystorické

jinak celkově žádná hitparáda, ale ani děs.... jen spíš soukromé ojedinělé tragédie