Krásný den z Českého ráje přeji všem……průběžně Vás sleduji a kochám se tou vší Vaší neuvěřitelně kvetoucí nádherou

, letos je opravdu Rok růží….a tiše závidím…….a zároveň doufám, že třeba někdy v budoucnu se také dočkám…..
Zatím jsem spíš na odstřel….nebo alespoň na Martu Kubišovou přes růže, neb ač je to neuvěřitelné, tak terénní úpravy nejsou na zahradě dodělány ani dosud……

!!
O Velikonocích - poslední týden v dubnu! - jsem už v zoufalství růže (cca 60 kousků) alespoň provizorně zasadila, ač už v té době začaly zakořeňovat, neb jsem je měla přes zimu jen nahusto, v balíkách založené, po třech i více kusech. Myslela jsem si, že terénní úpravy zvládneme a jsou tam jen na pár týdnů, nedávala jsem pod ně ani žádná hnojiva, mykorhizní houby, nic…
Naštěstí mě má ten „nahoře“ (asi) rád a růže neuvěřitelnou vůli přežít, takže díky chladnému květnu a dostatku vláhy a následnému hnojení to všechny růže zvládly, rostou, košatí ….. a kvetou! Nebo alespoň mají velkou snahu, ale svádím se srnkami nekonečný boj o to, kdo si květy rozkvetlých růží užije dříve…
Z toho důvodu nemohu podat objektivní hodnocení jednotlivých sort růží, zato bych mohla podat zasvěcený report o tom, že srnky jednoznačně upřednostňují květy Austinek před historickými (Louise Odier, Jacques Cartier).
Výjimky tvoří Harlow Carr. Z pochopitelných důvodů - díky svým ostnům je samo obranná

a tak snad měsíc stále nakvétá, mnoha květy současně….a pak – pro mě z nepochopitelných důvodů - nádherný Alan Titchmarsh.
Z nováčků mě asi nejvíce za srdce asi chytla Queen of Sweeden - svojí chladnou noblesou, William Shakespeare a Falstaf– barvou, Strawberry Hill něhou, A. Titchmarsh - uspořádáním květu, Desdemona vůní. Z těch, co „trápím“ už druhý rok v terasových květináčích, je nádherná Lady of Hamilton, pro svoji vůni i neustálou snahou kvést, ale barevně moc nevím, kam s ní…..(Munstead Wood??) A vůní je nepřekonatelná Gertrude Jekyll (dosud bez č. skvrnitosti). Na výpeku se ale dost škvařila Maid Marion, po vydatném zalití se vždy oklepala a bohatě kvetla The Alnwick Rose. Ač barvou nádherná, moc se nepředvedla Princess Anne.
Všechny růže, angličanky i historické, ač byly všechny bez rozdílu napadené mšicemi a občas housenkami, jsou (zatím) i bez postřiků zdravé, bez rzi, padlí, skvrnitosti.
V sobotu se chystám k Pelcovým na Dny růží a jsem nepoučitelná (věřím, že terénní práce do podzimu budou hotovy) …. a už mám objednáno asi tak dalších 40 růží – Gentle Hermione (voní do prostoru), Charles Rennie Macintosh, Emanuel, Munstead Wood, Princess Alexandra of Kent, The Pilgrim, Heavenly Pink, Empereuer Charles IV, Saphir, Rose de Rescht, Bernd Weigel Rose