Miška napsal:
Včera jsem zasadila Lavender Lassie do koutu záhonu k LO a před ní je Gentl.Hermione s Ballerinou. Takový pomyslný 4úhelník. Zde je foto z léta ( LL je asi metr od té modré opory vzadu):
Zapadne tam barevně i výškově k uvedeným růžím? Mám tam trvalky a trávy spíše do modrofialova, jako na fotu. Tak si myslím, že by to nemusel být velký barevný rozdíl.
Děkuju za odpověď.
Miško, mám všechny - ber samo moji odpověď jako : takhle u mne ( čili subjektivní odpověď ) vč. toho, že mám přes zimu dost frišno x ostatním.
Barevně si myslím, že bude moc pěkné, zvlášť s doplněním modravých trvalek.
Netuším, kde máš zbylé dvě růže zasazené, popíšu jak se tyhle 4 jmenované chovají u mne.
LO - podcenila jsem jeho mohutnost, možná může být i polostínem ( podle mne mu nevyhovuje ) . Nijak zvlášť nenamrzá. Už se tu psalo, že mu vyhovuje ohnutí prutů do vodorovné polohy, udělá na nich násadu květů ochotněji. Pokud ho máš zasazený někde u toho zábradlí, bude fajn. U mne mívá na konci sezony 2 m výšky.
GH - kvete 2xm podruhé dělá kandelábry. Namrzá, stříhám většinou k zemi ( příp. na hranici sněhu ). Výška v prvním kvetení pod metr, v druhém cca 1,2 m.
LL - mám ji moc ráda. Namrzá mi ale podobně jako GH ( na hranici sněhu ). Výška v 1. kvetení jako GH, v druhém 120 - 140 cm ( bajvoko ). Pokud budou podobné zimy jako min. 4 roky, nemyslím si, že by mohla být vyšší.
Hranici neomrznutí ( setrvání ) dřeva ale neznám. U mne jsou teploty min. - 20 st. ( až - 24. st. )
Ballerina - Kanaďani o ní píší, že je poměrně mrazuodolná. V podstatě bych se k nim podle mého pozorování klonila, Letos ale ( bez sněhu ) měla problémy i ona. Co je ale podstatnější - u mne v druhé části roku dělá dlouhé, na koncích ohnuté pruty. Mohutná, výška min. 150 cm.
Takže u mne by byly seřazeny podle výšky od nejvyšší : LO, Ballerina,LL,GH.