Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růžové kombinace

Re:Růžové kombinace 23. říj 2012 10:57 #284594

• snajecka
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 2
Zdravím Jituš, prosím vás - co je to za růži kterou máte ve svém profilu? Moc děkuji za odpoVěd. Jana

Re:Růžové kombinace 24. říj 2012 08:50 #284635

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Amazonko ( příp. další, kt. ji máte objednanou ) , k Carefree Beauty - jaks ( příp. s čím ) jsi ji sázela ?

( možná mám mylný dojem - jeví se mi jako - solitéra, plotovka, okraj skupiny/ řady ). Chtěla jsem probrat, zda tento dojem mám pouze já..

Re: Růžové kombinace 24. říj 2012 08:56 #284636

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Květo, bude v rohu rohového záhonku, jenže ten je ve svahu, takže bude "povýšená" :D
Solitérně zatím nemám šanci sázet nic, ale uvidíme, jak se bude jevit.

Jinak letos mám takových růží víc, takže bude legrc, až se mi budou rvát ;) ale z těch otužilejších dělám pohledovou zábranu, takový volný ŽP, takže určitý rozmach mít budou (než je okopu a vyrobím kolem nich zákonek :blush: )

Re: Růžové kombinace 24. říj 2012 09:43 #284638

• Květa
  • Moderator
Ok, takže podobný dojem.

:laugh: Mám to právě podobně jako Vlaďka, marně vzpomínám kudy vedly moje myšlénky pro zasázení. Pro C.Beauty bych měla tři možnosti - zasunout do toho kompostového záhonu, solitéra u potoka či kraj záhonu ( skupinky ) - v rohu, jak mám h. Limelight. Zvolím poslední možnost - kdyby byla příliš barevně agresivní, na podzim ji mohu vždycky přesadit. B)

Bůh ví, jaká bude barva květů v reálu.

Jinak př. rok opravdu bude dobrodružstvím. Jednak už teď tu mám několik naprosto se nikam nehodících růží ( vypadají jinak než byla představa ) a srdce Hamounka se jich nevzdá :evil:. Druhák, jak člověk probírá nabídky rychle, nikdy nestihne načíst, nakoukat vše. Nehledě na to, že teorii následně šmahem smáznou ZZ :silly: ..

S tím, jak se blíží praxe, dočítám.
:laugh: K jednomu z nějvětších překvapení jsem se prosekala včera.
Objednávala jsem si otužilkyni - podle HMF jsem nabyla dojmu půdopokryvného bochanu. Metříčkového. Umístění : překryv poklopu studny.
No, a včera jsem se dočetla - může být veden jako climber ( 5x5' ), hardy to Z3. He,he.. že by to "vyšlo" i v mé zahradě ? :silly:
Poslední úprava: 24. říj 2012 09:44 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: helena, jana H, Evka

Re: Růžové kombinace 12. lis 2012 10:36 #285177

• Květa
  • Moderator
Miška napsal:
Včera jsem zasadila Lavender Lassie do koutu záhonu k LO a před ní je Gentl.Hermione s Ballerinou. Takový pomyslný 4úhelník. Zde je foto z léta ( LL je asi metr od té modré opory vzadu):

LOL.jpg

Zapadne tam barevně i výškově k uvedeným růžím? Mám tam trvalky a trávy spíše do modrofialova, jako na fotu. Tak si myslím, že by to nemusel být velký barevný rozdíl.
Děkuju za odpověď.

Miško, mám všechny - ber samo moji odpověď jako : takhle u mne ( čili subjektivní odpověď ) vč. toho, že mám přes zimu dost frišno x ostatním.

Barevně si myslím, že bude moc pěkné, zvlášť s doplněním modravých trvalek.
Netuším, kde máš zbylé dvě růže zasazené, popíšu jak se tyhle 4 jmenované chovají u mne.
LO - podcenila jsem jeho mohutnost, možná může být i polostínem ( podle mne mu nevyhovuje ) . Nijak zvlášť nenamrzá. Už se tu psalo, že mu vyhovuje ohnutí prutů do vodorovné polohy, udělá na nich násadu květů ochotněji. Pokud ho máš zasazený někde u toho zábradlí, bude fajn. U mne mívá na konci sezony 2 m výšky.
GH - kvete 2xm podruhé dělá kandelábry. Namrzá, stříhám většinou k zemi ( příp. na hranici sněhu ). Výška v prvním kvetení pod metr, v druhém cca 1,2 m.
LL - mám ji moc ráda. Namrzá mi ale podobně jako GH ( na hranici sněhu ). Výška v 1. kvetení jako GH, v druhém 120 - 140 cm ( bajvoko ). Pokud budou podobné zimy jako min. 4 roky, nemyslím si, že by mohla být vyšší.
Hranici neomrznutí ( setrvání ) dřeva ale neznám. U mne jsou teploty min. - 20 st. ( až - 24. st. )
Ballerina - Kanaďani o ní píší, že je poměrně mrazuodolná. V podstatě bych se k nim podle mého pozorování klonila, Letos ale ( bez sněhu ) měla problémy i ona. Co je ale podstatnější - u mne v druhé části roku dělá dlouhé, na koncích ohnuté pruty. Mohutná, výška min. 150 cm.

Takže u mne by byly seřazeny podle výšky od nejvyšší : LO, Ballerina,LL,GH.
Následující uživatel poděkoval: zdenka, jana H

Re: Růžové kombinace 12. lis 2012 12:01 #285182

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Tak výškově jsem to trefila úplně dle Tebe.
Ballerinu jsem právě přesadila trochu dál z okraje, přeci jen dorostla šlahouny i přes 1,50m.Ted je místo toho modravého bodláčku-máčky. GH zůstala vepředu. LO je vedená na té modré opoře. S kvetením se nepřetrhla i přes to snažení jí vést šlahouny vodorovně (dám srovnání do LO) a LL je defacto v úrovni vedle ní, takže když si vystřelí, tak jedině dobře.
Lavender Lassie právě řešila Danah, chtěla ji vést po oblouku. Ale už sem nechodí, aby řekla, jestli se jí to povedlo.

Jak mi růže přezimují, zatím sama nevím. Mám všechny od loňského podzima. Tak jsem sama zvědavá, jak na tom budu.
Ale kopčím kompostem (mám ho mraky stejně jako zetlelého koňského hnoje) a zakrývám chvojím. To mě baví - les je za chalupou, tak je škoda toho nevyužít. Poprosím muže a jedeme s traktůrkem na výlet jak v Postřižinách :laugh: .
Následující uživatel poděkoval: jana H

Re: Růžové kombinace 12. lis 2012 14:09 #285187

• Květa
  • Moderator
Vyvezou tě, jo ? :laugh:

tak to je fajn - řídila jsem se podle fotky, tam máš Ball. ještě v popředí..
Jen ještě poznámka - L.Lassie mi připadá jako růže, kt. chce čas. Možná je to i místem ( písek, parno - u mne ), ale 1. rokem mi silně klopila, hned odkvetla. Druhou sezónu se to spravilo samo.
Teď ji mám již 3. rokem, připadá mi subtilnější ( slabší větve, méně rozvětvuje ) ve srovnání s uváděnou GH.
ale když rozkvete... to je nádhera... a ta vůně... áách
Následující uživatel poděkoval: jana H

Re: Růžové kombinace 16. čen 2014 23:06 #289914

• Květa
  • Moderator
"Vítací" záhon - osázení.
zítra doplním event. délku. Ji nevím. Ještě není dosázený do konce.

V té části, odkud ho fotívávám ( pro mne nejčastější pohled ) je nejširší, vešla se jedna obryně + 3 růže cikcak. Pak pokračují vždy cikcak dvě, od poslední třetiny se vejde již jen jedna. Jsou tam sázeny převážně růže, o kt. se domnívám, že jsou choulostivější na mráz.

P1170382.jpg

zleva - Belle de Sardaigne, Palais Biron, Herkules - splývající s Fl.Delattre + Midsummersnow, růžová Ch.R.MacIntosh, Minerva, Novalis již asi nepostřehnutelný.

obryně Belle de Sardaigne - Massad

P1170365.jpg

Bouquet Parfait - Lens

P1170545.jpg

Palais Biron - Orard

P1170349.jpg
Poslední úprava: 17. čen 2014 22:13 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., HonzaPM, hana.johana, Aglaé, skalnička, evai, Martin, mišpule, Evka, Mandalenka a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Re: Růžové kombinace 16. čen 2014 23:18 #289915

• Květa
  • Moderator
Florence Delattre - Massad

Herkules ( nechoulostivý ) Kordes

P1170371_2014-06-16.jpg

( musím dát detail, jinak na fotkách splynou )

Herkules znovu

P1170743.jpg

na vzdálenější straně v poupatech Durance - Massad
( nedoporučuji )
za Herkulem v mezírce Ventilo ( ještě nekvete, nováček ) - Guillot

za Durance - nově zasázený ( asi ) Pope John Paul II - Zary

P1170742.jpg

La Roche Guyon - Guillot, ještě nekvete

nechoulostivky - Charles Rennie Mackintosh Austin, bílý Midsummersnow + modrá Minerva - Vissers

P1170746.jpg

u Minervy z druhé strany ( není vidět ) letošní chůdě Monique Bouygues - Guillot, slabá sazenice, ale bude dobrá, dlouho drží.

P1170072.jpg
Poslední úprava: 17. čen 2014 00:29 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, hana.johana, Aglaé, varouch, skalnička, evai, Martin, Evka, Mandalenka, Iveta

Re: Růžové kombinace 16. čen 2014 23:24 #289916

• Květa
  • Moderator
opět Fl.Delattre
Domaine de Charance - Guillot
( fotku dávám i když je focená po dešti - hezké světlo, ovšem květy nacuclé vodou a při tom napršelo pouhých/intenzivních 0,4 mm ) páč je na ní vidět i Fl.Delattre a Monique

P1170619.jpg

vedle Minervy další nechoulostivá Novalis -

P1170614.jpg

P1170616.jpg

pak byly plánovány/zakoupeny Amadine Chanel + Laduree ( Guillot ) - bohužel, přišly KO.

ještě nekvetoucí Bicentenaire de Guillot ( Guillot)

a konec ( dál volné místo )
Marie - Luise Drevon ( Massad )

P1170096_2014-06-17.jpg

zbývá místo pro cca 5 růží, šetřím si ho pro Massadovky. V záhoně nejsou vcelku žádné trvalky, pár šalvějí ( mini ) + jedna zapomenutá, cca dvě levandule ( aby nebyly proluky ) a nějaké brunnery, čemeřice, cibuloviny.
Poslední úprava: 17. čen 2014 00:40 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, hana.johana, Aglaé, skalnička, Martin, Iveta
Moderátoři: Eva L., Květa