Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růžové kombinace

Růžové kombinace 09. led 2017 18:07 #314937

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Květo dík, růži mám od podzimu v zemi - se těším :cheer:

Růžové kombinace 09. led 2017 18:08 #314938

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
už se tady v diskuzi nějak ztrácím :whistle: :whistle: :whistle:
Poslední úprava: 09. led 2017 18:09 od Lukáš.

Růžové kombinace 09. led 2017 18:10 #314939

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Alenko, jsi laskavá, díky. :) Víš, ono je to tak, když se na ty záhony dívám už několik let a dost dobře nemůžu obměňovat "porost" každý rok, tak ať chci, nebo nechci, nespokojenost se vždycky najde. Těmi hlavními nedostatky mám na mysli to, že se mi nedaří kombinace růží s trvalkami. Lépe řečeno - nedaří se mi výběr těch vhodných trvalek. Aby např. nepřerůstaly růže, aby se příliš neroztahovaly do šířky ... a pod. Ale necítím to jako velký problém, aspoň mám o čem přemýšlet a nenudím se. :laugh:

Na poslední fotce je moschata hybrid Jean Stephenne.

Teď jsem si všimla, že Květa odpověděla za mě. Díky. :)
Poslední úprava: 09. led 2017 18:17 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: alenak

Růžové kombinace 09. led 2017 18:12 #314941

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Vstoupím jen krátce a trochu nerůžově.Týká se barev. Je mi šedesát. Jako malá holka jsem se sama strojila do školy. Jako základ, abych na ulici nešla jako cvok, mi doma říkali. Zelená modrá, pro blázna dobrá, zelená červená, pro blázna stvořená.Jak je vidět na květinách, červená zelená tam nikdy neplatila. Zelená, modrá se stala dokonce hitem v oblékání, jeden čas i zahradní architektuře. Design se posouvá, všude na nás působí reklamy, které posouvají hranice vnímání barev.
Lukáši, ta kombinace je suprová.
A co více tolerance, pokud se někdo náhodou nechtěně, během psaní, to je řeč v reálu, posune do trochu jiného šuplíku.
Následující uživatel poděkoval: Lukáš

Růžové kombinace 09. led 2017 18:17 #314942

• alenak
  • Platinum Boarder
Luky, to se Ti zdá,tady se nemůžeš ztratit :) u tebe je v zahradě moooc dobře,má to tam duši :cheer:
Poslední úprava: 09. led 2017 18:43 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Lukáš

Růžové kombinace 09. led 2017 19:00 #314943

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Květo, možná jsem se špatně vyjádřila, máš pravdu, že prapůvodní přírodní barvy jsou zřejmě mnohem jednodušší než to ,co nyní nabízejí zahradnické produkce. Na druhou stranu, kdyby byly všechny kytky v jejich původních barvách a tvarech, nebylo by co řešit ;) . Jenže zahradnictví a katalogy jsou doslova natřískané kytkami v mnoha různých barvách a odstínech a ty sladit už problém trochu je a růže patří k největším chameleonům :P .
A aby toho nebylo málo, ještě si na nás vymýšlejí barvoměnu :whistle: .

Klidně můžeme na toto téma založit jinou diskusi, ale vzhledem k tomu, že stějně nejsme schopni se striktně udržet tématu prakticky v žádné diskusi, bude se to stejně nejspíš dublovat :unsure: . Tohle není odborná diskuse jako třeba Austinky, jisté zaplevelení trvalkami ( jakožto uvedení příkladu určité barevné kombinace) tu myslím tolik nevadí.
Málokdo má v záhonu čistě jen růže. Kombinace růží je tedy ovlivněna i výběrem ostatních rostlin v záhonu ( nebo naopak). Je to tak provázané, že to těžko oddělovat. V jednom z mých nových záhonů je hlavním motivem bordová barva stonků a rašících listů růží ( hrozně se mi to líbilo právě na růži Charles Austin vzhledem k barvě jejího květu), cílem je nakombinovat meruňkovo-oranžové růže s růžemi, které budou kvést v barvách bordó ( magenta) a trvalkami a letničkami s bordó listy. Jedno bez druhého nemá pro koncepci toho záhonu smysl. Je to příklad barevné kombinace, kterou jsem tu třeba na fotkách prakticky neviděla. Často mě právě trvalky nebo letničky inspirují k určité barevné kombinaci, do které pak zkouším zakomponovat růže.
Poslední úprava: 09. led 2017 19:17 od Jana V..

Růžové kombinace 09. led 2017 19:06 #314944

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Lukáš napsal:
102_0293_2017-01-09.jpg

pro mě krásná kombinace růží The Pilgrim a Burgundy Ice

Lukáši, tohle je přesně kombinace, ze které na monitoru bolej oči a přitom v záhonu vedle sebe vypadají moc pěkně.
Velmi podobná kombinace je na tuším 16. stránce katalogu, co dávala odkaz babkaela : Weeks Roses nový katalog pro rok 2017 www.weeksroses.com/WR17_Catalog_/index.html
Ta fotka mě nanokec nakopla k tomu tuhle diskusi otevřít ;) .

Pro mě jsou zatím nekombinovatelné růže s žíhanými a dvoubarevnými květy, ale kombinaci na str. 61 katalogu si dovedu docela dobře představit ;)
Poslední úprava: 09. led 2017 19:15 od Jana V..
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Lukáš, Genovesa, alcearosa, Regina

Růžové kombinace 09. led 2017 20:10 #314945

• alenak
  • Platinum Boarder
Jano, můj tip na doplněk k barevným, žíhaným růžím je bílá gaura - svíčkovec, i když má růže přestávku, gaura kvete furt, až do zimy ;)
Následující uživatel poděkoval: Lukáš, alcearosa, Regina

Růžové kombinace 09. led 2017 21:00 #314947

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Já taky pracuji na své zahradě pro svoje potěšení. Nemám naprosto žádné vzdělání v tomto směru a tak tam mám nepochybně jednu chybu na druhé. Ač se rozhodně snažím vytvořit ladící celek. A mám ty chyby ráda. A některé zas nevidím, necítím. Navíc mě baví tu zahradu předělávat. Už neumím nečinně sedět...To, že slýchám, že máme krásnou zahradu, to je jen příjemný bonus.
Jo a chápu, že je třeba udržet stránky na vysoké úrovni. Ale upřímně, částečně to je bohužel důvod, proč se tu necítím moc dobře.
Za poslední, tuto diskusi jsem od počátku chápala jako diskusi, kde se mají kombinovat růže s čímkoli. Blbě, to se omlouvám.
Následující uživatel poděkoval: Lukáš, alcearosa, Regina

Růžové kombinace 09. led 2017 22:05 #314951

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Genoveso, souhlas. A nejsou jen kombinace růží s růžemi nebo něčím jiným. Je to také o tom, kde se kombinuje. Naprosto formálně dokonalé rosárium působí u vesnického domku poněkud komicky.Dál se spoustu lidí bojí dát nějaké foto. A co je vlastně krása? Pro někoho baroko, pro jiného funkcionalismus.
Následující uživatel poděkoval: Genovesa
Moderátoři: Eva L., Květa