Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Pivoňky - Paeonia

Pivoňky - Paeonia 15. čen 2016 23:13 #309638

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Láďo, já jsem už to své zahlcování pivůněma nedokončila, k Itohu (-ům ) jsem se nedostala.

Odkud máš Bartzellu ? ( domnívám se totiž, že to bude podobný případ jako u ostatních o kt. vím )- ale příčinu neznám, mohu se jen domnívat. Spekulovat.

Bylinným listy před zimou také odstraňuji, většinou tedy až v době, kdy je šlehne mráz.

Itohu ale nikoliv. Nedělala jsem to nikdy. Můj je naprosto zdravý, botritys se mu vyhýbá ( nechytá ). Dokonce mu nechávám listí hodně dlouho na jaře do doby než trochu poporoste okolí. Z čistě praktických důvodů, estetika jde u takovéhle drahoty stranou. Je v balónovém perimetru, listí ho pak trochu chrání. Máme s Dančou stejný - Copper Kettle.
Oba se chovají podobně, nevím ale, zda je to vlastností pouze tohoto kultivaru. S jiným nemám zkušenosti.
On se totiž chová jako polodřevitá pivoňka. Nevím, jak jinak to nazvat. Zbytky stvolů jsou zdřevnatělé, ale duté. Na nich vyrůstají normální květní puky. Loňského roku jsem je ponechala, vykvetly. Jen tvar trsu nebyl tak kompaktní jako obvykle, proto jsem je toto jaro vykroutila a ponechala pupeny pouze z pod země.

Po tvé odpovědi pak následně zaspekuluji, teda.. a k svému se vrátím.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Láďa

Pivoňky - Paeonia 16. čen 2016 10:06 #309682

• Marta
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 211
Láďo, mám Bartzellu druhým rokom. Je pekná, kompaktná, zdravá. Na jar pekne vyhnala, na konci výhonov púčiky, očakávanie veľké. S prekvapením som asi pre tromi týždňami objavila otvorený kvet - na severnej strane. Odkvitol, otvoril sa druhý tiež v úplnom tieni - možno veľmi skoro ráno trochu plného slnka. Puky na osvetlenej strane sú v priemere cca 2 cm, stále zatvorené a nádej na rozkvitnutie som vzdala.
Neviem, či to tak bude aj v budúcnosti - keby áno, šupnem ju do tieňa.
Listy som na jeseň neotrhávala - celú rastlinku som oplotila tyčkami - deti, domáce zvieratá... -
Do jari trčal zo zeme kvázi "konárik" z ktorého je teraz pivonka cca 60/50 cm. Marta

Dcéra kvet aj odfotila, sedel v hustej poduške z listov, ale ja to neviem vložiť - no, blbec.
Poslední úprava: 16. čen 2016 10:07 od Marta.

Pivoňky - Paeonia 16. čen 2016 20:58 #309733

• Láďa
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 597
Květo, Honzo, Marto díky.

Honzo, snažil jsem se zřejmě až moc. Vykopal jsem jámu v mé jílovici v místě celodenního slunce a koupil nejlepší substrát (s přípravkem bránícím vyschnutí ap.) a do něj jsem pivoňku zasadil.
Květo, koupil jsem ji loni v lednu v e-shopu Lukon Bulbs - cena 500,-. A přesně jak píšeš, na lodyze byly pupeny, proto jsem se ptal na řez. Keřík je to výstavní, listy zdravé. Loni bez květních pupenů, letos se 4 zakrnělými. Je to můj jediný Itoh hybrid. Budu rád, pokud mně poradíte.

Pivoňky - Paeonia 17. čen 2016 10:15 #309787

• Marta
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 211
Láďo, tak toto je kvet Bartzelly. Všimni si, ako je zasunutý pod listami - sama som ho objavila iba náhodou, ani kvetné puky neboli navrchu tak, ako to pivonky bežne mávajú - teda tie dva, čo kvitli.
Vystrčené puky sú doteraz neotvorené.

DSCN0398.jpg
Poslední úprava: 17. čen 2016 11:28 od HonzaPM. Důvod: Vložit foto
Následující uživatel poděkoval: Láďa, Jikra

Pivoňky - Paeonia 17. čen 2016 10:31 #309788

• Květa
  • Moderator
Láďo, půjdu tedy se spekulacemi na trh. No, když tak mne někdo někdy opraví ( sepsuje :laugh: ).

Na ty Itohy od LB slyším stížnosti (o tom že nekvetou ) ze všech stran.

V době, kdy do ČR je dovezli poprvé, jsem Bartzellu viděla v jiné školce než LB. 5l květník, plný, za cenu vyšší, nicméně přiznivou. Všechny jim kvetly. Plné slunce, školkové zacházení. Měli jich hodně, pořád jsem nákup odkládala. Jaké bylo mé překvapení, když jsem následující rok viděla, že rostliny přemnožili. Domnívala jsem se ( a domnívám ), že Itohy jsou roubované, podobně jako dřevité. V té školce určo neroubují....

To je jeden z důvodů proč by nemusely kvést - nemají sílu. Chtějí ( možná ) čas podobně jako bylinné - tzn. ty 2 - 3 roky než se do kvetení vůbec pustí.

Druhou možností je něco jiného - odlišného - v tom procesu vzniku rostliny. Dopíšu text, vyhrábnu pak důkazní ( :laugh: ) foto.
V době, kdy jsme s Dančou kupovaly ten náš Itoh, byly hodně drahé a málo dostupné. Asi za dva ( 3 ) roky poté se najednou jejich cena dost rapidně snížila a staly se dostupnějšími. Usuzuji, že jsou nyní množeny in vitro a ( třeba ) tam mohly získat nějaké neočekávané a negativní vlastnosti ( třeba jako brunnery - in vitro rostliny mají nižší mrazuodolnost, potřebují se usadit ).
Odlišná podnož, třeba, také.

Poslední možností, kt. mne napadá, je botritys. Ta se projevuje právě tím zakrněním květních poupat. Ale i když ji na bylinných ( občas ) mívám, na Itohu nikdy. Jak jsem ale psala, zkušenosti mám jen s tím svým.

Myslím ( doufám ), že tyhle Itohy potřebují jen čas. Že př. rok to již bude lepší..

Tomu svému nevěnuji pražádnou nadstandardní péči. Je na plném slunci ( dopoledne na jaře má stín od sousedního domu do cca 10 hod. ), pak slunce do západu. V podstatě ho ani nehnojím ( snad nějakou dávku hnoje když odkopčuji na jaře růže ), nezalévám. Jak se vyrovnal s loňskem - ukážu na f.
Kdysi jsem mu hned po odkvětu odstříhávala odkvetlé semeníky ( aby se nevysiloval ), dneska jsem už také laxní. Odstřihnu je, ale až... někdy..
Poslední úprava: 17. čen 2016 10:33 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: skalnička, Láďa, Jikra

Pivoňky - Paeonia 17. čen 2016 10:50 #309791

• Květa
  • Moderator
Kořeny Itohů jsem v ruce držela pouze dvakrát.

Na prvních dvou f. jsou dodané Itohy z Rakouska. Nebyly pro mne, jen jsem je měla možnost okouknout. Překvapilo mne, že proti tomu mému původnímu měly kořeny daleko subtilnější
Pastel Splendor byl v porovnání s mým "titěrný", druhý ( Lemon Dream ) mi připadal, že má i jinou podnož. Vrtat jsem se v nich neodvážila, samo..

pivonkyMiely2013013.jpg

pivonkyMiely2013008.jpg

Obě fotky jsou pořízeny na podzim 2013

Svůj Itoh jsem dostala (to se mí mužové vyprsili, dárek k narozkám :kiss: ) 7.3. 2010 - původ Německo.
Fotka hodně klame, ta chobotnice byla obří. Bála jsem se ji zasadit do záhonu, musela jsem k zasazení použít ten široký kýbl na nátěrové hmoty. Jinam se na šířku nevešel.

P1060110.jpg

stav 22.4.

P1060241_2016-06-17.jpg

stav 22.6. - vykvetl. Téhož roku, 3 měsíce po dodání. Jestli dobře pamatuji, měl 3 květy.

P1060492.jpg
Přílohy:
Poslední úprava: 17. čen 2016 13:52 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: skalnička, Láďa, Jikra

Pivoňky - Paeonia 17. čen 2016 11:01 #309795

• Květa
  • Moderator
Letos mi nakvétal postupně, nejdříve na přivrácené straně k jihu - fotky jsou z pol. až konce května

DSCN0927.jpg

pak teprve z druhé strany.

DSCN1013.jpg

Přišlo mi to vhod, ptž. si rozložil kvetení na poměrně dlouhou dobu.

Ještě nyní jsem koukala, že nějaký opožděný kvítek rozkvetl.
Poslední úprava: 17. čen 2016 11:04 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., HonzaPM, Vlaďka, Kaja, varouch, skalnička, Baránková, Láďa, Vendy, Jikra a tento uživatel má 2 dalších poděkování

Pivoňky - Paeonia 17. čen 2016 13:43 #309829

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Dám takový echt debilní dotaz.
Tyhle dřevité pivoňky jsou obecně takhle krásně kompaktní jako má Květa nebo mají též tendenci se rozvalovat jako bylinné?
Žádnou dřevitou pivůni nemám, jen obyč. bylinné a ty se mi zdají letos enormně přerostlé a po deštích jsou rozválené na všechny strany, což mě ukrutně nerví. :evil:

Pivoňky - Paeonia 17. čen 2016 20:17 #309836

• Láďa
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 597
Květo, díky moc za obsáhlý elaborát i rozbor problému. Počkám další rok a zkusím postřik proti botrytidě. Co jiného mně zbývá, že. Ale Tvůj Itoh je nádherný. Marto, alespoň máš určitě Bartzellu.
Lukon Bulbs mně každý leden dostane krásným katalogem a to v době, kdy je depresívní počasí a když objednám, mám se na co těšit. Ale jsem nepoučitelný. Záměny převažují. Před týdnem jsem reklamoval záměnu bylinné pivoňky. Prý je záměna již od dodavatele a není možné 100 procentně garantovat ani náhradní odrůdy. Kdyby nebylo tak drahé poštovné růží ze zahraničí. Jak je možné, že poštovné z Dánska -Rosenposten je méně než poloviční ve srovnáním s Německem - Dräger?

Pivoňky - Paeonia 18. čen 2016 08:55 #309856

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Skalničko, nerozvalují se , protože je drží ta (dřevěná )dřevitá kostra. Mám 40ti letou, ale ta už má vykotlaný pařez, občas se kus ulomí, ale stejně dělá každý rok radost.
P5180465.jpg

P1070199.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Kaja, Kirsten, Jikra, alenak, Marta, luci
Moderátoři: Eva L., Květa