Tak nejdřív.....Květo s dovolením
"Kompost je organické hnojivo obsahující základní živiny uhlík, dusík, fosfor, draslík, hořčík a vápník + stopové prvky ( ovlivněné tím, z čeho se kompost vyrábí ), v kt. bych se tedy ale raději nehrabala. Už takhle je to ( pro mne ) hodně složité.
Správně vyrobený kompost obsahuje v sušině průměrně:
Celkový dusík ( N ) 0,5- 1,5 %
Celkový fosfor ( P2O5 ) 0,1- 0,8 %
Celkový draslík ( K2O ) 0,3- 0,8 %
Vápník ( CaO ) 1 - 12 %
Hořčík ( MgO ) 0,2- 3,3 %
Organická hmota 20- 40 %
Poměr
C:N 30 : 1
Hodnota pH 6,5- 8,0
Přeměnu organické hmoty na humusové složky při kompostování zabezpečují převážně aerobní mikroorganismy. Úvodní fáze rozkladu je provázena uvolňováním tepla a zahříváním zrajícího kompostu na teplotu 50 - 65C. V této fázi se uplatňují též termofilní houby, rozkládající celulózu. Při těchto procesech se výrazně zvyšuje kyselost substrátu hromaděním organických kyselin. Tato fáze trvá zpravidla 2 - 3 týdny, ale u kompostu s velkým podílem dřevní štěpky až 2 měsíce.
V následující fázi přeměny teplota klesá na 40 - 45C, mění se složení mikroorganismů, vznikají humusové látky.
V poslední fázi dozrávání kompost získává hnědou barvu, molekulární váha
humusových látek se zvyšuje a kyselost substrátu klesá. Kompost dosahuje zralosti a přestává být fytotoxický.
Proces kompostování probíhá intenzivně v podmínkách provzdušňování. Provzdušňování se provádí ( neprůmyslově ) překopáváním kompostu. Při nedostatečném provzdušňování zrajícího kompostu nastupují anaerobní procesy (hnití) a kompost tzv. "kysne". Největší potřeba provzdušňování zrajícího kompostu je v hydrolýzní tj. 1. fázi zrání.
Pro vytvoření optimálních podmínek pro rozvoj mikroorganismů je třeba zabezpečit zejména správný poměr uhlíku a dusíku (C:N) vhodnou surovinovou skladbou čerstvého kompostu. Poměr C:N by měl být v čerstvém kompostu v rozmezí 30-35:1 a ve zralém kompostu 25-30:1. Příliš široký poměr C:N prodlužuje zrání kompostu a je zapotřebí přidat hmoty bohaté na dusík ( výkaly ) nebo přímo síran amonný, močovinu apod., nedostatek P2Ó5 se koriguje přídavkem superfosfátu.
Při příliš úzkém poměru C:N v čerstvém kompostu převyšuje obsah
dusíku metabolickou přeměnu mikroorganismů, vznikají ztráty čpavkového dusíku a klesá produktivita tvorby humusových látek.
Pokud zkopíruju Amazončinu tabulku : C : N
Posekaná tráva 20:1
Odpad z kuchyně 20:1
Hnůj skotu 20:1
Koňský hnůj 25:1
Listí 50:1
Jehličí 70:1
Sláma 100:1
Kůra 120:1
Dřevo 200:1
Piliny 500:1
a přeložím do sedláčtiny, pak mi vychází, že pokud mulčuji čistou trávou, (tj. 20:1 ), může ( nemusí, nevím ) se mi ztrácet amoniakální dusík. Dusičnanový dusík ne (?).
Pokud mohu učinit závěr, pak by zněl:
Při použití mulče z kůry, dřeva, slámy, pilin bych měla častěji přihnojovat ( pomalu probíhající proces tlení mi bere dusík z půdy ), než když mulčuji pouze trávou. "