Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 30. bře 2015 23:48 #295404

• Adriana
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 118
Tak já se přidám...
nehnojím
nekopcuju
nestříkám
a do podzimu 2014 nestříhala v domnění, že angličanky se přece nestříhají :silly:
půda černá, místy písčitá

taky mám, taky mám... na hodně spomínané Pat Austin- vlastně od začátku co ji mám,cca 5let?, byla neduživá, pořád taková nic moc proti ostatním, já měla za to že je to černá skvrnitost, ted po novém roce jsem ji přesadila, sestřihla a řekla si, že budu konečně hnojit, že její stav je asi tou mojí NEpéčí...
no a ted jsem pozorně proběhla i zbytek, je to skoro na všech, málo, ale je..na Julii i jakýsi nádor..
tento záhon je na jihozápadě, osluněný, ve dvoře v polostínu je stav lepší..

co mě tak tedy napadlo, skusím postříkat koloidním stříbrem..je to přírodní antibiotikum, působí proti bakteriím, virům a plísním, mám vyzkoušeno na mně, funguje, tak ted to prubnu i na růže..
houba je houba, nebo má něco s kvasinkou a plísní?
v každém případě to skusím, třeba budou jen vitálnější a odolnější vůči jiným chorobám, pokud to nezabere tady..ostatně, i na rostliny doporučují, jen jsem se k tomu ještě nedostala..
Poslední úprava: 31. bře 2015 12:40 od Adriana.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kirsten, Iveta, alenak

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 31. bře 2015 07:10 #295410

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Adriano, kde se shání koloidní stříbro ?

Dej pak určitě napodzim zprávu prosím.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 31. bře 2015 12:22 #295430

• Adriana
  • Expert Boarder
kopíruji co jsem našla k rostlinám, snad moc nezahltím :

"Rovněž i u rostlin je možné použít koloidní stříbro k boji s původci onemocnění (bakterie, viry, plísně). Jednoduše je možné jej postřikem aplikovat na list nebo přidávat do zálivky. Takto je možné např. bez použití jedovatých látek vypěstovat zdravější a odolnější zeleninu nebo ošetřovat pokojové rostliny. V literatuře je doporučováno dávkování jedné lžičky na jeden litr tekutiny (20 až 30ppm).
Mnozí postřikují svůj salát nebo jiné potraviny koloidním stříbrem za účelem prodloužení jejich svěžesti. Zkuste přidat několik kapek koloidního stříbra do vázy s květinami nebo pokropte své řezané květiny. Zjistíte, že se z nich budete těšit o hodně delší dobu.
Je skrytou myšlenkou oprostit se od stále většího množství chemických ochranných prostředků rostlin, pokud dojde k širšímu obeznámení veřejnosti s rozsáhlými účinky koloidního stříbra. Pokud možno pokropte své rostliny koloidním stříbrem až za soumraku. To neplatí pouze proto že při plném slunci (i u čisté vody) to není vhodné, ale i proto že koloidní stříbro je na světle méně stálé."

Léčivé účinky stříbra je možné pozorovat jak u zvířat,tak i rostlin. U zvířat je koloidní stříbro podáváno spolu s potravou nebo v nápoji. Dávkování se řídí velikostí zvířete. Pro ilustraci účinků koloidního stříbra na zvířata zde zmíním vlastní zkušenost.
Můj děda měl v létě 21 králíků cca 2 měsíce staré. Při krmení si všiml, že 3 králíci jsou v kotci mrtví. Podle příznaků usoudil, že se jedná o králičí mor (tuto diagnózu mu potvrdil i přítomný zvěrolékař).
Děda chtěl zbývající králíky pozabíjet. Navrhnul jsem mu, aby zkusil přidat do hliněných misek koloidní stříbro. Do každé misky přidal 0,5 dl koloidního stříbra a zbytek dolil vodou. Z těch 18 zbývajících králíků jich 18 zachránil, nezemřel ani jeden. Tento můj osobní zážitek mě přesvědčil, že koloidní stříbro funguje i u živočichů.
Při podávání koloidní stříbra u rostlin můžeme buď použít postřik, nebo přidávat stříbro do zálivky.
Tímto způsobem je možné např. bez použití jedovatých látek vypěstovat zdravější a odolnější zeleninu nebo ošetřovat pokojové rostliny. I u rostlin působí stříbro na plísňové onemocnění.
toto je přímo z nějakého pokusu z čvut www1.fs.cvut.cz/stretech/2013/sbornik_2013/32.pdf

prodejců je spousta, já brala tady, www.antibakterin.cz/antibakterin-colloidal-silver/
a ted chci vyzkoušet toto www.koloidnistribro.eu/pripravky-pro-lidi/
Poslední úprava: 31. bře 2015 12:29 od Adriana.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., HonzaPM, mišpule, Kirsten, Ališi, Kamcule1, Iveta, alenak

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 31. bře 2015 23:36 #295456

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Jano,
pořídila jsem tohle www.agromanualshop.cz/harmonie-huminovit...-akt-stribrem-100ml/ (ptala jsem se po Hycolu)
normálně v zahadnictví, kde měli i jiný sortiment AgroBio.
Uvidíme :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., mišpule, Kirsten, Ališi, Iveta, alenak

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. dub 2015 13:27 #295531

• Adriana
  • Expert Boarder
no vida, někdo z výrobců zareagoval..
Mari, píšou něco i o koncentraci KS, nebo jaké je složení a dávkování?
pak jen pozor, KS nesmí dojít do styku s kovem, ano...
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. dub 2015 14:28 #295535

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Adriana napsal:
no vida, někdo z výrobců zareagoval..
Mari, píšou něco i o koncentraci KS, nebo jaké je složení a dávkování?
pak jen pozor, KS nesmí dojít do styku s kovem, ano...

Jojo, na stránkách výrobce www.agrobio.cz/vyrobky/871-harmonie-humi...tivnim-stribrem.html
růže jsou tedy až dole, používají to na kde co. takže překopíruji
Růže - Kvetení a kondice - 25-50 ml / 10 l / 100 m2 - Zálivka, postřik - duben, květen, červen, červenec, srpen, září
Poznámka: Během celé vegetace. Obecné použití v období hlavního růstu do pozdní vegetace. Odstupy mezi aplikacemi 10-14 dnů.
Bych to viděla z výše uvedených vyšší koncentrace na zálivku, poloviční na postřik a stříkat tak, aby listy stihly kloudně oschnout, i když v tom bude stříbro.

Já jsem za to ráda, tady u řeky je hodně rzi a skvrnitosti, padlí se tu kupodivu nevyskytuje, takže plánuju vždycky 1., 11., 21. v měsíci, to se bude fajn pamatovat. Začnu s malou koncentrací (všechno teď sázené dostalo megaporci koňského rozloželého kompostu, tak by to měly zvládat dobře i samy s takovou výživou a dostatkem vody) a uvidíme.
S horší hlínou bych asi zvolila vyšší koncentraci.

Ještě mají "pro zakořenění" - www.agrobio.cz/vyrobky/848-harmonie-stim...tivnim-stribrem.html - to pro příště, počítám vymáchat prostokořenné při sázení, ale máchají/stříkají/zalévají v tom/s tím taky kde co, i jahody po sklizni, chce to pročíst, co je pro koho použitelné.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. dub 2015 14:49 #295539

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Hm, obojí je dobrý.
Ty odkazy od Marijky. Vím, kde by to mohli mít tady v Písku, případně objednat.
Adriano, a ty používáš pro zahradní účely to z Tvého odkazu? Já jen, že je to dost finančně nákladné oproti tomu Agrobiu. A máš s tím vyloženě dobré zkušenosti?

U mne jsou korovou spálou napadeny nejvíc růže ze Žlutého záhonu : Moulinex, Crocus, Tea Clipper (ta byla špatná od zasazení, tak mne nepřekvapila). S tím rozdílem, že se napadení šířilo od jarního střihu výše. Tedy tak od 3.očka. Takže jsem musela střihat, někde i řezat, téměř až ke krčku. Nekouká z nich téměř nic.
Jen doufám, že je to požene k vyhnání nových, a tím pádem i zdravých, výhonů.
Holt se musíme naučit ty naše nástroje desinfikovat a vzít tuhle korovou záležitost za vlastní asi jako padlí či čs.
Mmch. jakou zkratku pro to vymyslíme? KS jako Korová Spála?

Šla jsem ještě obhlídnout podzimní sazenice ze Všerub a nejhůř je na tom Royal Jubilee. Musím některé již zastřižené výhony vzít až k zemi. Tak jim asi taky napíšu, aby měli aspoň zpětnou vazbu.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. dub 2015 23:26 #295561

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Je to zvláštní, moje tři Royal Jubilee - dvě přímo od Austina (asi dvou nebo tříleté)
a loňská jarní ze Všerub jsou krásně zdravé. Buch buch buch (do stolu).

A vůbec - na jižní straně domu mám ty růže vopravdu zdravější, než na chladnějším plácku za domem.
Nejradši bych ten barák zboural. :lol: :woohoo:
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 03. dub 2015 12:15 #295584

• Adriana
  • Expert Boarder
Miško, to z odkazu používám pro lidi, ale dávkování vyjde stejně jak ten přípravek z Agrobio- u mně lžička, /s koncentrací 20 ppm,/ co je asi 5ml na litr vody, u Agrobio 25-50ml /10 l vody.

cenově vychází litr KS asi 400,-kč, litr Harmonie 790,-kč

Proto mě zajímala jaká je u agrobio koncentrace toho stříbra, pro porovnání..

Na rostliny jsem zatím nepoužila, ale právě při čtění těch chorob mě to napadlo, že vyzkouším, tak to nějak dáme dohromady...dnes podvečer se na to vrhnu, pokusím se aplikovat i na broskev, sice pozdě,no ale uvidíme...

s tou skratkou nevím, KS= koloid.stříbro a taky korová spála ;)

Honzo, moje Pat Austin- nejvíc postižená, asi nositelka nákazy, a je právě na jihu
Poslední úprava: 03. dub 2015 12:46 od Adriana.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Miška, Iveta, Ajka, alenak

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 04. dub 2015 22:01 #295644

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Cituju Mišku: Holt se musíme naučit ty naše nástroje desinfikovat a vzít tuhle korovou záležitost za vlastní asi jako padlí či čs.
Mmch. jakou zkratku pro to vymyslíme? KS jako Korová Spála?

Dáme-li jí vlastní zkratku, to ji opravdu začneme brát vážně....KS - jsem pro. A kódová formule: KSČ padla! by pak znamenala: mám spálu, černou skvrnitost i padlí :lol: I když to není takový důvod k radosti...
Poslední úprava: 04. dub 2015 22:05 od Iveta.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jarka, Ajka
Moderátoři: Eva L., Květa