Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2

Téma: Růže v kořenáči

Růže v kořenáči 25. čec 2009 10:18 #1159

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
Tak jsem koukala na netu - nic moc. Má někdo zkušenosti? Mělo by to výhodu, že by stála na místě, odkud ji, v případě tropických veder, můžu rychle přešoupnout do stínu. Otázka je, co v zimě. Je lepší vzít ji domů někam do chladna, nebo kořenáč teple obalit a nechat venku?

Re:Růže v kořenáči 25. čec 2009 15:12 #1160

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Kdysi jsem pár růží v hliněných květníkách měla, ale nefandím tomu. Připadalo mi, že se v létě přehřívají, hůř vyživují, že snáší mnohem hůř vedra. Byly v horším zdravotním stavu a míň kvetly. Přes zimu jsem je mívala ve studeném skleníku.
Musím ale napsat, že květináče nebyly obrovské, ve stolitrové nádobě by asi všechno vypadalo trochu jinak.

Re:Růže v kořenáči 25. čec 2009 15:56 #1172

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
To mě takhle v červnu napadlo, že bych chtěla mít na terase půdopokryvnou červenou růži v kořenáči, že aby mi lidi nepadali z terasy. Tak jsem šla se k místnímu zahradníkovi se optat a on, že jo. Já myslela samozřejmě v kontejneru a on, k mé hrůze, sáhnul do záhonu, kde je měl čerstvě založené a jednu vytáh. Málem mě kleplo, letěla jsem domů a dala ji přes noc do vody, ale stejně jsem byla přesvědčená, že se nejspíš neujme. Dala jsem jí do kořenáče v. 30cm, š.45cm. Ze začátku to vypadalo bledě a zůstaly jí jen holý větývky. Ale asi tak za tři neděle se chytla, obrůstá a raší a už má spoustu poupat. Že to v květináči rychleji vysychá, je jasné. Já mám o kus dál durman a ten to signalizuje dost jasně. Jak mu schne zem v kořenáči - visí listy dolů. Takže zaleju i tu růžičku.
Teď mi jde spíš o to, jestli by ta Dominica z Malediv přežila třeba -15°, kdybych ji zasadila normálně do záhonu - tak si říkám, jestli ji nedat raděj do kořenáče a na zimu uklidit někam, kde to nejde pod nulu.

Re:Růže v kořenáči 25. čec 2009 16:31 #1173

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Těžko říct. Obecně (!!) jsou k mrazu citlivější růže žluté a oranžové (příměs choulostivější krve) a pak všelijaké to hřbitovní kvítí.
Pokud by ses rozhodla dát ji ven, zanoř při sázení krček dostatečně hluboko. Já bych se toho tolik nebála, ale netuším odkud jsi a jaké tam máte zimy. (tak mě napadlo - je vůbec naočkovaná?)
Stejně tak ji můžeš nechat v květníku, ale pak by to chtělo nějakou zimní zahradu. Květináčovky mohou mít problémy s jarními šoky - vytažení na světlo, na vzduch, mšice v uzavřených prostorách atd.

Re:Růže v kořenáči 25. čec 2009 17:02 #1174

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
Tak jsem ji šla obhlédnout odpodu. Roub má velice masivní (rozhodně větší než Austinky nebo Tantau, které tu mám) a tam, kde by člověk čekal očko je "boule" a z ní raší několik větviček. Začínám dost pochybovat, že bude mít jen těch 60cm. Na to je moc robustní. Nezbývá než nechat překvapit.

Re:Růže v kořenáči 25. čec 2009 17:06 #1175

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
Jo a ohledně místa - poblíž Temelína. Zima tu umí být (i když krátkodobě) docela drsná. Zimní zahradu jí asi nezařídím, ale podobné podmínky ano i se střešním oknem. Uvidím, ještě to produmám.

Re:Růže v kořenáči 26. čec 2009 06:23 #1176

• Elina
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 38
V Canade a USA lide dost pestuji ruze v kvetinacich kvuli zime a jelikoz nepouzivaji moc velke kvetinace tak to neni ono jako v zemi.Ja mam jednu na verande zasazenou v polovine vinneho sudu tak ze ma hodne mista a dari se ji tam ,zalevam ji v lete kazdy den a hnojim dvakrat rocne.Hnout se stim neda ale je i pod strechou tak je porad venku.Samozrejma vec je ze zima v Australii nejni jako zima v Cechach.Sice tady take mrzne ale na ni se mraz nedostane.Take na vrch hliny davam seno v lete aby tak rychle nevyschla a v zime zby ji bylo teplo mam ji smerem na severo zapad.Ted mi nekdo vysvetlete proc se v Cechach dava roub -ockovani[ snad je to stejna vec ? ]ruze pod zem a nam tady zase rikaji ze musi byt 3 az 5 cm nad zemi.Jeste jednu vec co se da udelat ,je pod velky kvetinac dat nizky podstavec na koleckach.

Re:Růže v kořenáči 26. čec 2009 09:15 #1177

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
Podstavec na kolečkách jsem si už pořídila a samozřejmě bych jí dala květináč co největší. Mě tu slunce pálí na všechna místa, kam bych jí mohla dát, což mi dělá trochu starosti. Minulý týden tu byla tropická vedra a jak tam tak stála venku v Baumaxu, spálilo jí to okraje květu. Je dost sytě červená, takže je na to citlivá. Můžu jí s tím květináčem dát na terasu těsně vedle stínu a v případě potřeby jí honem posunout.
S tím roubem určitě nevím, ale řekla bych, že je to proto, že je to nejcitlivější místo, zvlášť v případě mrazu - tedy u nás.

Re:Růže v kořenáči 26. čec 2009 09:15 #1178

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Mám třetím rokem v "květináči" (cca 60l kyblík obložený dřevem) růži Eckart Witzigmann, bez zakrývání, dokonce ani roub není dostatečně "utopený". Letos přežila i tvrdou zimu a ještě tvrdší jaro, kdy byla zalévána jen deštěm (stěhování na etapy). Přežila, bují a chystá se opakovat kvetení, je to cca metrový keř.

Takže to určitě jde, asi to nejde doporučit paušálně pro všechny polohy, a všechny růže, ale dá se :)

Re:Růže v kořenáči 26. čec 2009 16:10 #1181

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
Kdyby ono se dalo věřit té kartičce, co u toho byla zastrčená. Jak jsem tam tak ty růže obhlížela, měli to dost pomíchané a na obrázku je růže spíš tmavší růžová. Oni tam tvrdí, že bude vysoká 50-60cm. To by ještě do kořenáče šlo. Ale jak jsem jí obhlížela ten spodek, tak mi vážně připadá na takhle malou růži až příliš robustní, asi to přeci jen vyhraje ta zem a na zimu jí pořádně zabalím.
  • Strana:
  • 1
  • 2
Moderátoři: Eva L., Květa