Luky, díky. Jasminu mám od Fišera v Plzni, kupovanou už velikou, v 6L kontejneru loni v létě. Docela mne zamrzela po zimě,
neb chráněnější místo u mne žádná jiná růže nemá, ale i tak Jasmina zmrzla až k zemi a vypadalo to s ní nevalně.
Teď už má asi tak 160 cm (pět-šest výhonů) a dokončuje první kvetení. Vyvazování nutné - výhony jsou sice silné,
ale tak všelijak se klackovitě klání a hlavně - mají neskutečně velké bakule květů, tak seta tíha pronese. Božsky voní.
Právě ta vůně a krása jejích květů mne nutí si ji i přes tu neodolnost mrazům ponechat, ale asi ji přestěhuju na míň repre
místo a místo ní dám Louise Odier - potřebuju tam (v rohu východní a severní zdi) nějaké olbřímí zákryvné keřisko.
Jasmina je absolutně zdravá (např. Mozart hned vedle ní má v tom nevzdušném rohu rez), lupení je světle zelené a lesklé.
Květo, nevím jak ty, ale vidím popisku u obou květů National Radio - u mladého sytého i plně vyvinutého.
Keřík je malý, vzorný, kompaktní, ale pozor - listy lesklé. Ojoj. Mám dvě prostokoř. sazenice od tohoto jara, jedna v záhoně,
druhá v nádobě. Ta v nádobě semi zdá lepčí (má mj. víc světla a vody), na tu v záhoně si lehnul řebříček, již napraveno.
Larissa - je hrozně doširoka, vyloženě rozkydlá. Ideální coby veřejná zeleň (jak uvádí Kordes) - čili v husté výsadbě se výhony
propletou, rozkydlost keře se ztratí a Larissa vytvoří jednu velkou pokryvnou neproniknutelnou (pro plevel) džungli.
Lavender Lassie - dvojková, možná trojková sazenice, hodně pomrzla (zahrabaná pod chvojím + sníh z cesty), takže i u ní uvažuji
o nahrazení Louise Odier. Jinak má asi 60 cm, docela se zvetila. Z východu ji až donedávna stínila hradba dřeva, ale tu bratřík
nyní přemístil ke krbu, takže si užívá dvojnásobného množství slunce a díky mé zálivce začíná bujně obrážet a houstnout.
Což sice vítám, ale zároveň jí říkám - děvče, hlavně abys stihlo do zimy vyzráti, že.