Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Meilland - růže dle šlechtitelů

Meilland - růže dle šlechtitelů 20. kvě 2011 13:19 #254397

• jmarek
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 140
Ahoj Honzo a ostatní :-)
HonzaPM napsal:
Jeníku, díky za názornou ukázku. Možná taky nafotím moje, pro zasmání. :lol:
Samozřejmě, že např. Rouge Royale, kvůli které jsem do obj. šel, vůbec neroste. :lol:

Tak snad roste aspoň Trifonkovi. :up

Jeníku, díky za názornou ukázku. Možná taky nafotím moje, pro zasmání.
Samozřejmě, že např. Rouge Royale, kvůli které jsem do obj. šel, vůbec neroste.

Tak snad roste aspoň Trifonkovi.

Pozoruješ rozdíl mezi těmi růžemi, které jsou na slunném a sušším místě a mezi těmi,
které mají méně slunka a více vlhka? Já ho tedy pozoruji velmi a předpokládám, že to je tou
francouzskou podnoží. Ty kůly - to je podle mě pávák (nebo jiná do sucha) a francouzi museli mít políčka z písku.
Jinak by to tak asi nenarostlo. A do sucha (tam ten tvůj svažík) jsou tyhle podnože super,
ale do utuženějších a vlhčích půd jsou špatné. Podobnou zkušenost mi nedávno psala Dresla.

no, řekl bych, že pokud by měl být rozdíl mezi těmi lokalitami, tak spíš snad jen v tom vlhku, zastínění je tedy variabilní taky, pravda, ale nevím, zda se na tom podepisuje tak výrazně. Ale pro srovnání:

Ta první růže s Helenkou na pozadí:
Naprosto jednoznačně nejlepší oslunění, v podstatě má sluníčko od rána do večera - je na rohu baráku. Ta strana, kde je Helenka, Trigintipetala a Gloria Dei (a ještě dalších pár) je jiho-jihozápad. Co se týče vlhka, tak tam by vlhko mohlo být, je to spíše pata byť malého svahu.

Ta druhá, která má na pozadí Trigintipetalu:
Je také v patě svahu a to toho samého jako předchozí, ale je ze začátku dne zastíněná prvně domem a pak tou vzrostlou Trigintipetalou. Přesto je z nich asi největší. Vlhka má asi stejně jako předchozí.

Feeling je veprostřed svahu, ale už na jeho další straně. Sluníčko má tak od cca 10-11-té hodiny až do západu slunce, vláhy míň. Ten svah je vyloženě výsypka, takže velmi chudý materiál a vcelku hodně písku, vláhy méně. Růže ale sázím do jámy tak 25*25 cm (cca šířka rýče), hluboké tak 35cm a dávám jim tam zahradnický substrát B pro dopěstování, aby měly nějaké živiny.

No a Edith Piaf je asi nejvíce zastíněná (meduňka se tedy rozrostla, je to ostatně vidět) a vláhy by mohla mít vcelku docela dost.

Tak teď to nějak vyhodnoť.

Zdraví
Honza
Poslední úprava: 20. kvě 2011 13:23 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Meilland - růže dle šlechtitelů 20. kvě 2011 17:23 #254420

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
HonzaPM napsal:

Lidi (Doubravko, Trifonku, Jendo), jak vám rostou ty meillandovo letošní kousky z Francie?
No jsou velké jako má Honza Marek, tedy malé, jenže jsou zarostlé v baluše-listí z narcisů, lilií, bršlice a pivoní. Moc se mi nechce ven fotit, řádí nám tu kopáči kanalizace a jedou snad 14 hod. denně (pokud neprší) a 6 dnů v týdnu :S od pondělka přímo před chalupou.

Meilland - růže dle šlechtitelů 22. kvě 2011 10:31 #254526

• Doubravka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
Zdravím!
Tak moje meillandovky jsou na tom takto:
1/ Acropolis zasazená do velkého květináče roste obstojně až na zasychání špiček nových výhonků :unsure: Když už to vypadá, že by se mezi novými lístky mohl rýsovat zárodek poupěte, začnou lístky od krajů usychat. Nevíte, co to je? Na celé rostlině tak dopadly 3 ze 4 nových výhonů. Ten jeden zatím jede a snad se dočkám i květu.
2/ Pierre de Ronsard je v zemi a zatím se jako popínavka moc nechová. Nejdelší výhony 3 mají max 20cm. Na listech malé rezaté tečky (už teď!) a také ho trápí zasychání mladičkých špiček výhonů jako Acropoli.
3/ Palais Royal (white eden) je na tom velmi podobně. I ta rez ho trápí :angry:
4/ Andre le Notre je z nch nejlepší - žádná rez, žádné zasychání, listy výstavní, rýsují se dva květy (zatím nesměle)
Všechny jsou v řadě vedle sebe - stejná zem, stejné oslunění. Všechny jsou podsazeny trvalkami (len, chrpy, kakost), které je začínají přerůstat. Alespoň je stíní.

Nevíte, co s tou "rzí" a s tím usycháním? Zbavuje se tím ještě slabá rostlina sama vysilujících květů nebo je to zásah z venku (houba?)
Pofotím později.

Meilland - růže dle šlechtitelů 22. kvě 2011 10:49 #254527

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
P5210026.JPG

P5210024.JPG

P5210023.JPG

Doubravko - já mám Eden Rose od Starkla - a jede nádherně . což se divím...má tři roky. White Eden je z Belgie . byl veliký / taky byl drahý/a i když je zdravý - nemá rez , tak se zdá , že až teď trochu popolezl nahoru . má mít až 3,5 m. už pokvete, nasazeno má hezky.proč ti zasychají konce , nevím . já mám letos velmi bujné krásné listy a stejně sem tam něco musím uloupnout . buď žlutý lístek nebo zvadlý výhonek .

Meilland - růže dle šlechtitelů 22. kvě 2011 11:06 #254528

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Doubravko, chtělo by to fotky. Moje růže mají také hnědé špičky, ale je to po přízemních mrazíkách, ted už jedou bez problému - tedy kromě několika jedinců.Pokud ti zasychá celý vrchol, podívala bych se jestli nemáš napíchnutý stonek u vrcholku. Nebo zasychání taky způsobuje skvrnitost kůry, nejlépe šmiknout pod napadením....

Meilland - růže dle šlechtitelů 22. kvě 2011 11:08 #254529

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Kájo a opravdu tiše závidím tvoje keřiska...:up Moje popínavky jsou letos prachbídné.

Meilland - růže dle šlechtitelů 22. kvě 2011 11:34 #254530

• Doubravka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
Holky, díky!
Kájo, nádhera! Snad se taky dočkám.
Emilko, mrazíky ani skvrnitost kůry to nebude, odpoledne pofotím.

Meilland - růže dle šlechtitelů 22. kvě 2011 13:12 #254535

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Doubravko , ještě jsem si vzpomněla .... rez jsem měla na Heritage.. byla nasazená u kompostu , asi tam bylo mokro a studená těžká půda. druhý rok jsem ji dala jinam a skoro úplně to přešlo . sem tam se na některém listu objeví rez , ale už jenom sporadicky. nemají moc mokro??? já mám taky cukání hned zalévat , jak je na povrchu suchá zem , ale ono to vždy není třeba. už to téma onehdá nahodil Honza. je to asi pravda . že se růže tolik zalívat nemají...

Meilland - růže dle šlechtitelů 22. kvě 2011 13:15 #254536

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Emilka napsal:
Kájo a opravdu tiše závidím tvoje keřiska...:up Moje popínavky jsou letos prachbídné.
Moje moderní taky, akorát Sympathie má jednu větev dobrou. A tady jsou ty francouzky, tahle je Rouge Royale
DSCF4076RR.jpg

Mona Lisa
DSCF4074MonaLisa.jpg
Poslední úprava: 22. kvě 2011 13:18 od Eva.Trifon.
Následující uživatel poděkoval: jmarek

Meilland - růže dle šlechtitelů 22. kvě 2011 16:53 #254569

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Děkuju všem za reakce. :up

Kájo, balila jsi ty růže na zimu nějak? To není normální, jakoby u vás ani žádná zima nebyla. :)

Trifonku, ta Mona Lisa, ta bude, viď? :up Nádherné listí.
Moderátoři: Eva L., Květa