Ahoj Honzo a ostatní
HonzaPM napsal:
Jeníku, díky za názornou ukázku. Možná taky nafotím moje, pro zasmání.

Samozřejmě, že např. Rouge Royale, kvůli které jsem do obj. šel, vůbec neroste.
Tak snad roste aspoň Trifonkovi.
Jeníku, díky za názornou ukázku. Možná taky nafotím moje, pro zasmání.
Samozřejmě, že např. Rouge Royale, kvůli které jsem do obj. šel, vůbec neroste.
Tak snad roste aspoň Trifonkovi.
Pozoruješ rozdíl mezi těmi růžemi, které jsou na slunném a sušším místě a mezi těmi,
které mají méně slunka a více vlhka? Já ho tedy pozoruji velmi a předpokládám, že to je tou
francouzskou podnoží. Ty kůly - to je podle mě pávák (nebo jiná do sucha) a francouzi museli mít políčka z písku.
Jinak by to tak asi nenarostlo. A do sucha (tam ten tvůj svažík) jsou tyhle podnože super,
ale do utuženějších a vlhčích půd jsou špatné. Podobnou zkušenost mi nedávno psala Dresla.
no, řekl bych, že pokud by měl být rozdíl mezi těmi lokalitami, tak spíš snad jen v tom vlhku, zastínění je tedy variabilní taky, pravda, ale nevím, zda se na tom podepisuje tak výrazně. Ale pro srovnání:
Ta první růže s Helenkou na pozadí:
Naprosto jednoznačně nejlepší oslunění, v podstatě má sluníčko od rána do večera - je na rohu baráku. Ta strana, kde je Helenka, Trigintipetala a Gloria Dei (a ještě dalších pár) je jiho-jihozápad. Co se týče vlhka, tak tam by vlhko mohlo být, je to spíše pata byť malého svahu.
Ta druhá, která má na pozadí Trigintipetalu:
Je také v patě svahu a to toho samého jako předchozí, ale je ze začátku dne zastíněná prvně domem a pak tou vzrostlou Trigintipetalou. Přesto je z nich asi největší. Vlhka má asi stejně jako předchozí.
Feeling je veprostřed svahu, ale už na jeho další straně. Sluníčko má tak od cca 10-11-té hodiny až do západu slunce, vláhy míň. Ten svah je vyloženě výsypka, takže velmi chudý materiál a vcelku hodně písku, vláhy méně. Růže ale sázím do jámy tak 25*25 cm (cca šířka rýče), hluboké tak 35cm a dávám jim tam zahradnický substrát B pro dopěstování, aby měly nějaké živiny.
No a Edith Piaf je asi nejvíce zastíněná (meduňka se tedy rozrostla, je to ostatně vidět) a vláhy by mohla mít vcelku docela dost.
Tak teď to nějak vyhodnoť.
Zdraví
Honza