Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Meilland - růže dle šlechtitelů

Meilland - růže dle šlechtitelů 13. čen 2016 15:00 #309370

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Astronomie je kouzelná.
Moje jediná - Leonardo da Vinci. Pěkně divočí, letos už má v prvním floru kandelábry cca 2m. Ach ach :woohoo:
Piilu s ním neladí, ale přesadit už nelze...
DSC07650.jpg

DSC07651.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Evka, Kika, Lukáš, Iveta, Jikra, Ajka, Marqetka, Marta, Gabča a tento uživatel má 3 dalších poděkování

Meilland - růže dle šlechtitelů 13. čen 2016 18:38 #309390

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Moje LdV, dělá letos kouzelný kompaktní keřík, zatím cca 80cm vysoký ;) , ale naprosto rozkošně nakvetlý B) .

Meilland - růže dle šlechtitelů 13. čen 2016 19:07 #309396

• Soňa
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 159
Yellow romantica, pnoucí, sport od Colette. Zkusím ji pěstovat jako keř, viděla jsem na fotkách od Dresly, že ji tak má.
yellowromantica2.jpg

yellowromantica.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, Evka, Kika, Lukáš, Jikra, Ajka, Genovesa, alenak, Marqetka a tento uživatel má 3 dalších poděkování

Meilland - růže dle šlechtitelů 13. čen 2016 19:53 #309405

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Jana V. napsal:
Moje LdV, dělá letos kouzelný kompaktní keřík, zatím cca 80cm vysoký ;) , ale naprosto rozkošně nakvetlý B) .

Já ji miluju. Mají ji v Obi jako Pink Princess. :laugh:
U mne též kompaktní.

Geno, příště více stříhat - zjara jsi ukazovala po střihu, vezmi příště opravdu 10 cm nad zemí a uvidíš.
Pilu beze slov - krása střídá nádheru.

Soňo, ´Yellow Romantika´ je sadovka.
Nemáš-li daleko do Dendrologické do Čestlic, zajdi ji tam, dospělou, omrknout.
Letos jsou tam růže dechberoucí.

Mají dokonce vypsaný růžový kurz. Za litr. :laugh:
dendrologickazahrada.cz/ruze-17-6-2016
Následující uživatel poděkoval: Jana V., mišpule, Kika, Genovesa, Pavla K.

Meilland - růže dle šlechtitelů 13. čen 2016 20:12 #309412

• Soňa
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 159
Honzo, tak jestli je to sadovka, jsem ráda. Na HMF píšou climber, ale tam jsou často chyby, tak se tomu nedá vždycky věřit. Navíc tam u ní píšou zóna 2b...Ale zdá se mi, že Dresla ji taky prodávala jako pnoucí. Ale jak říkám, jestli zvládne udělat samonosný keř, tak budu jedině ráda. Do Čestlic to mám bohužel daleko.

Meilland - růže dle šlechtitelů 13. čen 2016 20:59 #309421

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Honzo klobouk dolů za Tvoji paměť, fakt jsem ji tu na jaře dávala. Jsem si tenkrát při stříhání vzpomněla, jak jsem kdesi četla, že čím radikálnější střih, tím víc se růže tlačí nahoru a vyroste. No, pokus se nezdařil, budu muset víc stříhat i po prvním floru, nebo nás vytlačí z terasy, chobotnice jedna. A příští jaro jde zas na ježka. :laugh: .

Meilland - růže dle šlechtitelů 13. čen 2016 21:38 #309426

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Genovesa napsal:
jsem kdesi četla, že čím radikálnější střih, tím víc se růže tlačí nahoru a vyroste

Máš velkou pravdu. Hodně to platí např. pro Delbardovu ´Dames de Chenonceau´ - za všechny.
Ale zrovna u ´Leonardo da Vinci´ toto já osobně za svá pozorování nemohu potvrdit.
Každopádně - jsi mladá, hravá, máš LdV přímo u nosu, takže můžeš se střihem pokusničit
a přijít na tu nejlepší variantu právě pro tebe.
Nezapomeň na náhody a Zákony zahrady. :laugh:

Já si pamatuju i dál, než do jara - jak jsi loni psala, že je u terasy moc velká,
ale ten jarní střih jsem nějak "nestačil" okomentovat.
(nejhorší je, že si v hlavě přehodím do šuplíčku "Vyřešeno" a žiju s tím, že se to fakt stalo,
což je docela brutus v reálném životě - třeba když si říkám, že objednám psí granule,
tak si v hlavě zakliknu, že jsem to udělal a za dva dny čučím, že je piksla stále prázdná
a víkend (nerozvoz) se blíží, áchych...)

Soňo, leckteré sadovky se dají vyvazovat jako pnoucí (Austin je toho zářným příkladem,
např. ´Wollerton Old Hall´ je jako pnoucí i lepší), ale zrovna u M. ´Yellow Romantica´
si to až tak neumím představit - ona je shodná s ´Colette´ (vyjma barvy).
Tj. ten sport (přepis genu) způsobil jen barvoměnu.
Jsou i sporty, které mění růstové schopnosti (Iceberg clg., Bonica clg.),
ale ty neprošly změnou barvy (při sportu dochází k transkripci jen jednoho znaku)
Následující uživatel poděkoval: Jana V., varouch, mišpule, Genovesa, Pavla K.

Meilland - růže dle šlechtitelů 13. čen 2016 22:04 #309432

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Honzo díky, máš pravdu, je tu pro nás dost velká, musíme ji obcházet. A ani na mojí zahradě se LdV netváří, že by se chtěl chovat podle logiky vyššího řezu, jak vidno :laugh: . Ale je to naše první růže, přivedla k růžím nejen mě, ale i mého muže. Obdiv sklízí i od návštěv, je na ráně. Loni měla dost čs, uvažovala jsem, jestli ji tu chci, když nechci stříkat. Zvlášť v terase. Ale chci ji, máme ji rádí, i moje děti u ní začaly objevovat svět a jeho úskalí :). Tak jí tu rozpínavost tak nějak promíjíme.
Následující uživatel poděkoval: Jikra

Meilland - růže dle šlechtitelů 14. čen 2016 19:09 #309510

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
tak loni se Leonardo táhl ještě do boku , ale letos jsem mu ostříhala pečlivě obrost , tak je hustě nakvetlý . a ty šlahouny on si ještě vyhodí . po prvním kvetení

DSCN8947.jpg

DSCN8946_2016-06-14.jpg

DSCN8949_2016-06-14.jpg

no a mám Leonarda i červeného - začíná nakvétat , pak vyfotím - Red Leonardo da Vinci
Poslední úprava: 14. čen 2016 20:16 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: sany, Kika, Milada, Láďa, Iveta, Jikra, alenak, Marqetka, Marta, alcearosa a tento uživatel má 3 dalších poděkování

Meilland - růže dle šlechtitelů 14. čen 2016 19:10 #309511

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
DSCN8920.jpg

DSCN8921.jpg

můj miláček Edenka
Poslední úprava: 14. čen 2016 19:27 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: sany, Evka, Kika, Láďa, Iveta, Jikra, alenak, Marqetka, Marta, alcearosa a tento uživatel má 3 dalších poděkování
Moderátoři: Eva L., Květa