Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Ramblery - růže dle typu

Ramblery - růže dle typu 30. led 2011 16:47 #244053

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Evo dík za info. Zkusím tedy Pink Cloud. Nadm. výška cca stejná, tak by to mohlo být OK.
New Dawn mám, já myslela Coral D. :)

Ramblery - růže dle typu 30. led 2011 23:22 #244110

• Lili
Honzo, posílám ti fotku Paul´s HM jako důkaz účinnosti šplhavých ostnů. Nikdy na ní nebyl a ani dnes není jediný kousek úvazku, šplhá sama, po jabloni (na ramblerech o ní někdo uvažoval , že jí dá do Průsvitného letního - tak přesně na něm je :) ) ale adoptovala i plot a okolí. ;) Ostré hákovité ostny jí udrží i v největších vichřicích a bouřích, pouze převislé větvě vlají ve větru (strom je jí málo vysoký). Původně měla pokrývat kolnu, ale ta bohužel dodnes nestojí, a možná ani nikdy nebude, protože PHM dokonale překryla a zarostla základy :blink: , takže jediná možnost by byla jí hrubě ořezat - a na to nemám srdce. A jestli se chceš od srdce zasmát, tak věz, že na druhé straně základů u druhé jabloně si trůní Kiftsgate, který je co se týče ostnů ještě horší a co se týče vzrůstu ještě hrozivější. :woohoo:
PHM má drápavé ale ohebné větve, ale Kiftsg tvoří tvrdé dřevnaté tlusté a nebezpečně ozbrojené větve.
Ještě štěstí, že sousedím s opuštěným sadem a zříceninou............ ale jako zabezpečení hranice pozemku proti nenechavcům.... kam se na ně hrabe ostnatý drát.
P6290067-5e480b8fa8d215a9892646924d5ce401.jpg

Ramblery - růže dle typu 30. led 2011 23:40 #244113

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Lili, je nádherná. Moje je mládě, které rychle vyšplhalo nahoru do vrcholu koruny, rozhlíží se a teď se (doufám) chystá vyplňovat obsazený prostor.

Ramblery - růže dle typu 30. led 2011 23:56 #244121

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Nádhera. Lili, dám nějaké dotazy do ramblerů.
A sem jednu podzimní "nahou" fotku od Kalbusů. Je to PHM navedený v listnáči. Strom je mnohem vyšší, než bývají ovocné.
phm1.JPG

Ramblery - růže dle typu 31. led 2011 00:14 #244125

• dresla
  • Moderator
Lili, nezkoušelas ještě nějaké další (Bobbie James, Wedding Day, Lykkefund, Seagull...)? Nějaké tu mám - mláďata a loňská zima jim neudělala vůbec dobře. Nově přibyla rosa mulliganii, u té si nejsem taky jistá (je z očka, takže za zkoušku stojí).

Skalničko, Pink Cloud mám pár kousků až pro podzim, netuším, jestli se něco ujme.

Ramblery - růže dle typu 31. led 2011 01:40 #244136

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Lili, díky. Moc hezky se čteš. :)
Co dodat, už vím, že ostny dokážou být šplhavé a državé a taky, že jsi Šípková růženka.
Krásná je ta symbióza, Paul i Průsvitné si spolu evidentně notují.

Dreslo, dokonalý živý plot, kolik mu tak může být let?

Ramblery - růže dle typu 31. led 2011 02:11 #244137

• Lili
Z těch opravdu masivních ramblerů do stromu mám jen zmiňované PHM a Kift a ještě velké ramblery Venusta Pendula a American Pillar. A skoro se stydím říct, že se u mě ještě trápí Mermaid a Rosa sempervirens.

Mrazuvzdornost Kiftsgatu je tak trochu otázka. První sezóny vymrzal až k zemi, pak narostl při dvou teplých zimách a spodní část zesílila na průměr asi 6 cm a vyzrála. Loni vydržel, omrzla jen jeden pozdní výhon a dužnaté konce. Celkově ale přežil v neočekávaně dobré kondici a krásně kvetl a voněl v koruně jabloně. (Zřejmě tenčí obrost chránily její větve a byl také výš nad zemí). Je to takový nezvladatelný neukázněný mizera, navíc ozbrojený hustými odstašujícími ostny. Nechce se nechat usměrňovat. Ale nádherně voní.

Bobby James a Seagull jsem viděla v Dendrologické narostlé do stromu cca 3 - 4m (už loni - tak nevím jak vypadaly letos, ale byly tam chráněné borovým lesem). http://www.florius.cz/vukoz/

P1010064.jpg

Kiftsgate měli obří v roce 2008 v Častolovicích - na brance do zoo. Musel jim tam růst nerušeně několik let, takže mrazu musel nějak vzdorovat? Jenže ouha, v roce 2009 už byl pryč a celá konstrukce vstupní brány byla holá. Ale proč zmizel nevím.

Ramblery - růže dle typu 31. led 2011 05:22 #244138

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
Lili, to je nádhera! Ono je to s těmi ostny celkem logické - proč by "pánbůh" stvořil rambler do stromů, když by se tento neměl čím držet ...:) Vyhynul by jak dinosauři.
Proč já tu nemám vysoký starý strom - trpím, jak zvíře ...:cheer:

Ramblery - růže dle typu 31. led 2011 09:55 #244151

• dresla
  • Moderator
Děkuju, zišla by se zas po čase nějaká mírnější zima.
Na Bobbieho J. jsem slyšela z více stran stížnosti, že mu trvá, než si zvykne a začne přirůstat. Nemám ho.

Při zmínce o Mermaid jsem uronila kroupu. To bude určitě dítko mého pokladu z Anglie05 . Chtěla jsem ji mít na sloupu podpírajícím střechu verandy. Je tam svedený okap a možná místo podmáčí, růžím se tam nevede - Mermaid zašla. Teď tam asi 3 roky trápím Chevy Chase.

Ramblery - růže dle typu 31. led 2011 13:08 #244176

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
ahoj - tak to tady o těch ramblerech čtu a říkám si , jestli je dobře že jsem jej dala na pergolu. Pauls Himalayen musk . jestli mu ta pergola bude stačit . a asi 2,5 metru od něj je zasazený Veilchenblau.třetí- American Pilar je vepředu u jednokvetoucí červené popínavky-
Moderátoři: Eva L., Květa