Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Ramblery - růže dle typu

Ramblery - růže dle typu 28. led 2011 18:01 #243771

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Květa wrote:
Emilko, já radši obhlížet nechodím :angry: . Ještě by mne kleplo.
Teď mám cca 5 cm sněhu. . Popínavkám jsem se raději obloukem vyhnula.
Tak ( snad :S ) ještě tento víkend a pak už bude líp ( ? )
Taky nee, hranice sněhu po poslední oblevě a slabé peřině bude hodně nízko, takže ten metrovej prut GdF, který už dělá taky fontánku omrzne k hranici sněhu?:ohmy: Tj 10 cm:(

Ramblery - růže dle typu 29. led 2011 01:14 #243847

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Trifonku, právě, jsem na ni letos zvědavá. Mně omrzala na hranici sněhu při těch mých skoro -25. Letos pouze 20,5..;)
Původně jsem ji chtěla na treláž nebo na obelisk - zatím není potřeba. Ale větví měla letos poměrně dost, bude to časem slušné křovisko i kdyby ( náhodou ) omrzala i nadále.
Možná bych mohla zítra změřit nataženou větev - tj. roční přírůstek.

Vlaďko o šalvěji v šalvějích.

Ramblery - růže dle typu 29. led 2011 11:06 #243889

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
No já ji mám u plotu:huh: a plot se mi nelíbí a chci ho zakrýt.
No nic, kdysi jsem viděla v zahradkáři fotku a tam 2 manželé obalovali růže senem, právě je měli na sloupu a že jim tak přežívají a nenamrzají. Trávy je dost:) koho tím pověřím, se nikdo nehlásí.

Ramblery - růže dle typu 29. led 2011 11:14 #243892

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Eva.Trifon wrote:
.
No nic, kdysi jsem viděla v zahradkáři fotku a tam 2 manželé obalovali růže senem, právě je měli na sloupu a že jim tak přežívají a nenamrzají. Trávy je dost:) koho tím pověřím, se nikdo nehlásí.

Já koukám na tu "reality" show Malá farma, a tam zase zuřivě motali slámu kolem kmínků angreštu. Jako tam je to celkem pitomost (meruzalka nějak neomrzá), ale třeba kolem růže na oblouku už to tak naivní nebude.

Ramblery - růže dle typu 29. led 2011 17:02 #243934

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Vrátím se lehce k Sympatii - dneska jsem na ní koukala. Vypadá to, že zas budu stříhat dost nízko, šlahouny se jeví omrzle....:angry:
Když tak u nás ve vsi obhlížím v zahrádkách pnoucí růže, tak je většinou lidi mají právě opřené o zeď a každý rok jim docela pěkně kvetou. Ta zeď udělá asi fakt hodně. Takže budu Sympatií letos určitě šoupat, dochází mi trpělivost. Dobrá zpráva je, že si můžu k oblouku vybrat jinou pnoucí růži (to zas bude dilema jakou), špatná, že nemám vhodnou zeď :(

Ramblery - růže dle typu 29. led 2011 17:51 #243938

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
Ale jakou aby kvetla ještě aspoň podruhé, tak jsem zase brouzdala netem a našla Momo www.filroses.com/DetaliiProdus/1015/rose//momo.html dříve, loni, o ni Dresla psala, že je sehnatelná v německých zahrad.centrech. Ten údaj -15st mě tedy dostal a tak jsem neobjednávala. na těch stránkách je spousta popínavých růží a málokterá má údaj -20 a to se dá v našich podmínkách lehce překonat, tedy klimatem.

Momo je na druhé stránce krasneruze.cz/index.php?option=com_kunen...view&catid=2&id=1179

Ramblery - růže dle typu 29. led 2011 18:06 #243940

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Což Dortmund, narazila jsem na něj právě při pátrání po odolných růžích.
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.1592

Ramblery - růže dle typu 29. led 2011 18:12 #243942

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
Tu má EvaL
Eva L. wrote:
Dortmund (Kordes) je okatá růžička, nenáročná, zdravá, bohatě kvetoucí. V soukvětí je mnoho poupat, které vykvétají postupně a prodlužují tak dobu kvetení. Díky tomu je přestávka mezi první a druhou vlnou kvetení krátká. Nenaroste moc vysoko, jen do dvou metrů a možná by se dala pěstovat i jako sadovka bez opory. Umím si ji představit jako efektní solitéru.:kiss:

Skalničko vypadá na fotce od Evy, že má více než 2m.

Ramblery - růže dle typu 29. led 2011 18:13 #243943

• skalnička
  • Platinum Boarder
Evo, Momo nevypadá špatně - ta by se mi taky hodila, chtěla bych růži s výraznou barvou (z druhé strany oblouku je New Dawn - tu zas pro změnu klátí ČS:( ).
Já tedy nemám zkušenost s nákupem ze zahraničí, navíc je vyprodaná, k dodání bude až zas v říjnu 2011.
Zeptám se - jak moc vzrůstnou růži vybrat na oblouk? 2,3, 4 m???

Mám pocit, že (v této diskusi??) o Dortmundu Dresla psala, že má tak kolem 2 m a jeví se spíš jako keřová růže.

Ramblery - růže dle typu 29. led 2011 18:15 #243944

• skalnička
  • Platinum Boarder
Tak mi to třeba Eva L. vyvrátí ....;)
Moderátoři: Eva L., Květa