Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Doporučte růže k terase a do předzahrádky

Re:Růže k terase 03. říj 2010 23:55 #19366

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Ha, ono to není skoro vidět.
Redouté - Mary Rose - Winchester Cathedral

(i když k těm modrým ostrožkám a k modrému bazénu by se mi velmi líbily i sytě žluté růže).

Re:Růže k terase 05. říj 2010 06:48 #19402

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Ahoj.
Opustila jsem pergolu a pnoucí růže.
V rámci možností jsem nastudovala růže v barvě růžové, s výškou od 80 do 150 cm.
Připadalo mi jako dobrý nápad zkombinovat 2 odstíny růžové – tmavší x světlejší (vyšší dozadu, nižší dopředu).
Včera mi přišlo na mysl, že by to chtělo možná nějaký kontrast – tmavá červená x světlá růžová. Červená vyšší, růžová nižší. Začala jsem se hrabat v červených růžích a začala jsem šílet. Nenašla jsem žádnou červenou, která by mi vyhovovala a která by se u nás nechala koupit.
Raději jsem se vrátila k myšlence růžových. A další dilema – které vybrat. Mám natipovány tyto růže
-Eglantyne – uvádí výšku 1 – 1,3m (dá se tomu věřit?) + pod ní Leonardo da Vinci (0,9m)?
- Anne Boleyn 0,9m
- Mary Rose 1,2m
- Jubille Celebration 1,2m
- James Galaway 1,5 m
Přemýšlím, které dvě vybrat, aby výškový rozdíl mezi nimi byl dostatečný a aby se k sobě vůbec tak nějak hodily.
Už mi z toho slušně šibe. A teď tady čtu Honzu a on píše, že by se mu líbila žlutá růže. Pomóóc!
Já už tam žlutou měla – to byla ta stromková, která mi odešla. S modrou ostrožkou jí to moc slušelo. (Žlutá se mi líbí moc, ale tu si vymyslím někam jinam. )Na žlutou už ani moc nechci myslet, nebo mi z toho fakt hrábne - prostudovat, vymyslet jak nakombinovat. To by musely být zase asi jenom žluté – tmavší x světlejší – dozadu vyšší x dopředu nižší??? Dochází mi fantazie. :(
Prosím, můžete mi ještě poradit?

Re:Růže k terase 05. říj 2010 07:38 #19403

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
osobně nemám ráda kombinaci růžové a žluté, nějak mi k sobě nepasují, takže bych se spíše držela růžové, popř. červené s modrou nebo bych tam přidala fialovou, růžovou modrou. Ale záleží na Tobě, jaké kombinace máš ráda, co Ti barevně ladí. Nebude tam nic vyššího? je to vše v jedné řadě
+/-, nebo aspoň víc travin? nějakou hortenzii? Astru? kalinu?
sem Ti asi moc neporadila, že....
mám záhonek zakládaný letos, mám tam převislou moruši, není nijak velká, ale tak nějak rozbije to jednotnou řadu.

Re:Růže k terase 05. říj 2010 07:57 #19404

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Myslím si, že Honza dobře radí s těmi třemi austinkami - Mary Rose, Winchester Cathedral a Redouté. Jsou geneticky příbuzné (sporty) a mají stejný habitus, tvar květů i bohatost kvetení. Liší se barvou, W.C. je bílá, R. světle růžová a M.R. sytě růžová. Hodily by se do přední řady, narostou do cca 1,3m. Dozadu by šly James Galway (naroste hravě do 2m) a Hyde Hall ( do 2m).
Ty vysoké je možné nahradit, jak píše Danate, např. trávami. Miscanthus nadělá velkou parádu a dodá dojem vzdušnosti.

Re:Růže k terase 05. říj 2010 11:45 #19406

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
Evi, tak já nevím jak ostatním, ale moje Mary Rose má už dobře 2,20 m....zrovna tak T.Graham i The Pilgrim. Nevím proč, měla jsem za to, že dorostou právě jen těch 1,3 m....Takže s Mary Rose do přední řady bych já osobně byla dost opatrná. Ale jinak je to voňavka a obalená květy.A k vybíraným...Jubilee Celebration mám letos prvním rokem, hrozně klopí květy, vypadají jak zvadlé, přírůstek tak 30 cm za celý rok...Počkám na za rok a jestli bude pořád taková nepěkná, nahradím jí. Má fakt ty květy uplně u země, povadlé okvětní plátky. Není pěkná...
tak to jen poznatky ode mě...

Re:Růže k terase 05. říj 2010 12:49 #19407

• Eva L.
  • Moderator
Romano, máš pravdu, angličanky tohle dělají s oblibou, že koncem léta vyženou dlouhé výhony. Jenomže právě ty v zimě často namrzají, nebo se pod sněhem vylamují. Austin doporučuje letní řez po prvním kvetení - šmiknout výhony o třetinu, nebo až polovinu. Tím se keř udrží v přijatelné výšce. Letos mají velice dlouhé výhony i jiné růže, nejen austinky. Asi to je tím pršlavým počasím.

Re:Růže k terase 05. říj 2010 13:38 #19408

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
no to jo, souhlasím s tebou, i ostatní mi vyhnaly šílené pruty....Koré i Varna, nedohlédnu na vršek...a je divný, že na konci nejsou poupata..asi furt rostou:-)
na zimu je zkrátím a zjara taky, ať z těch květů něco mám;)

Re:Růže k terase 05. říj 2010 22:34 #19412

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Evi, děkuju za uznání. Byl to prapůvodně nápad Dresly.
Kdybych tu u sebe měl prostor, dal bych ty tři taky vedle sebe.
Možná to nějak překopám. Abych se náhodou nenudil. :)

Vyšší růže bych tam spíš nedával, pokvetou podle mě "za sluncem"
a od terasy na ně (možná) nebude tak hezký pohled.
Kdyby tam přece jen byly, dal bych takové, aby se hodily k tomu triu.
Tzn. větve a listy starých růží - Gertrude Jekyll, Comte de Chambord, Mme Isaac Pereire atd.

Skalničko, ano, žlutá je dobrá. V těchto dnech vítám každé žluté kvítí. :)

Re:Růže k terase 06. říj 2010 10:00 #19439

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Tak jsem si zapíchala do záhonu různě vysoké tyčky. To abych si lépe představila, jak až vysoko jít a jaký by měl být cca výškový rozdíl mezi růžemi a jak by měly být přibližně rozmístěny. Teď kolem toho chodím, furt na to čumím a popadají mě záchvaty zoufalství, že furt nevím…….

Zkusila jsem v rychlosti nakreslit hrubou (zatím poslední moji) představu osázení.
Vím, že je potřeba záhon nějak výškově „rozbít“, proto jsem na počátku chtěla pnoucí růži. Teď vidím, že zřejmě právě to výškové rozčlenění v souvislosti s blízkostí bazénu, který je v podstatě dost omezující (padající binec atp.) je asi ten největší problém. Takže v pravo u bazénu je Misc. Gracilimus, myslím, že tam docela dobře sedí, i když Honza mě těžce nahlodal s tím jehličnanem.
Jedničkou jsou označeny vyšší růže, tzn. tak 1,2 – 1,5 m v růžové barvě, měly by být asi všechny stejné.
Dvojka jsou nižší růže – 0,8 -0,9m, taktéž růžové (stejný odstín nebo tmavší??), také stejná odrůda.
Trojka – modré stračky, oměj apod.
Čtyřka – levandule, šanta, šalvěj nebo tak něco do modra
Problém mi dělá ten otazník – to mi přijde jako hluché místo, kam nevím co dát. Teď je tam nějaký nižžší Miscathus, ale moc mi tam nepasuje. Napadá mě – buď tam šoupnout ještě růži č. 2 nebo pennisetum (?) to je vlastně i na levé straně. Nevím, nevím……. 
Honzo, dívala jsem se na tebou uváděné růže – jsou v rozmezí výšky 1m (Comte Ch.) – 1,7 m (Gert. Jek.) Comte Ch. údajně kvete jen jednou, Mme Issac P. prý vymrzá. Dají se tyhle odrůdy sehnat v ČR (kde)? K Redouté jsem nenašla žádný popisek.
Jo terasa je orientovaná na východ.
terasa_002.jpg

Re:Růže k terase 06. říj 2010 10:46 #19441

• Eva L.
  • Moderator
Moderátoři: Eva L., Květa