Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Neznámé (no name) růže, určování

Re:neznama ruze + 4 nove ruze k rezu 25. dub 2010 09:47 #5820

• lanling
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 475
určitě krásná by byla i s nějakou vanilkově nebo jantarově žlutou...kupferkönigin, candlelight... helenka dokáže mít ale i metr třicet..tak pozor na ní;) :)
jen pro příklad barvy... b. amber
:) už končím:silly:
P7220193.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re:neznama ruze + 4 nove ruze k rezu 26. dub 2010 06:31 #5848

• honey
  • Expert Boarder
Diky Lanling. Helenka s cervenou vypada zajimave.Nadherne jsou i ostatni ruze. Vyska Helenky mi nevadi, znam ji.U nas v ulici maji lidi ruze v zahonech pred domy a Helenka je tam dvakrat. Mamce ji dam do uzkeho zahonku oddelujiciho dvur od cesticky.Vzdycky tam byly hodne vysoke ruze a ja si strasne spatne zvykam na neco jineho :-) ... jeste tak odhalit tu prvne popisovanou..
Téma bylo zamčeno.

Re:neznama ruze + 4 nove ruze k rezu 26. dub 2010 06:38 #5850

• lanling
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 475
to bohužel nepomohu..snad zkušenější:)
a nebo prohlížet a prohlížet a prohlížet:P :silly: :) obrázky... ruze.wi.cz/index.php?i=AFB00Rs%C4%8C
Téma bylo zamčeno.

Re:neznama ruze + 4 nove ruze k rezu 26. dub 2010 08:38 #5858

• jmarek
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 140
Ahojte,

honey, Tvůj popis je velmi lákavý, pokud by se Ti ta růže podařila identifikovat, prosím, dej vědět. Díky.

Zdraví
Honza
Téma bylo zamčeno.

Re:neznama ruze + 4 nove ruze k rezu 26. dub 2010 09:57 #5862

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
zkusila jsem prolistovat 2 starší knížky a mohly by to být třeba tyhle:

Ametyst - ta je však hodně do fialova
Barunka( Liberta ) - jt floribunda, má však rozvinuté květy a slabě voní
Ludmila - poupě je vyšší, lila-fialová barva, vůně lehká a příjemná, jt však čajovka / ruze.wi.cz/
Shocking blue - karmínově fialová, intenzivní vůně
Soir d´Autonomne - sytě růžová barva, citronová vůně
Solitude - poupě temně růžové, později sytě fialová barva, zajímavě voní, vyšlechtěná r. 1970 šl. Dot / ruze.wi.cz/
Violaine - poupata jsou štíhlá slezově modré barvy, při odkvětu barva zesvětlí, ale za většího tepla zfialoví, intenzivně voní
Rosika - Karmínově růžová barva, květy tvoří malé chocholíky, vůně je silná a příjemná, výška je do 150cm, jt floribunda /HMF/

Ale nevím, jestli ti to nějak pomůže v pátrán:( í. Růžím ZDAR. Hanka
Téma bylo zamčeno.

Re:neznama ruze + 4 nove ruze k rezu 26. dub 2010 21:21 #5899

• honey
  • Expert Boarder
Dekuju za pomoc pri patrani. Poupe a predevsim barva odpovida nejvic Violaine. Ruzi mela mamka na zahonku tak ze 70.-80.let. Otazkou je, jake ruze u nas tehdy byly bezne k mani.
Téma bylo zamčeno.

Re:neznama ruze + 4 nove ruze k rezu 26. dub 2010 21:38 #5900

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Informace jsem získala z knižky "RŮŽE - 100 nejkrásnějších" : Sedliská, Walter, Humpál, vydané 1989. Šlechtitel Gaujard, 1968. A protože je to česká knížka, tak si myslím, že v té době před zhruba 30.léty mohla být tato růžička na našem trhu k mání. Jak je to s její dostupností dnes - toť otázka??!!
Knížka je k sehnání v antikvariátech. Hanka
Téma bylo zamčeno.

Re:neznama ruze + 4 nove ruze k rezu 27. dub 2010 09:22 #5918

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Honey, prohlídněte stránky pana Žlebčíka. Sortiment byl omezený, asi bude nafocená. Taky si projeďte s HMF nabídku kunratické růžové školky, pěstují hodně čajohybridů (starších). Zkus i p.Šípa.
Jestli byla růže běžně koupená, neroste v nějaké zahradě v okolí?
Téma bylo zamčeno.

Re:neznama ruze + 4 nove ruze k rezu 27. dub 2010 13:03 #5929

• honey
  • Expert Boarder
Dekuju za tipy. Vcera jsem prochazela ruze.wi.cz snad tri hodiny, bez vysledku. V sadovkach a grandiflorach jsem ji nenasla, jeste me ceka dojet asi pulku cajohybridu. Zacinam si namlouvat, jestli to nakonec nebyl hodne prerostly Big Purple... na HMF jsem nasla, ze dorusta i 180cm. Na druhou stranu fotky na HMF me zase trochu zeskeptictely, ze bych mohla najit neco podle barev na fotkach. BigPur castecne znam (mam od lonska] a fotky na HMF ma z 90% priserne a k nepoznani. Uvidim jak mi poroste letos, poradne uz zakoreneny. Jak moc vyleti nahoru a jestli bude take tvorit dlouhe trsy kvetu nebo ne. To mi prislo na te ruzi vyrazne charakteristicke. Podminky mam castecne jako mamka - odpoledne od dvou uz travi ruzicka ve stinu, tak treba to bude nakonec takhle jednoduche.
Téma bylo zamčeno.

Re:neznama ruze + 4 nove ruze k rezu 27. dub 2010 14:16 #5930

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Jenže Big Purple má uváděný rok uvedení na trh 1985 na Novém Zélandu. Za jak dlouho se mohla objevit v ČR při tehdejším odříznutí socbloku od zbytku světa?
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa