Emilko, jj, Jean Stephenne.
No, jsem z ní trochu rozpačitá. Zatím žádnou z Lensových růží nezatracuji, v paměti mám první rok Souvenira de Greuville, kdy jsem si říkala : proboha, proč mi tohle Dresla doporučovala ?
Od roku druhého mi to bylo jasné.
Nejdřív musím k místu původu a nákupu.
Nechtěla jsem moc rozpatlávat, ale musím.
Braly jsme růže přímo od Lense, ve dvou dodávkách. ( + jednu podzimní, z Německa - o té vůbec řeč nejde, byla v pohodě ).
První zásilka přišla v ten samý den jako Filroses, tj. velmi brzo.
Klasické 25,- E poštovné ( Filroses i Lens ), ale Lens si k tomu počítá ještě balné, takže cena zásilky od něj se navýší o 50 E. ( hodně, že ).
Cena růží od Filroses je poněkud vyšší, Lens je má levnější .
Jenže - Filroses balené po jedné, Lens nahňácané v otepi, svázané, cestou přimrzly k sobě.
A proč obě zásilky srovnávám. Ačkoliv přišly v naprosto stejnou dobu, následně měly stejnou péči i podmínky - Lensovy mi obrazily pouze z části. Třeba jen dva i jeden výhon.
Druhá zásilka od Lense byla objednávána i dodávána naopak velmi pozdě ( koncem března ) - a růže snad byly nastříkány retardérem nebo čím. Mátořily se a mátořily. Někt. dodneška.
Sáhodlouhým úvodem chci říct : pokud někdo/někdy růže od Lense, pak na podzim, počítat s + 50 E příplatku. Lépe se "seřadit" v pořadníku u D.
--
Na J. Stephenne ( přišla v první dodávce ) jsem se ohromně těšila. Má dělat dlouhé květní výhony, vyrovnávat se dobře s chudou půdou.
Brala jsem ji já, Eva i Danate....
No, zatím se jí do růstu moc nechce, zpočátku dokonce vypadala, že si rozmýšlí , jestli vůbec se chytne.. teprve začíná kvést