HonzaPM napsal:
Evko, stav kontejnerovaných růží u Chládka směrodatný samozřejmě může být.
Zejména pro ty, kteří růže pravidelně nepostřikují nebo pro ty, kteří by si rádi vybrali přirozeně odolnou sortu.
Moje Sophy´s Rose černou skvrnitostí ani rzí netrpí, ale bohužel je bílá od padlí. Pravda, sázená letos v kontejneru.
Takže za rok už budeme ještě chytřejší.
Ahoj Honzo, můj předchozí příspěvek nechápej, prosím, jako polemiku s tebou.

Jen mě udivil mizerný stav W.Cathedral a Grahama Thomase. Obě růže mám už dostatečně dlouho ( cca 6 let) abych si mohla dovolit tvrdit, že to jsou jedny z nejzdravějších austinek, které mám. Dokonce bych řekla, že by se v pohodě obešly i bez postřiků.
Sophy´s Rose mám teprve od minulého podzimu (od Pelců), takže o jejím zdraví nemůžu být tak skálopevně přesvědčená, jako u těch dvou.
Nicméně jsem s ní velice spokojená a i všechny dostupné reference jsou pozitivní. Proto jsem jen chtěla Evku ujistit, že "nesáhla vedle".
Můj názor na kontejnerované růže (z vlastní zkušenosti): rozdíl mezi vývojem prostokořenné růže sázené na podzim a vývojem růže v kontejneru je evidentní. Je to i logické, v omezeném prostoru se kořeny vyvíjejí mnohem hůř. Nehledě na to, že při přesazování do kontejnerů jsou růžím zkracovány kořeny (aby se vešly) někdy až drasticky. Např. kořeny Alexandry of Kent z Proplantu měly po vyklopení z kontejneru 10 cm ! Také podle toho i vypadá - moc nenarostla a chytla čer. skvrnitost, přestože by měla být absolutně zdravá. Z toho usuzuji, že kontejnerované růže jsou všeobecně oslabené a můžou pak chytit kde co. Proto ta moje skepse vůči stavu Chládkových růží jako věrohodnému ukazateli jejich odolnosti.
Přeji ti hezký den.