ad Ritausma
Není od Pelcových, ani jsem nevěděla, že jí mají, nikdy jsem na ní při procházení pole nenatrefila. Nedávno jsem jim nabízela očka, ale odmítli s tím, že jí dělali, ale nebyl o ní moc zájem.
Tak mě napadá, říkáš, že od Pelcových byla stejná jako Jabloňák? V Olomouci to mají také špatně - taky mají místo Ritausmy Jabloňový květ. To vypadá na stejný zroj.
Ritausmu mám už víc než 10 let. Stydlivě přiznávám, že pochází z uloupeného řízku z botanické zahrady z Německa. Byla trochu stranou zájmu davů, ale mě chytla hned. Je to taková moje srdeční záležitost. Krásná něžná rugosa, která stydlivě klopí hedvábné kvítky a navrch krásná vůně exotického ovoce a bonbonů.
Potřebovala ze začátku čas, aby se na novém místě usadila - ale to nemusí platit všude, na mé zahradě se pravokořenným rugosam nedaří - čertví čím to je, jestli půdou nebo zda mají tak chutné kořeny. Příště bych určitě očkovala na podnož.
O pěstování:
Mám jí pravokořennou, odnožování jsem nezaznamenala. Mrazuvzdornost a odolnost plně odpovídá rugose, na rugosu je i dobře odolná skvrnitosti kůry. Není napadána škůdci, chorobami netrpí, pouze v letech se silným infekčním tlakem rzi může být částečně zasažena. Habitus je "nízko nasazený deštník", udržuje si přirozenou výšku a šířku okolo 130cm. Tvarem kompaktní keř, dobře rozvětvený, na rugosu úhledný s relativně malou holou nohou. Výhony rugosovsky ozbrojené nesčetnými ostny. Olistění je typicky rugosovité, pololesklé až polomatné, husté, dobře keř kryjící. Olistění i obrost v mládí silně aromatický po exotickém ovoci. Květ poloplný, romantický, cca 30 okvětních plátků. Kvetení opakované, mnohačetná soukvětí posazená nízko nad listy. První bohatá vlna v červnu, druhá koncem léta. Nakvétání soukvětí postupné, kvetení rozložené do několika týdnů. Vůně květů pouze středně silná. Barva květu uvnitř sladce pinková blednoucí směrem ven až do krémově bílé, stárnoucí do celokrémových květů. Intenzita vybarvení odvislá od teploty a počasí. Květy výrazně trvanlivější než u obyčejných rugos. Poupě úzké a špičaté, neprve vzpřímené, avšak zároveň s rozkvétáním se stopka klopí ke straně.
Péči nevyžaduje žádnou.