Od které začít
ad Esprit d'Amour + Midsummersnow.
Miško, dám f. Midsummera z HK.
Ty samé podmínky.
Rozdíl je pouze v tom, že Midsummersnow je daleko starší ( soutěžní cyklus - 4letý, skončený v r. 2011. V tom čtverci zůstal, dívám se naň každoročeně, doposud. )
Esprit letos soutěžní cyklus skončil, vyfocen tedy o 3 roky mladší.
Tahle fotka je sice z r. 2012, ale růže vypadají i v tomto roce stejně. ( hnojení ? )
Nechápu to.
Vlevo vpředu nakvétající Midsummersnow, vedle Sweet Blondie, za ní vpravo P.P.Rubens. Záměrně dávám f. aby bylo možno porovnat výšku s lavičkou. A vzpomenout na Esprit
.
--
Esprit jsem měla jeden rok v květníku, na podzim vysazen do záhonu. V roce následujícím květní výhony víc jak 160 cm. Na podzim jsem ho dala Dresle do genofondu, na něj nemám místo.
Očkovaný na podnož.
ale... ostanu se k myšlence v závěru
---
Midsummersnow mám déle než EvaL. Kupován v nadšení ( neopouští ) na podzim 2011 spolu s ostatními tenkrát dostupnými V. růžemi.
U mne jsou opravdu nadnormativní ( ála Minerva ), písek jim svědčí.
V loňském roce jsem Mids. opečovávala, hnojila... dorostl přesně jak píše Vlaďka - do výše očí, mohutný, obalený květy, palice. Mám ho hodně moc ráda, květy má inertní vůči počasním vlivům, spolehlivka, výdrž. Kouzelné, zvláště v stádiu polorozvitého květu. Bez štipky negativního nádechu je pro mne symbolem "do veřejné zeleně".
V oblíbenosti ( jen V. růže ) je na I. místě spolu s Minervou, v závěsu pak S.Blondie.
--
Loni jsem ho musela svazovat ( nerada ), letošní jaro jsem na něm nůžkami nešetřila. Nakrátko, na tři očka.
On se zamyslel a zareagoval.
Dorostl do té samé výšky co loni, jen holt později kvete. On růst taky chvíli trvá, že... prostě u mě má svou hlavu a dokud nemá 150 cm, nezakvete.
Když jsem viděla, jak se do toho dal, nehnojila jsem jej. I na nehnojení se vykašlal, květy obalen.
Jak nepršelo necítila jsem potřebu ho nějak podpírat, omezovat, byl krásný. No samo, jediná buřina v tomto měsíci přišla v momentě, kdy jsem byla na cestách. Přijela jsem, chudák ležel. Nejsilnější středový výhon tíhu mokrých květů neunesl, vylomil se.
takže teď je počochněný, nedá se s tím nic dělat - až odkvete.
přikládám ještě bakuli čerstvých květů ( 18.6 )
a konečně se dostávám k tomu, co jsem chtěla naznačit již v úvodu. Mám další ( páč ho miluju ), zkusila jsem co udělá bez podnože. Je dvouletý, vysazený toto jaro. Mladé dřevo, sestřižen až k zemi aby větvil.
Dorostl cca 60 cm.
Uvidím, jak se budou oba chovat v letech následujících, zatím se mi zdá, že bez podnože jsou V. růže umírněnější v růstu, ne takové hydry. Možná bude takový i Esprit...