Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Vissers - růže dle šlechtitelů

Vissers - růže dle šlechtitelů 29. čen 2014 13:02 #290350

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Vlaďko, Midsummersnow mám 2 roky. Ale ! Loni byl hodně špatný a tak jsem letos střihla hlouběji, tuším na 3 očka, aby vyhnaly nové silnější výhony. Zdá se, že se to podařilo. Jak se bude keř dál vyvíjet je zatím záhada. Jestli se požene moc do výšky, tak zase šmiknu.
Hrabu v paměti, jak vypadal v Hradci a mám dojem, že rozhodně nebyl vyšší, než ten tvůj, naopak spíš trochu nižší. Bohužel nevíme, jak v Hr. moc stříhali. Té cedule si nevšímej, měli je přehozené se Sw. Blondie.

Midsummersnow v Hradci
DSC01951.jpg
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka

Vissers - růže dle šlechtitelů 29. čen 2014 15:57 #290355

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Od které začít B)

ad Esprit d'Amour + Midsummersnow.
Miško, dám f. Midsummera z HK.
Ty samé podmínky.
Rozdíl je pouze v tom, že Midsummersnow je daleko starší ( soutěžní cyklus - 4letý, skončený v r. 2011. V tom čtverci zůstal, dívám se naň každoročeně, doposud. )
Esprit letos soutěžní cyklus skončil, vyfocen tedy o 3 roky mladší.

P1110315.jpg

Tahle fotka je sice z r. 2012, ale růže vypadají i v tomto roce stejně. ( hnojení ? )
Nechápu to.
Vlevo vpředu nakvétající Midsummersnow, vedle Sweet Blondie, za ní vpravo P.P.Rubens. Záměrně dávám f. aby bylo možno porovnat výšku s lavičkou. A vzpomenout na Esprit :laugh: .
--
Esprit jsem měla jeden rok v květníku, na podzim vysazen do záhonu. V roce následujícím květní výhony víc jak 160 cm. Na podzim jsem ho dala Dresle do genofondu, na něj nemám místo. :( Očkovaný na podnož.
ale... ostanu se k myšlence v závěru
---
Midsummersnow mám déle než EvaL. Kupován v nadšení ( neopouští ) na podzim 2011 spolu s ostatními tenkrát dostupnými V. růžemi.
U mne jsou opravdu nadnormativní ( ála Minerva ), písek jim svědčí.
V loňském roce jsem Mids. opečovávala, hnojila... dorostl přesně jak píše Vlaďka - do výše očí, mohutný, obalený květy, palice. Mám ho hodně moc ráda, květy má inertní vůči počasním vlivům, spolehlivka, výdrž. Kouzelné, zvláště v stádiu polorozvitého květu. Bez štipky negativního nádechu je pro mne symbolem "do veřejné zeleně".
V oblíbenosti ( jen V. růže ) je na I. místě spolu s Minervou, v závěsu pak S.Blondie.
--
Loni jsem ho musela svazovat ( nerada ), letošní jaro jsem na něm nůžkami nešetřila. Nakrátko, na tři očka.
On se zamyslel a zareagoval. :laugh: Dorostl do té samé výšky co loni, jen holt později kvete. On růst taky chvíli trvá, že... prostě u mě má svou hlavu a dokud nemá 150 cm, nezakvete. :woohoo: Když jsem viděla, jak se do toho dal, nehnojila jsem jej. I na nehnojení se vykašlal, květy obalen.
Jak nepršelo necítila jsem potřebu ho nějak podpírat, omezovat, byl krásný. No samo, jediná buřina v tomto měsíci přišla v momentě, kdy jsem byla na cestách. Přijela jsem, chudák ležel. Nejsilnější středový výhon tíhu mokrých květů neunesl, vylomil se.

P1180022.jpg

takže teď je počochněný, nedá se s tím nic dělat - až odkvete.
přikládám ještě bakuli čerstvých květů ( 18.6 )

P1170870.jpg

a konečně se dostávám k tomu, co jsem chtěla naznačit již v úvodu. Mám další ( páč ho miluju ), zkusila jsem co udělá bez podnože. Je dvouletý, vysazený toto jaro. Mladé dřevo, sestřižen až k zemi aby větvil.
Dorostl cca 60 cm.
Uvidím, jak se budou oba chovat v letech následujících, zatím se mi zdá, že bez podnože jsou V. růže umírněnější v růstu, ne takové hydry. Možná bude takový i Esprit...

P1180008.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., fanynka, Vlaďka, helena, evai, Martin, Kirsten

Vissers - růže dle šlechtitelů 07. čec 2014 12:56 #290605

• Květa
  • Moderator
Vlaďko, nad Winky Girl se mé srdce potěšilo. Svou nemám tak pěknou, byla zavalená euphorbií. Moc se mi líbí ty kulovité shluky květů. A samet květů.

Jak ti zatím roste ? ( ono to v tom suchu asi nebude vypovídající, ale zdá se mi, že trčavě vzhůru - dle fotek. To by bylo fajn... )

V HK jsem se nejvíc zdržela u dvou Viss.,
tuhle jsem obcházela hodně dlouho.
Na rozdíl od Winky Girl květy slabě voní. Ale nejspíš to bude půdokryvka, když se člověk podívá na náznaky habitusu..

P1170594.jpg

P1170596.jpg

přinesla jsem si domů jeden kvítek ( skoro poupátko ) k porovnání s Winky G. Velikostně budou květy obou skoro stejné ( květ W.G. je nadnormativní ). Líbí se mi, že ta nová má střed květu probělalý až ve stáří.
A navíc ve srovnání s W.G. jemně voní. Květ W.G. větší na dlani.

P1170720.jpg
Poslední úprava: 07. čec 2014 12:57 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Martin

Vissers - růže dle šlechtitelů 07. čec 2014 13:04 #290606

• Květa
  • Moderator
HonzaPM napsal:
Dnes nakvetl první kvítek Eeuwige Passie.
Je docela čilá, pozdně jarní sázení, moc nezalévám (spolu s ní jsem o kus dál
vysadil Parfum d´Orléans (NIRP) a ta je poloviční), má další schované výhonky, bude dobrá.
Teď nevím, jestli jsem k ní čichal nebo ne. A uvidíme, jestli bude časem více oranž. a plnější.
aeeuwigepassie28620141.jpg

aeeuwigepassie28620142.jpg

Honzo, děkuji za f. Eeuwige Passie. Má má stále malé poupátko, na květ si ještě nějakou dobu počkám.
Ale díky tvým f. mám bouličku na duši. :lol: . Fotek E.Passie moc na netu není, ukazují ji tam spíše právě s nádechem lososa.
V HK jsem totiž nejvíc byla uchvácena touto růžindou, doufala jsem, že se jedná právě o E.Passie.

P1170571.jpg

P1170572.jpg

P1170575.jpg

Po tvé f. doufám méně...
Následující uživatel poděkoval: Martin, Evka

Vissers - růže dle šlechtitelů 07. čec 2014 13:59 #290607

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Květo,to je nádherná růžička,pokud tvůj foťák nezkresluje odstín růžové,moc by se mi líbila. :up

Vissers - růže dle šlechtitelů 07. čec 2014 21:00 #290622

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Vlaďka napsal:
Honzo, Květo, čekám další report o Euw. Passie. Ty V. růže mne baví.

Přidám ještě Winky Girl. nevím, proč ji nemá na HMF :blink:
erven2014058.jpg

Květy drží neuvěřitelně dlouho, jak umělé :cheer:

Květo, Winky má opravdu trčavý habitus, drží bez jakékoliv opory. První květenství s pěti květy začlo 6.6., tato fotka je ze 26.6.všechny tyhle květy dodnes držely, teď se tu přehnala vydatná bouřka s kroupami, tak jsem opršené ostřihala, napočítala jsem 47květů :woohoo: . výhon co je vidět vlevo na fotce právě rozkvetl.Dalších 5.
Znovu upororňuji, že je sázená letos v únoru!!!
Poslední úprava: 07. čec 2014 21:01 od Vlaďka.

Vissers - růže dle šlechtitelů 07. čec 2014 21:03 #290623

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Když se tak dívám na Euwige Passie a tu hradeckou, nemohla by být Honzova sytější podmínkami? přistínění, počasí v době krozkvětu... Mají podobnou stavbu květu, ne? Moc se mi líbí . Obě.

Vissers - růže dle šlechtitelů 08. čec 2014 00:56 #290627

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Květo, tvá 131 z Hradce je dechberoucí. Ale obávám se, že je to zcela jiná růže.
(vrabci našeptali, že by se mohlo jednat o E. Passie?)
(nemohou mít v Hradci záměnu? ve stylu Midsummersnow/Sweet Blondie před pár lety?)
Moje E.P. má jiné listy.
Budu dělat, že má sazenice z Lottum je EP (z toho, co je dostupného na netu).

Zatím jediný květ z 29.6. na EP dnes dokvetl. Vydržel neuvěřo 9 dnů, v tom horku/mladá.
Nicméně se nejednalo už o žádnou parádu, ale ovadlou růžovou seschlotinku.
(kdybych věděl, že je tu o ní řeč, dokumentoval bych lépěji, sazenice teď hodně roste)

Vissers - růže dle šlechtitelů 10. čec 2014 21:20 #290683

• Květa
  • Moderator
HonzaPM napsal:
Květo, tvá 131 z Hradce je dechberoucí. Ale obávám se, že je to zcela jiná růže.
(vrabci našeptali, že by se mohlo jednat o E. Passie?)
né, jen jsem uvažovala, že od něj žádná jiná velkokvětá růžová růže nebyla doposud na trhu - kromě Eeuwige Passie.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Vissers - růže dle šlechtitelů 16. srp 2014 18:40 #291641

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Předloni jsem si zakořenila řízek Esprit d´Amour. Loni krásně narostla, až moc, metrové šlahouny se plazily po zemi jako chobotnice a kvetení nic moc. Byla jsem z ní znechucená a na podzim jsem ji poslala do vyhnanství pod višeň. Letos se změnila k nepoznání. Výhony rostou spořádaně vzhůru, je obalená květy. A tak bude znovu přemístěna na důstojnější plac.
EspritdAmour.jpg

EspritdAmour2.jpg
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Kaja, helena, Martin, Iveta
Moderátoři: Eva L., Květa