Mám zatím jen tři austinky - Gertrude Jekyll (asi čtvrtým rokem, zažila nepěkné časy při rekonstrukci po povodni), Pat Austin a Munstead Wood (vloni zasazeny). Všechny umístěny na stejném záhonu - ostrý větrný jih před fasádou kamenného domu, takže často dost výheň, všechny jsou z kontejneru. GJ a PA koupeny v hypermarketech jako menší rostliny, MW od Chládka jako velký košatý keř.
Munstead Wood - vykvetla jako první (rozkvetla i jako první ze všech růží), už si střihá třetí (?) vlnu kvetení, ze začátku sezóny napadena pidikřískem, pak padlí, teď černá skvrnitost, kandelábry žádné, tendence polehávat, květy jsou opravdu velké a těžké, příští rok musím vymyslet nějakou podporu, a taky přestěhovat velkou letitou srdcovku (průměr přes metr, hodně jí ubírá životního prostoru a od půlky léta je to jen žloutnoucí listí, a možná i spolupříčina houbových chorob), nádherná barva a vůně, sametové okvětní lístky, kandidát na mou letošní TOP růži
(jinak zcela spolehlivě vychytává při největším rozkvětu velké příděly deště, takže teď očekávám, že zase brzy začnou nějaké slejváky
)
Pat Austin - vykvetla jako druhá, padlí, přesto krásné velké květy, ale hodně klopí, taková moje Popelka, kandelábry - jo, něco, co lze považovat za kandelábřík, pozoruji, druhá vlna kvetení před cca týdnem, zatím skromnější násada poupat
Gertrude Jekyll - moje první láska, mám ji asi nejraději, i když hodně "zlobí", ale, jak už jsem psala, dostala v dřívějších letech na frak a koupena byla v Baumaxu jako chuďátko zavšivené, jako jediná z austinek obrážela po zimě až od země, vyhnala jeden obr prut, na něm po dlouhé době dva květy s úchvatnou vůní, další dva na jaře vyhnané proutky zašly, teď vyhání další dva a nasazuje poupata. Z austinek se vůči houbovým napadením držela nejlépe, ale teď tam pozoruji asi rez?, tuhle potvoru jsem na růžích zatím neměla, starý černý rybíz je letos zcela rezatý - je možné, že by to chytila od něj? Je jen pár metrů od růžového záhonku.
Má letošní péče je kvůli mému (ne)zdraví spíše nahodilá, postřiky jen zkraje sezóny a už po napadení, teď jsou holky v plevelu až po uši. Hnojení taky jen na začátku léta, ale jsou v mulči ze slámy zpod oveček, takže sem tam nějaká živina bude, plus průběžně banánové šlupky, protože se rodina přes mé skřípění zubů zamilovala do banánů a místo sezónního ovoce se nacpávají banány.
Na zimu byla zlehka chvojím přikryta a nakopčena jen MW, ale chvojí vítr stejně částečně rozfoukal. Ale u nás takřka celou zimu, a hlavně v dobách těch největších mrazů, bylo hodně nasněženo.