Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Austin David - Anglické růže III/2012

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 06. říj 2012 14:23 #284152

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
014_2012-10-06.JPG

Abraham Dharby má obří květy
012_2012-10-06.JPG

Falstaf má kandelábr dlouhý asi 2 m
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., fanynka, helena, Evka, Kirsten

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 07. říj 2012 10:30 #284166

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Lichfield Angel od Noriko Masuda
LichfieldAngels.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Aglaé, helena, mišpule, Kika, Kirsten, Lukáš

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 22. říj 2012 11:59 #284527

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Chtěla bych Williama Morrise k nižšímu plotu na jižním záhonu na vyvýšeném tarasu před domem jako samonosnou odolnou vyšší růži, které budou přes plot dolů přepadat výhony se spoustou květů. Trefila jsem se, nebo je to špatná volba? Podle popisu dělá vyšší užší keř +-130/100 cm. Takže bych asi dala dvě vedle sebe, aby působily kompaktněji. Máte s touhle růží prosím někdo zkušenosti? Nebo event. tip na nějakou jinou voňavou růži s anglickým květem, která by nepotřebovala podpěru, byla kolem těch cca 120/150 - 200 a "převisala"? Barva - od čistě bílé přes starorůžovou ke kardinálskému nachu, možno i světlounce žlutá, ale ne pampeliška nebo oranžáda .....
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 22. říj 2012 12:00 #284528

• Kirsten
  • Platinum Boarder
Lichfield Angel se mi líbí čím dál víc, nádhera Evko!
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 22. říj 2012 18:18 #284554

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Ahoj Kirsten, W.Morrise nemám, tudíž jsem bez patřičných zkušeností. Můžu se vyjádřit jen teoreticky. Ve tvých klimatických podmínkách (800m n. m.) bys z W.M. a vůbec z austinek určených pro 6. zónu moc velkou radost neměla. Ledaže bys vymyslela nějaký extra důkladný kryt na zimu. Pak snad ...
V současnosti se v nabídkách doslova vyrojily kanadské růže, kultivary s výraznou odolností vůči mrazům. Několik jich mají např. Pelcovi, jen nevím, jestli už není na objednávku pozdě. Zkus se poptat. :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kirsten

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 22. říj 2012 20:44 #284565

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Kirsten, EvaL mne předběhla.

V porovnání se mnou musíš mít daleko kratší sezónu ( narážím na srpnové kandelábry Austinek, kt. pravidelně zmrznou ), samo více sněhu, kt. ti růže do jisté míry ochrání ( zase může polámat ). Teplotně na tom budeme podobně.

Sice nemám s Aust. dlouholeté zkušenosti... ale situace se po zimě zatím nikdy nemění - mnohokráte jsem tu "brblala" nad omrzlými stonky k zemi ( sníh/nesníh ), v prvním kvetení mívám růže (bajvoko ) kolem 50 cm výšky ( zjednodušuji, samo ). V druhém se pak teprve projeví ( narostou ) podle HMF udávaných výšek.

W.Morrise také nemám, nemohu napsat vlastní zkušenost - ale připojuji se k tomu, co napsala EvaL.
.. nemusí ti vymrznout, ale v prvním kvetení bude nízký, teprve později v roce z něj může být "plotovka" .

Z Austinek, kt. mám mrazově vyzkoušené, ti mohu doporučit Hyde Hall, nenamrzá tolik, udělá mohutný keř ( k plotu jak dělaný ), navíc velmi slušně kvete - silná první vlna, pak pořád sem/tam květ, druhá vlna.

S ním jsem velmi spokojená.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jana H, Kirsten

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 22. říj 2012 20:58 #284567

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Kirsten,sice to sem nepatří,ale opravdu krásně "převisá " Florentina od Kordese,která navíc omrzá velmi málo,zkus se na ni podívat,zda by se ti líbila.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kirsten

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 23. říj 2012 06:50 #284578

• Kirsten
  • Platinum Boarder
Všem vám moc děkuji. Asi mne zachvátila euforie z letošního kvetení těch mých tří austinek a přestala jsem přemýšlet nad jejich choulostivostí. Nějaké kanaďanky jsem si díky Amazončině avízu zde na KR objednala, dnes by je Pelcovi měli odesílat. Tak ještě popřemýšlím, jestli některé z nich nedám k tomu plotu.

Přiznám, že si vždycky umím představit nějakou část zahrady v ideální/idealizované podobě, ale když dochází na lámání chleba/sázení, tak jsem najednou bezradná. Potřebovala bych nějakou odbornou výpravu růžičkářek sem k nám. ;)
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 23. říj 2012 08:57 #284586

• fanynka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1611
JanoH myslíš tuhle Florentinu?
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.51277

Tu mám a roste jako voják rovně, vůbec nejeví náznak převisání. Pokud někdy trošku namrzne, je velmi vitální a rychle "renegeruje".
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 24. říj 2012 10:57 #284642

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Kirsten, nechtěla jsem tě od Austinek odradit/-odrazovat. Faktem je, že nikdo z nás je v podobných podmínkách nepěstuje ( chicht, tvé zkušenosti mohou být opravdovým přínosem ).

Osobně si myslím, že kdybys napsala - chci je zasadit do záhonu, nežbleptnu.
To, co jsem napsala bylo cíleno k "plotovce". Spíš jako varování před možným zklamáním. Plotovku si představuju mohutnou, obsypanou květy, přečuhuje přes "plaňky"... a pod. To si myslím, že by W.Mor. opravdu nemusel v prvním - nejbohatším - kvetení dokázat. Tudíž ( já ) bych se snažila minimalizovat riziko a sadila otužilkyni. Mám za to, že prostoru máš spoustu, nakoukala bych, jak se u tebe Aust. budou chovat, co budou dělat.. a pak bych se "rozjela".

:laugh:
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa