Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 27. lis 2015 20:15 #301839

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
moje Celina je taky dost na slunci . sem tam ji teda odkvetliny oberu , ale možná by opadaly samy . ovšem nechci aby tvořila šípky , tak ji ostřihnu odkvetlé . ale kvetla ještě nedávno. takže opakuje velmi dobře .
taky ta její citronová barva je velmi příjemná . a je to typická pokryvná růže, na zídce by mohla být moc hezká .
Následující uživatel poděkoval: Marijka

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 28. lis 2015 13:40 #301841

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Marijko, Celinu už dost dlouhou dobu nemám.

( žlutá + půdokryvnost ).

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 28. lis 2015 20:25 #301842

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Kajo,
díky moc, zkusím a za rok uvidíme, jak to dopadlo.

Květo,
však já vím, už jsi to někdy na jaře psala, jen jsem doufala že z toho, jak si u Tebe vedla, že by snad nějaké to upotřebitelné moudro přeci jen vypadlo :evil:
(od Tebe bývá nadmíru k věci)

Oběma děkuji, zítra - tedy až bude pauza v tom co padá shora - zasadím.

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 29. lis 2015 13:20 #301843

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Marijko, info... ono už je dost zaprášené. :huh:
Celinu jsem pěstovala v letech 2008 - 2011.
Tzn. : přežila tuhé zimy ( -25 st. ), neuvědomuji si, že by byla nějak zvlášť zkříslá. Zřejmě podobně, jako ostatní, namrzlá k zemi.
Z té doby mám v hlavě - léta byla normální teplotně, žádná dlouhotrvající sucha ( vím, že jsem v těch letech nezalévala, pořád jsem spíš "řešila" lepivost deštěm než vypalování nadtřicítkami a reakce na sucho. ).
Zasazenou jsem ji měla v konkurenci kořenů keře ( Physocarpus )a dvou miscanthusů ( odebírání živin a hlavně vody, ale té byl v tomto období dostatek ). Nevadilo jí to.
Slunce měla podobně jako na tvém uvažovaném místě, z krajů sezóny méně ( stín sousedního domu ). Připadalo mi, že by slunka snesla více, že jí dopolední stín nevyhovuje.
Čištění - neuvědomuji si, asi bez našňupávání. tj. přijatelné.

Zbyl ve mně pocit : bezpracná růže, bez zvláštních nároků.
--
Problém ( řešitelný ) byl pouze v jejím umístění do záhonů, do okolí.
Rostla fontánovitě, kvetla na koncích. Ten samý habitus měl i sousedící miscanthus - nevhodné. Chtělo by to vertikálu ( perovskii, Calamagrostis K.Foerster ) nebo cokoliv nizoučkého, polštářkovitého.
Mne ( chech, to je zas důvod :laugh: ) hrozně našňupla následujím.
Měla jsem představu, že když vedle zasadím geranium ( ála Rozanne ), modré kvítky se propletou do keře, budou se žlutí Celiny úžasné. Byly, do prvního větru. Ony se stvoly nevtáhly do keře ( jeho habitus to téměř vylučoval ), plazily se na jeho povrchu. Vítr je poshazoval. A tím, jak byly dlouhé, se porůznu přetočily, byl vidět spodek geraniových listů. Nevypadalo to dobře.
To jsem Celině neodpustila- :laugh:
--
mmch, jen tak na okraj - podobně jako Celina roste také Pink Swany ( méně už Swany ). Obě jmenované při letošních parnech a suchu obstály na 1*. Jen ten habitus... ;)
Následující uživatel poděkoval: Marijka

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 29. lis 2015 19:37 #301845

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Květa napsal:
Mne ( chech, to je zas důvod :laugh: ) hrozně našňupla následujím.
Měla jsem představu, že když vedle zasadím geranium ( ála Rozanne ), modré kvítky se propletou do keře, budou se žlutí Celiny úžasné. Byly, do prvního větru. Ony se stvoly nevtáhly do keře ( jeho habitus to téměř vylučoval ), plazily se na jeho povrchu. Vítr je poshazoval. A tím, jak byly dlouhé, se porůznu přetočily, byl vidět spodek geraniových listů. Nevypadalo to dobře.
To jsem Celině neodpustila- :laugh:

:laugh: :laugh: :laugh: výběr růží vůbec nepovažuju za racionální disciplínu, buď se majiteli líbí a vyhovuje, nebo jde, z jakýchkoliv důvodů...
Moc díky,
vidíš, kolik cenných informací se našlo ;)
Moc jsi mne potěšila, té zimy jsem se trochu bála, tohle vypadá nadějně, i habitus vyhovuje a stejně bych ji střihala na jaře nakrátko.
Nějak si s tím okolím pohraju, uvidíme, zatím má jistý za zády zakrslý smrček, trochu ji (teda je, 2 kousky) to natlačí přes zídku.
Těším se, ještě jednou moc díky.

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 17. led 2016 15:12 #302451

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
P6030021.jpg

P6060053.jpg

P6090027.jpg

Zarja Mičurina - růže sázená na podzim 2014 , docela rychle roste , kvete jednou (teda myslím si to) , úžasný květ a silná vůně
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Kaja, sany, mišpule, Jarka, Jikra, alenak, JUDY

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 20. led 2016 17:40 #302561

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Tyhle štráfaté strakatinky má málokdo rád. Připomínají trochu např. virózní tulipány. Zkusila jsem tři a musím říct, že ve mně nevzbuzují žádné negativní emoce. Naopak. Je to příjemná změna.
Crazy for You
CrazyforYou2.jpg

Brownie
Brownie2.jpg

Colibri
Colibri3.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., zeuwicka, Kaja, helena, sany, mišpule, Lukáš, Jikra, alenak, Luša a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 20. led 2016 18:11 #302563

• Lukáš
  • Platinum Boarder
Evo , mě se líbí Crazy for You je dokonalá , mám pro ně taky trochu slabost
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 20. led 2016 18:15 #302564

• Lukáš
  • Platinum Boarder
P6160085.jpg

RosaMundi
P6160007-001.jpg

Best Impression
P6100015-001.jpg

Casovia
P6260057_2016-01-20.jpg

Camaieux
002_2016-01-20.jpg

Ferdinand Pichard
P6240005.jpg

Maurice Utrillo
jsou to velice nádherné růže , růži Casovia mám sázenou na podzim 2014 , velice bujně roste , ale kvete pouze jednou
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., zeuwicka, helena, mišpule, Jikra, alenak, Luša, JUDY

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 20. led 2016 21:29 #302568

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Evo, Crazy for You jsem kupovala jako Hanabi, bohužel při koupi byla uváděná jako malá,chudáka nemine stěhování na jaře, snažila jsem se to regulovat stříháním ale má to holt v genech, jinak si myslím, že neměla letos den bez květu, zdravá :), jinak Eva + Lukáš = oba krása
DSCN4489.jpg

DSCN4801.jpg

DSCN4798_2016-01-20.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zeuwicka, helena, sany, Lukáš, Jikra, Luša, JUDY
Moderátoři: Eva L., Květa