Ahoj snajecko, chápu tvoji začátečnickou bezradnost, všichni jsme jí na začátku své záliby v růžích prošli. Dovolím si napsat pár slov o tom, jak jsem se s počátečním zmatkem vypořádávala já. Protože jsem v té době ještě neměla svůj počítač, lovila jsem základní informce v literatuře - např.jsem proseděla celé hodiny v knihovně, obrážela antikvariáty a knihkupectví, zkrátka shromažďovala jsem si podstatné údaje o růžích kde se dalo. S internetem to pak bylo mnohem pohodlnější, když jsem postupně objevovala encyklopedie s fotkami a popisy jednotlivých kultivarů. A o to v podstatě jde - na základě své představy si vybrat takové, které se mi nejvíc líbí, dozvědět se o nich maximum informací ( výška a šířka keře, kvete jen jednou, nebo opakuje, dostatečná mrazuodolnost, náchylnost na houbové choroby, umístění - plné slunce, nebo polostín, a v neposlední řadě i estetické vnímání růže - barva, velikost, tvar květu, vůně .... atd.) Zkraje to vypadá hodně složitě, ale není. Zvládneš to, zima je dlouhá.

Kultivarů růží jsou dnes tisíce a nediv se, že si tady nikdo z nás netroufne dávat ti konkrétní rady jako : tuhle růži zasaď do levého dolního rohu, tuhle zase doprostřed, tyhle dvě vedle sebe ..... a pod. Základní skupinu růží si asi musíš vybrat ty sama podle svého vkusu. A pak příjde ta chvíle, kdy se zde na fóru zeptáš např. : líbí se mi Gloria Dei, jaké s ní máte zkušenosti ?
No, už jsem toho napindala dost, možná se ještě někdo přidá s tím, jaké byly jeho začátky s růžemi.

Přeji ti příjemné a úspěšné seznamování se s královnou květin.
P.S. a ještě malá poznámka - je velmi užitečné naučit se používat názvy kultivarů přesně. Za názvem se skrývá právě to množství informací, které potřebujeme. Chvíli mi trvalo, než jsem pochopila, co máš na mysli pod názvem "princez", nebo "eshram".