Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Top růže roku 2013

Top růže roku 2013 10. úno 2014 18:11 #287382

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Ještě přidám mých tucet nejoblíbenějších růží v loňském roce.
aby se náhodou některá holka necítila opomíjená. :laugh:

1. Belle de Sardaigne ( Massad )
2. Domaine de Charance ( Massad )
3. Ghislaine de Felingode
4. Sweet Haze ( Tantau )
5. Minerva ( Vissers )
6. Crocus Rose ( Austin )
7. Midsummersnow ( Vissers )
8. Palais Biron ( Orard )
9. Lavender Lassie ( Kordes )
10.Hyde Hall ( Austin )
11.Summer Wine ( Kordes )
12.Guirlande d'Amour ( Lens )
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Martin, mišpule, Evka, Kirsten

Top růže roku 2013 10. úno 2014 18:53 #287384

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
To jsou zajímavá srovnání.

Je vidět, že např. Crocus Rose je všeobecně velmi populární.
Téma bylo zamčeno.

Top růže roku 2013 10. úno 2014 20:34 #287387

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Crocus JE všeobecně velmi populární, u mne taky. Dnes kolem ni jezdil bagr, nejraději bych bránila vlastním tělem.. ;)
Téma bylo zamčeno.

Top růže roku 2013 10. úno 2014 22:00 #287395

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
Snažím se zkoncentrovat vzpomínky a sesumírovat loňské hodnocení. Jak všichni přede mnou zkonstatovali, celkem bych řekla blbá sezona...Zpožděné nasazování prvního floru, k tomu se přidala pilatka a květopas, sežrali toho spoustu :sick: Nekamarádiím s insekticidy typu Karate a pod...
Sucho u nás nebylo až tak dramatický faktor, stromy v zahradě drží vlhčí klima. S podzimními dešti to bylo jako všude, k vzteku...Na podzim přišel brzo ranní mráz, spousta poupat by pak ještě měsíc kvetla :S

Takže:
Top růže 2013.
U mne Souvenir de Greuvil. První flor excelentní, ve druhém nasadila na nových výhonech spoustu poupat, ne všechny ale stihly vykvést, přišel u nás velmi brzo mráz. Jejim umistěním na nejfrekventovanějšim bodě, ji mám ale spojenou s každou letní vzpomínkou. Dobrá volba, přesazovala jsem ji tam odjinud.

2.Top nákup, 2013/13, prvoročky
Nejrychleji se v první sezoně předvedla Guirlande Amour. Krásný bohatý keř. Zatím mu zima přeje, nezakřiknout...pšsst.
Ghislaine de Feligonde, nekvetla sice tolik, ale už jen proto,že ji konečně MÁM.

3. Nováčci, kteří očekávání (zatím) nenaplnili - možno chápat jako výhrůžku.
Nové Vissersovky. Vessalius, PPRubens..
Eden Rose.

4. Zklamání roku - vypichujeme i ty, které třeba máme déle a ony furtnic.
Ascot, ve srovnání s jinými tantauovkami lenoch, přesadila jsem na snad lepší místo.
Duchess de Montebello...já galiky miluju, ale téhle se nějak do záplavy květů nechce. Dresl zmiňovala možnost záměny, je od Šípa. Navíc do ní napršelo...
Bridge of Sighs, nerost...

5. Neurazí, nenadchne.
No, nevím, asi Windfower, moc se nepředvádí, stejně stará Marinette také ne. Ale jsou dvouletky.

6.Kandidáti na vyhazov, aneb, co půjde ven příště. Poslední šance.
Jestli se nevzmátoří tak Františe Valášek. A Bonica, ta se ještě stále probírá z krutozimy 11/12.Do původní bohatosti keře se jí nechce. Ale tu bych si pořídila zas.

7.Top vůně
Hisorické růže: Ispahan, LO, Rose de Resht, Comte de Chambord. Žádné moderní je nedohoní.

8. Top smraďoch
Nemám

9.Růže, mteré si nejvíce vážím.
To je těžké, asi Raubritter, byla to láska na první pohled, nezklamal.

10. Top očekávání aneb slibuju si od této:
Slibuju si od nováčků, kterí loni naznačili , že je CO očekávat:
Ritausma, GdF, Guirlande Amour, Amelie, Fantin Latour, Rotes Phänomen, Gloire deFrance, je jich...

11. Dlouhodobě Top - dobrá, vyrovnaná růže
Ispahan, Rose de Resht, Alchymista, Angella, Ballerina, Sweet Haze, Teasing Georgia, Cardinal Richelie,
Jedna z nej je ta co měla být Charles de Mills a je to asi...??

12. Je skvělá ale...
ať už soused odstěhuje ty tvárnice...Louise Odier. Tahne za sluníčkem a vyholují jí nohy. Podsazuji.

13.Top šípky
Summer Wine, veliké oranžové, skvělé do vánočních vazeb. Naopak droboučké Alden Biesen. Ballerině loni nestihly zčervenat, blbý podzim.

14. Top zdraví (pokud používáte chemii, kolikrát ročně
Ispahan, nežerou jí breberky, nemá ČS, nenamrzá..Lensovky mi taky přijdou takový imunní.
Mám to podobně jako Jana V. Loni jsem nebaycorovala vůbec, nechce se mi to do zahrady prát. Nebylo to horší, než když jsem kdysi v zápalu růžařského nadšení stříkala dvakrát. Ta trocha ČS mi za to nestojí.
Čajovky jsem dávno vyházela, ty byly nejhorší.

15. Potížistka, aneb, kam s ní.?
No popřesazovala jsem několik růží víc na sluníčko, tak to se dalo očekávat..

16.Rozloučení
Dožívá zmrzlá New Dawn, Sympatie. Obě nedávají hluboký sestřih po omrznutí 2012. Noo, Sympatie jestě možná, nikdo jí vykopávat nebude..

Srážkové úhrny neměřím. Všeobecně vzato, musí jít fronta, aby u nás pršelo. Bouřky a přeháňky stahnou Brdy a my ostrouháme.
_erven_13_213.jpg
Poslední úprava: 11. úno 2014 06:14 od Vlaďka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Květa, fanynka, helena, Martin, mišpule, Evka, Kirsten, J.A.P.N

Top růže roku 2013 11. úno 2014 00:58 #287406

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Vlaďko, pěkně seto čte.

Připomnělas mi Guirlande d´Amour - tu taky musím pochválit.
Je opravdu hodně životná, odolná. Sázel jsem ji za zelena, prostokořennou,
a ona ani neprotestovala - téměř v zápětí kvetla a hojně přirůstala.
Tvoří moc hezké šípky. Jsem na ni dál taky zvědavson.
A na Gloire de France taky. Letos tu bude třetí rok, zatím nekvetla.
Loni vyhnala dvoumetrový výhon (je ve stínu), tak jsem zvědavson2.

S tou Souvenir de Greuville mne tedy trápíte. :silly:
Doufám, že to Martin čte, bude ji náležitě opečovávat a hlavně FOTIT. :)

Na Windflower jsem taky zvědavý, letos tu bude taky třetí rok.
Tak snad konečně začne, jinak...

Duchesse de Montebello mi hrozně rychle opadává, ale kvete i ve stínu.

Mno a ty tvárnice a soused - kdyby je odstranil, tak by ti Louise Odier
zase kvetla jen k němu, ne? ZZ. :)
Téma bylo zamčeno.

Top růže roku 2013 11. úno 2014 10:57 #287417

• Martin
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 441
HonzaPM napsal:
.

S tou Souvenir de Greuville mne tedy trápíte. :silly:
Doufám, že to Martin čte, bude ji náležitě opečovávat a hlavně FOTIT. :)

Čtu zde vše Honzo. Kompletní hodnocení roku 2013 ještě vynechám. Myslím, že bych měl ještě rok počkat, abych některým růžím nekřivdil. První růži do zahrady jsem zasadil v květnu 2011. Byla to Eden Rose. Ta mne uchvátila a nasměrovala na angličanky. Pak jsem růžím obecně totálně propadl. Tím si jistě zaslouží být uvedena v bodě 9. Růže, které si nejvíce vážím (z důvodu... např. bylo obtížné ji získat, čekání, shánění, vzpomínky a pod.)
Zároveň bych zajisté do bodu 9. uvedl právě zmiňovanou Souvenir de Greuville - díky představě, jak kvůli mně doluješ v lednu zahrnuté svazky růží ze země abys ji našel. Díky Honzo. Fotky budou.

Dále uvedu jen:
1. Top růže 2013
Violetta (floribunda, Harkness, 1984) - Nepamatuji si, že by neměla květ, absolutně zdravá, kompaktní.
Cubana,Mary Ann, Pastella,Charles de Mills, Felicia
2. Top nákup podzim 2012/jaro 2013 (prvoročky)
Ascot, Charles Austin, Louise Odier - všechny byly skvělé
4. Zklamání roku - vypichujeme i ty, které třeba máme déle a ony furtnic... + 6. Kandidáti na vyhazov aneb co půjde ven příště / Poslední šance
First Lady -nerost, Heidi Klum - nádherně zakvetla, pak ji schvátila ČS, listy opadaly a už se nezmátořila. Přesadil jsem ji, uvidíme jak bude prosperovat na novém stanovišti.
7. Top vůně
Gertrude Jekyll,Augusta Luise,Lady Emma Hamilton
10. Top očekávání aneb slibuju si od této…
Nových růží mám relativně hodně, takže je jistě na co se těšit. Asi nejvíc jsem zvědav na Phyllis bide. Tuto růži jsem vysadil ke sloupu u vchodu do domu, na SV straně, takže podmínky má těžké.
Poslední úprava: 11. úno 2014 10:59 od Martin.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Květa, HonzaPM, Vlaďka, helena, Evka, Kirsten

Top růže roku 2013 11. úno 2014 19:06 #287424

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Konečně jsem dala dohromady hodnocení, ale byla to fuška. :blink: Ono se řekne vybrat ty nej..., ale když těch nej je moc a pak hrozí, že tu zahltím prostor sloupci názvů. Selekce byla obtížná.
Nechci bourat tu původní šablonu, nicméně jsem spojila body 1., 9., 11., a 14. abych neopakovala stále dokola tytéž růže. Dále jsou spojeny body 2. a 3., protože jejich obsah se v podstatě kryje. Ale vytvořila jsem nový "podbod" 3a - nováčci, kteří očekávání naplnili.
Tak s chutí do toho :whistle:

1. 9. 11. 14. Top růže 2013, kterých si nejvíc vážím, jsou dlouhodobě Top a mají pevné zdraví.
Francis Blaise, Blue Eden, Gertrude Jekyll, Winchester Cathedral, Susan Daniel, Hot Chocolate, Angela, Crocus Rose, Teasing Georgia, Sweet Cover, Sweet Haze, Leonardo da Vinci, Marie Curie, Astronomia, Astrid Lindgren, Molineux, Sophy´s Rose, Julia Child, Heimatmelodie, Dinky, Midsummer, Bonica. J.G.Mendel.

2., 3. Nákup 2012 a jaro 2013, nováčci, kteří očekávání zatím nenaplnili.
Tchaikowsky, Johann Strauss, Scepter´d Isle, Pretty Kiss, Burgundy Ice, Midsummersnow, Artemis, Bicentenaire de Guillot, Arabia, Easy Does It, Summer Song, Jalitah, Schneeköpfe, Parfum d´Orleans.

3a. nováčci, kteří očekávání naopak naplnili
Sweet Blondie, Gospel, J. W. von Goethe, Schloss Ippenburg, Chandos Beauty, Garden of Roses, Bengali, Rosemary Harkness, Moody Blue, Baronesse, Novalis, Palais Biron, Distant Drums, Jazz.

Ještě spojím bod 4. a 15. zklamání roku, potížistky
Ebb Tide, Octavia Hill, Minerva, Vesalius, Eglantyne. Společnou nectností je slabý růst.

5. neurazí, nenadchne
Jubilee Celebration, Sangerhäuser Jubiläums Rose, Mystérieuse, Blauwe Stad,

6. Kandidáti na vyhazov
zatím nejsou, v ohrožení jsou možná ty uvedené potížistky.

7. Top vůně
všechny Renaissance, které mám - hlavně Ghita, Alexandra, Clair, Isabelle,
pak Gertrude Jekyll, Mrs. John Laing, Dieter Müller

8. Smraďochy nemám. :P

10. Top očekávání (chápu jako nově zasazené, podzim 2013)
Princess Anne, Elina, Pope John Paul II., Schöne Koblenzerin, Naomi, Yves Piaget, Peace and Love, Stephanie Baronin zu Guttenberg, Isabelle Autissier, Belle de Sardaigne.

12. Je skvělá, ale ...
Sally Holmes - namrzá, neroste, Kurfürstin Sophie - nesnáší déšť, Princ. Alexandra of Kent - slabý růst, Jude the Obscure - slepené květy po dešti, Sebastian Kneipp - namrzá,

13. Top šípky
květy po odkvětu stříhám.

16. Rozloučení se nekoná.

17. Srážkové úhrny v r.2013
srážkoměr nemám, nevím.

Omlouvám se, že jsem se nevyjadřovala k jednotlivým růžím. Pokud by byl potřeba k nějakému kultivaru komentář, ráda doplním.
Poslední úprava: 12. úno 2014 07:16 od Eva L..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., fanynka, Vlaďka, helena, Martin, mišpule, Evka, Kirsten

Top růže roku 2013 11. úno 2014 19:18 #287425

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
I v našem Ladově kraji byla zima mírnější, min. teplota jednorázově -17 stupňů, ovšem trvala dlouho. Poslední mráz byl 6. 4. -6 stupňů. Nepřišli zmrzlí muži. Květen a první dekáda června velmi deštivo. Mezi 17.-20. 6. vedra 28-32 stupňů, růže rozkvetly prakticky všechny najednou. Mezi 24.-26. 6. průtrže mračen. Hodně poničených růží, převážně historických, které byly v plném květu. Červenec a srpen horké, velmi málo deště. Studené a deštivé září. Naopak teplý zbytek roku. Některé růže (např. Souvenir de la Malmaison) měly poupata do prosince.

1. Top růže 2013
Ghislaine de Féligonde – stejně jako loni jí patří tato příčka. Díky mírné zimě neomrzla a začínala ve výšce 160-170 cm. Keř se zahustil, zmohutněl. Kvetla nepřetržitě od 20. 6. do zámrzu 25. 11. Zdravá, jenom na podzim trošku čs.
Lady Emma Hamilton – keř se ve druhém roce rozrostl do šířky. Výška cca 80 cm. Nepřetržité kvetení od 20. 6. do zámrzu 25. 11. Zdravá. Krásná barva květů.
Souvenir de la Malmaison – nezmar v kvetení (12. 6.-25. 11.). Sice ji za vydatného deště postihuje slepení poupat, ale při troše péče jde zabránit jejich hnití a odpadnutí. Trochu čs.

2. Top nákup podzim 2012/jaro 2013 (prvoročky)
Jednoznačně Prieure de St Cosme – velmi vitální, zdravá růže. Narostla do 170 cm, ale konce prýtů nevyzrály, jsou mrazem zčernalé. Bronzové listy. Kvetla 3x a pokaždé jinak. V prvním kvetení byly květy jako z plastu. Barvoměna s převahou žluté. V dalších se jistá umělohmotnost ztrácí, barvoměna trvá, vínové tóny chladem převládají. Báječná.
Jude the Obscure – sice jsou to dva vohlodky, ale mají se velmi k světu. Zdravá. Krásný květ barvou, tvarem i vůní.
Distant Drums – překrásná barvoměna. Kvetla 3x a bohatě. Trochu čs.
Bouquet Parfait – zdravá, krásně kvetoucí sice jenom 2x, ale dlouho. Delší pauza mezi kvetením.

3. Nováčci, kteří očekávání (zatím) nenaplnili - možno chápat jako výhrůžka
Minerva – moc nekvetla, ani nenarostla, brzy čs. Pravda, místo sušší a trochu přistíněné. Možná, že problém byl i v hlubším zasazení. Přesadila jsem ji.

4. Zklamání roku - vypichujeme i ty, které třeba máme déle a ony furtnic...
Dinky, Alden Biesen, Ilmenau, Ballerina – první kvetení skvostné a dlouhé, ale nemají se k druhému. Budu se muset zamyslet nad střihem květů (zavčas) i druhým hnojením (nepodcenit).

5. Neurazí, nenadchne
Jackie´s Favorite – čekala jsem větší záplavu květů i bujnější růst. Ale je to nováček, takže zatím je hájená.

6. Kandidáti na vyhazov aneb co půjde ven příště
Mary Rose – čs., špatně opakuje a nevyhovuje mi barva. Pravda první kvetení bylo skvostné. Nemá sbalený uzlíček, ale pokud by bylo třeba, uvolní místo.

7. Top vůně – dtto co loni
Paul´s Himalayan Musk – silná růžová vůně, spolehlivě provoní zahradu
Cardinal de Richelieu – silná, omamná růžová vůně
Erinnerung an Brod – těžká, omamná růžová vůně
Medeo – jemná růžová vůně, závany

8. Top smraďoch
Nemám.

9. Růže, které si nejvíce vážím (z důvodu... např. bylo obtížné ji získat, čekání, shánění, vzpomínky a pod.)
Všichni nováčci, bylo to trochu napínavé, zda přijdou…

10. Top očekávání aneb slibuju si od této…
Těším se na všechny nově sázené růže, ale obzvláště na Francis Blase, Brownie, Cinco de Mayo a Martine Guillot.

11. Dlouhodobě Top - dobrá, vyrovnaná růže
Crown Princess Margareta – obsadila tuto příčku už loni a stále jí náleží. Kvete spolehlivě stále. Nádherná barva i tvar květů. Trošku čs. na podzim.
The Fairy – začala kvést trochu později (5. 7.), ale spolehlivě až do konce listopadu. Zdravá.
Queen of Sweden – vyrovnané kvetení (od 19. 6. do 10. 11.), krásné květy. Bez čs. Zvykla jsem si na její sloupovitost. Je spolehlivá a návštěvami velmi obdivovaná.

12. Je skvělá ale... (nesmí být ve stínu, vpředu záhonku, solitérně, holé nohy...)
L.D. Braithwaite – krásná barva, ale květy jsou velké (10 cm a i více v průměru) a déšť je poláme. Nedělá pěkný keř, trčavá. Na podzim čs.

13. Top šípky
Nemám, ostříhala jsem květy.

14. Top zdraví (pokud používáte chemii, kolikrát ročně)
Nestříkám, pouze pokud se přemnoží mšice, vezmu na ně postřik, jinak hubím ručně.
Všechny gallicy – zdravé.
Austinky – letos více a dříve čs. (nejvíce Mary Rose a Winchester Cathedral).
Potíže s pilatkou – napadá zejména dlouhé šťavnaté výhony, takže jí trpí zejména Crown Princess Margareta, Graham Thomas, Queen of Sweden, L.D. Braithwaite, Souvenir de William Wood, alby.

15. Potížistka aneb kam s ní?
Zatím žádná taková.

16. Rozloučení
Asi 8 růží odešlo do lepších míst, mezi nimi Jacques Cartier, Stanwell Perpetual, Marbreé, Luise Odier atd. Nemám moc nového místa, takže je to už skoro kus za kus.

17. Srážkové úhrny v průběhu roku 2013
Doplním, nemohu najít kalendář se záznamy, ale pokud mě paměť neklame, tak kromě suchých letních měsíců to byly průměrné srážky.

Prieure de St Cosme (21. 6. 2013)
PdSC_4.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Květa, fanynka, Vlaďka, Martin, mišpule, Evka, Kirsten

Top růže roku 2013 11. úno 2014 21:19 #287432

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
Tedy Heleno, to je neuvěřitelná hra barev!
Jak vás tak čtu, zjišťuji, jak moc jsem seznam zestručnila...ono je to hrozně těžké rozpomenout se a být ke všem růžím spravedlivá...
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena

Top růže roku 2013 11. úno 2014 21:59 #287435

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Evo L., moc prosím, bylo by možné vyjádřit se k těmto? Čím nenaplnily, jaké byly?

"2., 3. Nákup 2012 a jaro 2013, nováčci, kteří očekávání zatím nenaplnili.
Scepter´d Isle, Midsummersnow, Artemis, Summer Song, Schneeköpfe, Parfum d´Orleans."

Zejména poslední uvedená by mne zajímala nejvíc, moc děkuji.

Heleno, moc bych tě poprosil o totéž:
"Jacques Cartier, Stanwell Perpetual, Louise Odier"
- nerostly, nekvetly, nehodily se? Děkuji.

Martine, díky. :blush: Mary Ann musím pochválit taky, na tu jsem úplně zapomněl.
Je tak skromná, zdravá, furtkvetoucí a prosadí se i v hustém záhonu, až jsem ji opomenul.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa