Snažím se zkoncentrovat vzpomínky a sesumírovat loňské hodnocení. Jak všichni přede mnou zkonstatovali, celkem bych řekla blbá sezona...Zpožděné nasazování prvního floru, k tomu se přidala pilatka a květopas, sežrali toho spoustu
Nekamarádiím s insekticidy typu Karate a pod...
Sucho u nás nebylo až tak dramatický faktor, stromy v zahradě drží vlhčí klima. S podzimními dešti to bylo jako všude, k vzteku...Na podzim přišel brzo ranní mráz, spousta poupat by pak ještě měsíc kvetla
Takže:
Top růže 2013.
U mne Souvenir de Greuvil. První flor excelentní, ve druhém nasadila na nových výhonech spoustu poupat, ne všechny ale stihly vykvést, přišel u nás velmi brzo mráz. Jejim umistěním na nejfrekventovanějšim bodě, ji mám ale spojenou s každou letní vzpomínkou. Dobrá volba, přesazovala jsem ji tam odjinud.
2.Top nákup, 2013/13, prvoročky
Nejrychleji se v první sezoně předvedla Guirlande Amour. Krásný bohatý keř. Zatím mu zima přeje, nezakřiknout...pšsst.
Ghislaine de Feligonde, nekvetla sice tolik, ale už jen proto,že ji konečně MÁM.
3. Nováčci, kteří očekávání (zatím) nenaplnili - možno chápat jako výhrůžku.
Nové Vissersovky. Vessalius, PPRubens..
Eden Rose.
4. Zklamání roku - vypichujeme i ty, které třeba máme déle a ony furtnic.
Ascot, ve srovnání s jinými tantauovkami lenoch, přesadila jsem na snad lepší místo.
Duchess de Montebello...já galiky miluju, ale téhle se nějak do záplavy květů nechce. Dresl zmiňovala možnost záměny, je od Šípa. Navíc do ní napršelo...
Bridge of Sighs, nerost...
5. Neurazí, nenadchne.
No, nevím, asi Windfower, moc se nepředvádí, stejně stará Marinette také ne. Ale jsou dvouletky.
6.Kandidáti na vyhazov, aneb, co půjde ven příště. Poslední šance.
Jestli se nevzmátoří tak Františe Valášek. A Bonica, ta se ještě stále probírá z krutozimy 11/12.Do původní bohatosti keře se jí nechce. Ale tu bych si pořídila zas.
7.Top vůně
Hisorické růže: Ispahan, LO, Rose de Resht, Comte de Chambord. Žádné moderní je nedohoní.
8. Top smraďoch
Nemám
9.Růže, mteré si nejvíce vážím.
To je těžké, asi Raubritter, byla to láska na první pohled, nezklamal.
10. Top očekávání aneb slibuju si od této:
Slibuju si od nováčků, kterí loni naznačili , že je CO očekávat:
Ritausma, GdF, Guirlande Amour, Amelie, Fantin Latour, Rotes Phänomen, Gloire deFrance, je jich...
11. Dlouhodobě Top - dobrá, vyrovnaná růže
Ispahan, Rose de Resht, Alchymista, Angella, Ballerina, Sweet Haze, Teasing Georgia, Cardinal Richelie,
Jedna z nej je ta co měla být Charles de Mills a je to asi...??
12. Je skvělá ale...
ať už soused odstěhuje ty tvárnice...Louise Odier. Tahne za sluníčkem a vyholují jí nohy. Podsazuji.
13.Top šípky
Summer Wine, veliké oranžové, skvělé do vánočních vazeb. Naopak droboučké Alden Biesen. Ballerině loni nestihly zčervenat, blbý podzim.
14. Top zdraví (pokud používáte chemii, kolikrát ročně
Ispahan, nežerou jí breberky, nemá ČS, nenamrzá..Lensovky mi taky přijdou takový imunní.
Mám to podobně jako Jana V. Loni jsem nebaycorovala vůbec, nechce se mi to do zahrady prát. Nebylo to horší, než když jsem kdysi v zápalu růžařského nadšení stříkala dvakrát. Ta trocha ČS mi za to nestojí.
Čajovky jsem dávno vyházela, ty byly nejhorší.
15. Potížistka, aneb, kam s ní.?
No popřesazovala jsem několik růží víc na sluníčko, tak to se dalo očekávat..
16.Rozloučení
Dožívá zmrzlá New Dawn, Sympatie. Obě nedávají hluboký sestřih po omrznutí 2012. Noo, Sympatie jestě možná, nikdo jí vykopávat nebude..
Srážkové úhrny neměřím. Všeobecně vzato, musí jít fronta, aby u nás pršelo. Bouřky a přeháňky stahnou Brdy a my ostrouháme.