Evko, na zdraví Young Lycidas si nemohu stěžovat.
Obecně tu ČS nemám vůbec, jen tři růže - The Dark Lady, Maid Marion a Mme Isaac Pereire
mají trošku ČS (bez postřiku).
Horší je to s padlím, to je u mne hlavní nemocí, ale YL se to netýká.
Tvar keře je špatný. Nevím, jestli se to do budoucna zlepší. Možná by bylo dobré ji mít
někde v zeleninové části zahrady, jako růži k řezu.
Letos už mi YL vyhnaly silnější pruty, jenže mají tolik květů a ty jsou tak obrovské a plné,
že výhony nemají šanci se udržet vzpřímené. Takže do rozkvětu krásně vzpřímeně stojí a pak lehnou.
Možná by to bylo efektní na kmínku nebo v nádobě.
Říkám si, že tou hlavní chybou je příliš květů, ne slabé výhony (ty by musely být ze železa).
Jestli by sis s William Shakespeare 2000 polepšila, to nevím.
Opět u mně jedinou její chybou je tvar keře, jinak je dokonalá.
(letos lehounce padlí, ale postřik Horizonem to zastavil - nicméně je u chodníku - beton,
z druhé strany broskvoň, kořeny + jižní stěna domu a neživá zem - na takové podmínky
je až obdivuhodně zdravá). Jeden výhon letos nesl 56 ! obr květů a to prostě bez tyčky nejde.
Mrkni, jak vypadá WS2000 u mne teď. Překvapilo mne, že se vůbec nepálí. A ta vůně...
Dva košíky květů jsem z nich (šest ks) už sklidil na kulinářské účely. Vyhání stále nové
výhony z báze a na těch kvetou (zjara zahrab. pár hrstek granul. koňského hnoje ke každé růži).
Jinak ti chci, Evko, poradit - nehnoj růže každý týden. Je to zbytečné/nebezpečné.
Nikdy nemůžou takovou dotaci živin spotřebovat. Přesolíš si půdu a za pár let spláčeš nad výdělkem.
Hnojiva jsou navíc často na samé hraně povoleného množství nebezp. prvků (zvlášť ta levnější).
Solí z půdy vyženeš život. Hnoj 1x za měsíc, to bohatě stačí. A každých 14 dnů zalévej čistou vodou.
Tím splavíš živiny v půdě do kořenového pásma (0,6 mm kolem každého kořínku). Růžím tak pomůžeš víc.
Jak ti, Evko, pokračují Olivia a Básníková?
O ASL jsem psal na minulé stránce.
Lukáši, ty jsi ale čipera.