Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže 2014

David Austin - Anglické růže 2014 24. čec 2014 09:29 #290846

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
DSCN1625.jpg

mám taky Shropshire Lad . není u mně dokonalá- je pod švestkou . letos je celkem slušná, ani nevyhodila pruty . Lukáš má všechny růže nádherné - má skvělé podmínky a zelené ruce
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Aglaé, mišpule, Evka, Kirsten, Lukáš, Iveta, Elijan, Zuzka.Zuzi

David Austin - Anglické růže 2014 24. čec 2014 10:28 #290849

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
To je pravda, díky za reference, přikrmím .
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 24. čec 2014 11:16 #290851

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Evko, na zdraví Young Lycidas si nemohu stěžovat.
Obecně tu ČS nemám vůbec, jen tři růže - The Dark Lady, Maid Marion a Mme Isaac Pereire
mají trošku ČS (bez postřiku).
Horší je to s padlím, to je u mne hlavní nemocí, ale YL se to netýká.
Tvar keře je špatný. Nevím, jestli se to do budoucna zlepší. Možná by bylo dobré ji mít
někde v zeleninové části zahrady, jako růži k řezu.
Letos už mi YL vyhnaly silnější pruty, jenže mají tolik květů a ty jsou tak obrovské a plné,
že výhony nemají šanci se udržet vzpřímené. Takže do rozkvětu krásně vzpřímeně stojí a pak lehnou.
Možná by to bylo efektní na kmínku nebo v nádobě.
Říkám si, že tou hlavní chybou je příliš květů, ne slabé výhony (ty by musely být ze železa).

Jestli by sis s William Shakespeare 2000 polepšila, to nevím.
Opět u mně jedinou její chybou je tvar keře, jinak je dokonalá.
(letos lehounce padlí, ale postřik Horizonem to zastavil - nicméně je u chodníku - beton,
z druhé strany broskvoň, kořeny + jižní stěna domu a neživá zem - na takové podmínky
je až obdivuhodně zdravá). Jeden výhon letos nesl 56 ! obr květů a to prostě bez tyčky nejde.
Mrkni, jak vypadá WS2000 u mne teď. Překvapilo mne, že se vůbec nepálí. A ta vůně...
Dva košíky květů jsem z nich (šest ks) už sklidil na kulinářské účely. Vyhání stále nové
výhony z báze a na těch kvetou (zjara zahrab. pár hrstek granul. koňského hnoje ke každé růži).
awilliamshakespeare200023720141.jpg

awilliamshakespeare200023720142.jpg

awilliamshakespeare200023720143.jpg

Jinak ti chci, Evko, poradit - nehnoj růže každý týden. Je to zbytečné/nebezpečné.
Nikdy nemůžou takovou dotaci živin spotřebovat. Přesolíš si půdu a za pár let spláčeš nad výdělkem.
Hnojiva jsou navíc často na samé hraně povoleného množství nebezp. prvků (zvlášť ta levnější).
Solí z půdy vyženeš život. Hnoj 1x za měsíc, to bohatě stačí. A každých 14 dnů zalévej čistou vodou.
Tím splavíš živiny v půdě do kořenového pásma (0,6 mm kolem každého kořínku). Růžím tak pomůžeš víc.

Jak ti, Evko, pokračují Olivia a Básníková?

O ASL jsem psal na minulé stránce.

Lukáši, ty jsi ale čipera. ;)
Poslední úprava: 24. čec 2014 12:18 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, Martin, jana H, Evka, Kirsten, Iveta

David Austin - Anglické růže 2014 24. čec 2014 11:31 #290852

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Evo L., Jude the Obscure máš náádhernou. Tolik květů najednou semi ještě nikdy nesešlo.
Jak je stará a je to jeden keř?
(včera mi něco zlomilo mladý šťavnatý výhon s 11 poupaty, grr, podezírám kunu,
dost neomaleně chodí na třešně)
Letos mě ale překvapila mnohem vyšší odolnost růži vůči lepení.
Chronická lepivka Gartenträume od Tantau nelepí (zatím?) letos vůbec a Jude t.O. taky tak.
Možná jen málo prší a deště se trefily vždy do dobré fáze květu.

Moc mě teď baví Benjamin Britten. Je skvělá a hodně velká. Škoda, že nevyfotím pravou barvu.
P1650230.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, Martin, Evka, Kirsten, Milada, Lukáš, Iveta

David Austin - Anglické růže 2014 24. čec 2014 11:41 #290853

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Olivia Rose Austin už opakuje, zdá se, že to bude dobrej nezmar.
Tvar květů je pokaždé jiný, momentálně dost připomíná staré růže (listy jsou ale velmi moderní).
Vůně je slabá, sladká, neumím ji dál popsat.
Vsadil jsem ji už do země, pak odjel, nikdo ji nezaléval.
Po návratu byla trochu ovadlá (možná to je vidět na květech), ale zvládla to skvěle.
I proto jsem jí nakvetlé květy obral. Pak zapršelo a až pozdě jsem si uvědomil,
že jsme s Martinem probírali její možnou lepivost v dešti.
Takže pokusy příště, až nakvetou další poupata.

20/7
P1650327.jpg

21/7
Poupě
P1650548.jpg

Jiný květ
P1650551.jpg

P1650553.jpg

Jiný květ
P1650558.jpg

22/7
P1650859.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Vlaďka, Aglaé, Martin, jana H, mišpule, Evka, Kirsten, Lukáš a tento uživatel má 1 dalších poděkování

David Austin - Anglické růže 2014 24. čec 2014 12:07 #290855

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Honzo,to jsem zvědavá,co se z ní nakonec vyvrbí.Nevím proč,ale teď mi připomíná Mayor of Casterbridge a Queen Anne. ;) Květ zřejmě bude asi také menší?Předností nejspíš bude zřejmě hlavně zdraví a kompaktní růst?

Rovněž jsem zvědavá jaký keřík bude vytvářet The Poet´s Wife a jestli se umoudří s tím blednutím. :)
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 24. čec 2014 12:18 #290858

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Honzo, prosím co to máš za clematis za Benjaminem - recta? Flammula? A kdes ho prosím sehnal?

Edit: Jestli tě mohu poprosit o nějaké povídání k němu přímo do clematisů. Děkuji.
Kirsten
Poslední úprava: 24. čec 2014 12:25 od Kirsten.
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 24. čec 2014 12:54 #290862

• Evka
  • Platinum Boarder
Honzo,teprve teď jsem si všimla,že jsi zhodnotil ty dvě růže.Občas se mi stane,že se mi některé příspěvky nezobrazí.Teď mi to právě skočilo hned na tvůj poslední příspěvek,a kdybych se nechtěla znovu na něco podívat,tak o tom prvním a druhém ani nevím.Možná,že dělám nevědomky nějakou chybu a proto se to občas stane.

Děkuji ti za porovnání,pomohlo mi se rozhodnout.Každopádně podle tvých fotek vypadá WS2000 hlavně co se keře týká mnohem lépe nežli YL.Ještě prosím jak je máš daleko od sebe,50cm nebo víc?Abych věděla jestli budou stačit dvě,nebo raději hned tři.

The Poet´s Wife odkvetla a teď má nasazeno poměrně dost nových pupenů,takže opakování by mělo být dobré.Chudák byla zasazená a po asi týdnu znovu přesazená,což se jí moc nelíbilo.Jsem na ni zvědavá až znovu rozkvete,jestli zase nebude ke mně natáčet záda jako na prvním stanovišti,kvůli čemuž jsem ji hlavně hned přesadila.Keřík nevypadá "nejhůř",ale lépe uvidím až po jarním sestřihu jak poroste. :)

BB mě zlobí,je dost naoranžovělý a chtěla bych odstín víc do malinova.Jinak pěkně roste,ikdyž ho pořád přesouvám jako horkou bramboru.Kdyby měly květy barvu jako YL nebo méně jiskřivou,tak jsem s ním velmi spokojená.Jsem zvědavá na tón květů až teď podruhé po podzimním přesazení vykvete :) ;) Třeba mě mile překvapí.
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 24. čec 2014 14:59 #290873

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Evko,jen Ti chci říct,že můj WS 2000 je na tvar keře jedna z nejméně vzhledných růží,které mám,neúhledný,trčivý a nesouměrný.Kvete pěkně,ale rozhodně ne tak bohatě jako Honzův.Hodně záleží na tom,u koho bydlí,že ? :laugh:
Stříhám ho na jaře hodně,také po odkvětu se snažím tvar upravit.Už jsem to psala,že angličanky moji půdu moc neoceňují.
Poslední úprava: 24. čec 2014 15:03 od jana H.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

David Austin - Anglické růže 2014 24. čec 2014 15:08 #290874

• Evka
  • Platinum Boarder
JanoH,tak to jsi mě moc nepotěšila. :laugh: Zas budu muset dumat jestli tedy opravdu ano.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jana H
Moderátoři: Eva L., Květa