England´s Rose pro Janu H. - mám ji druhým rokem, kontejnerovaná ze Všerub u Plzně (anglickeruze.cz), byla to moc pěkná zdravá sazenice, tenkrát jsem tam poletovala jak motýl Emanuel a nevěděla, kterou austinku raději. Ale do ER jsem se zamilovala už díky internetovým fotkám a tak nebylo co řešit.
Je to velice vitální nižší keřík, u mne letos hodně rozkladitý, udělala jsem začátečnickou chybu a neodolala touze mít ji co největší, když ta zima byla tak mírná, a na jaře jsem ji nestřihla ani trochu. Nebylo to dobře, hodně se rozklesla, ale naštěstí v tom rozklesu, v tom volném prostoru vyhnala spoustu nových výhonů.
Kvete jako jedna z prvních a nasazuje průběžně a velmi bohatě. Velikost i barva květů je u mne poměrně proměnlivá, závisí to hodně na počasí - kolik je slunce a vláhy. Květy ale patří převážně k těm drobnějším, i když na vrcholu sezóny, když konečně po těch suchých dnech zapršelo, byly dost veliké (mám ji vedle Munstead Wood a květy ER byly v jeden čas jen o málo menší).
srpen 2014
s MW
zač. června 2014
Působí rustikálním dojmem díky výraznému žilkování a různé sytosti jednotlivých plátků. Krásně a na dálku voní. Vloni mi voněla po sušených švestkách, to bohužel byla asi jen nějaká zvláštní konstelace různých vlivů, které se letos nezopakovaly, nicméně i ta vůně fialek je moc příjemná.
Velké mínus - u mne trpí hodně na černou skvrnitost, ale těžko dělat obecnější závěry, letos to schytaly skoro všechny růže a navíc se ČS a padlí u mne bohužel hodně daří. Asi budu muset navzdory svým zásadám začít s chemickým bojem, jinak nás ty plísně a houby přeperou.