varouch napsal:
Já si na ně asi budu muset chvíli zvykat, jak přes ně přejedu očima, tak v prvním okamžiku mi na mysli vytanou ibišky. Až poté mi teprve dojde, že jsou to růže. Jsem v tom jediná nebo to tak máte někdo taky?
Věra to napsala výstižně.

Já už si zvykám. Možná i proto, že mám ráda "okaté" květy - třeba u azalek a rododendronů, floxů, primulí... a pod. U růží je to opravdu zláštnůstka, která vyvolává protichůdné dojmy. Někdo je nadšený, někdo má odmítavý postoj. Taky jsem slyšela názor, že květy připomínají zánět v uchu.
Průkopníkem v jejich šlechtění je pravděpodobně anglický amatérský růžař Christopher H. Warner (člen British Amateur Breeder´s Association), který asi před 20 lety spolu s J. Harknessem zahájili program vývoje kříženců s rodem Hulthemia ( = přírodní hybridi původní R. persica, např. Hulthemia berberifolia, H. hardii, H. persica).
Tady je přehled části produkce Warner´s Roses včetně Hulthemia hybridů:
www.petrovicroses.rs/en/roses/warner-roses Je tu vidět, jakému typu růží dává šlechtitel Warner přednost a proč ho asi těší tvořit tyto okaté růžičky.
Peace and Love roste a kvete úspěšně, je zdravá, mrazuodolná
Smiling Eyes měla letos svoji první sezónu. Zatím v pohodě.
Eyes for You není Warnerova růže. Autorem je Peter J. James, ale zřejmě v rámci Warner´s Roses.
Má menší a rozložitější keř, než Peace and Love, květy jsou poloplné. Zdravá.