Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kordes II - růže dle šlechtitelů

Kordes II - růže dle šlechtitelů 09. zář 2014 21:33 #292057

• tineli
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 22
To je ale krásná zahrada, jehličnany + růže jdou podle mého nádherně dohromady.
Téma bylo zamčeno.

Kordes II - růže dle šlechtitelů 09. zář 2014 21:35 #292058

• Mandalenka
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 55
U mě se letos Larissa trápí, loni byla v pořádku, letos už to tu někdo psal také- před prvním kvetením zežloutla a opadala většina poupat. Teď teprve začíná druhé, část poupat drží, ale část zase usychá, snažila jsem se nafotit takový bílý povlak na poupatech-snad padlí?
Larissa.jpg

Při prvním kvetení ty poupata jen zežloutly a upadly uplně malinké:
Larissa1.jpg
Téma bylo zamčeno.

Kordes II - růže dle šlechtitelů 09. zář 2014 21:39 #292059

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Mandalenko, dělá mi přesně totéž, jen nemá to padlí. Vždycky to poupě, které vypadá, že je první na řadě s kvetením začne žloutnout a následně opadne. Pak je na řadě další a opakuje se to. V prvním floru jsem z celé palice poupat viděla kvést tak 4ks :( . Doufala jsem, že se to ve druhém kvetení zlepší, ale první dvě poupata opět odpadla.
Nemůže být problém ve zdroji? Třeba máme nějaký "sport" Larissy, který na tohle trpí :S
Poslední úprava: 09. zář 2014 21:41 od Jana V..
Téma bylo zamčeno.

Kordes II - růže dle šlechtitelů 10. zář 2014 08:37 #292064

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
děvčata nevím , proč vám ty poupata padají .. jestli sucho - nebo mokro , málo výživy??? každá z těch příčin by to mohla být .. Alenko , klikni u obrázků na odeslat - jsou moc hezké. máš krásnou zahradu .
Téma bylo zamčeno.

Kordes II - růže dle šlechtitelů 10. zář 2014 09:27 #292065

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Taky mám padací Larissu, podle našich popisů to vypadalo, že jí nedělá dobře sušší místo nebo konkurence větších keřů, které odebírají vláhu. Od Káji mám teď v zemi řízek její Larissy, takže se za pár let uvidí, jestli je to jen vláhou/výživou nebo opravdu třeba i podnoží a samotnou rostlinou. Sama jsem na to zvědavá.
Téma bylo zamčeno.

Kordes II - růže dle šlechtitelů 10. zář 2014 12:45 #292067

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Varouchu, to jsem tedy vážně zvědavá, jak se bude ta druhá chovat ;) .

Já se obvykle s kytkama "moc nemazlím", ale tyhle dostaly opravdu extra místo i péči a všechny okolo ní se podle toho vzorně chovají. I Larissa pěkně nasadila na opakování. Myslím, že kdyby jí místo vadilo, muselo by to na ní bát vidět i jinak....

Máš pravdu, že to může ovlivňovat i podnož. No, jsem zvědavá....
Téma bylo zamčeno.

Kordes II - růže dle šlechtitelů 11. zář 2014 09:00 #292075

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Letos pozoruji opadávání poupat nejen na Larisse. Mnoho dalších má tento problém. Myslím si, že to nezpůsobuje jenom letošní sucho. Díky teplé zimě jsou rozšířeny ve velké míře mykózy a to i na jiných rostlinách a třeba i na ovocných a okrasných stromech, keřích.
Opadávání poupat způsobuje např. plíseň šedá (Botrytis cinerea). Vilém Walter ve své knížce "88 rad pěstitelům růží" píše: ... napadá hlavně poupata, na nichž se zpočátku objeví drobné okrouhlé skvrny... vzápětí poupata zhnědnou a nerozvinou se. Za deštivého počasí zahnívají, po oschnutí se pokrývají šedohnědým plísňovým povlakem a nakonec odpadnou od stopky.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Martin, Evka, Mandalenka, Lukáš

Kordes II - růže dle šlechtitelů 11. zář 2014 10:19 #292077

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
se mi zdá , že u mně bylo pár těch žlutých a opadlých poupat loni. na Larisse ,ale i na Pomponelle . letos mně to minulo.zkuste na jaře hodit hrstky NPK nebo Cereritu . kolem - asi tak 15 cm od kmínku.
DSCN6772.jpg

DSCN6768.jpg

Pomponella - aktuální fotky
DSCN6734.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Evka, Mandalenka, Lukáš, ivik

Kordes II - růže dle šlechtitelů 11. zář 2014 17:25 #292095

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
původně jsem zřejmě o vypadávání poupat na Larisse psala já.

Pokud nad možnými příčinami přemýšlím :
- nedostatek hnojiva vylučuji, růže hnojím dostatečně, když jsou květy obalené jiné, nevidím důvod, proč by Larissa měla mít nedostatek živin.
- máme ji každá z jiného zdroje, tzn. "vypadávací sport" bych také téměř vyloučila

- mám ten samý stav, co popisuje JanaV. V I. floru zežloutlo, vypadlo největší poupě, nerozvinulo se, postupně vypadala až na 4 ks všechna. Násada přitom byla pěkná..

- pokud bych měla volit přičinu já, pak bych se přikláněla buď k horku nebo k suchu. Nebo ke kombinaci obého.
Moje vypadá nyní takto :

P1190032.jpg

.. ochladilo se, neprší či nevýznamně - ale dost jsem jí po tom červencovém neúspěchu přilepšovala vodou.

ad vzrůst.
Já ji stříhám, dle "předpisů" na místě, kde roste nepotřebuji nic vzrůstnějšího. Má nyní pruty cca ( max. ) 1 m. I mi vyhovuje její polopokryvný habitus.

( EvoL, jejku, ty mne děsíš... jako to bych nerada, ;) , začne-li u nás v roce příštím opět pršet... vypadají mi poupata v zárodku a hnědá, :down ... no, už má holka u mne dva černé puntíky, ještě jeden a.. :angry: )

Kájo, Pomponella moc pěkná.
Já i letos si ji nemohu vynachválit.
První flor ( obalená květy ) byl poněkud zakrácen horky, květy neměly svou obvyklou trvanlivost. Tím dříve začíná i u mne flor II. Neobvykle brzo, bývá pozdnější.
Je v místě, kde jsem kvůli krtkovi nezalévala ( jako vůbec ). I přesto - poupat hafo.
Poslední úprava: 11. zář 2014 17:26 od Květa.
Téma bylo zamčeno.

Kordes II - růže dle šlechtitelů 11. zář 2014 17:31 #292096

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Kájo, Pomponela úchvatná - to je barva :woohoo: .

Květo, když já tu Larissu docela zalévám :huh: , ale nejsem schopná zajist dostatečnou vzdušnou vlhkost :angry:
Hnojení bych taky vyloučila, hnojila jsem jak Cereritem, tak Kristalonem, tak Hycolem. Co víc by chtěla?
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa