Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže 2015

David Austin - Anglické růže 2015 17. srp 2015 17:35 #299687

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11816
P8170001.jpg

John Clare(dnešní foto) mám u Darcey to jsi u mě viděla
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., JitkaU2, Kaja, Evka, Jikra, Ajka

David Austin - Anglické růže 2015 17. srp 2015 23:57 #299711

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Květo, Wisley 2008 pěstuju. Jsem ti chtěl promptně dodat dnešní foto (vypadá dobře),
ale to se nepořadilo, tak jej dodám nějak výhledově (dva měsíce utečou jako nic, že).

Máš růže hodně nahusto v okolní konkurenci. Tj. je jisté, že u tebe - krom Vítacího, kde mají prostor,
budou dosahovat (podle kultivaru) i o několik desítek procent menších výsledků-přírůstků-nákvětů a tak.
Objednal jsem si v Lottum Wisley (tu starou, bez 2008). Přišla Wisley 2008.
Což mmch. byla jediná záměna, co jsem kdy za ta léta z Lottum měl (to ani jako plnohodnotnou záměnu neberu).
Zasadil jsem ji na úpal k jižní zdi, do nezeminy, sucha a zalehla ji nějaká trvalka.
Ona zůstala zcela zdravá a rostla na tu bídu dost dobře, překvapivě.
Až tak fajn, že jsem ji odklonil k Mišpulindě. Jedna W.2008 mi, si myslím, bohatě stačí.
Tím chci říci - je divný, že ti roste blbě. I v teroristických podmínkách mi prostě prosperovala.
Tj. celé. Zkus hledat chybu v sazenici, místě, konkurenci.
Ta, co jsem se chystal blejsknout, je od Chládka v 6L kont., tj. od Austina, sáz. v létě 2011.
Tj. srovnání Austin - kontejner - prostokoř. - Lottum - tu taky částečné je.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

David Austin - Anglické růže 2015 18. srp 2015 07:49 #299715

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Jitko, myslím si, že vhodná kombinace s J. Clare je hodně světle růžová, bez příměsi oranžové. Sousedkou mého J. Clare je Marie Louise Velge - na fotce vykukuje vpravo. Přikládám i její fotku pro představu barvy květů. Potíž je v tom, že M.L.V. je momentálně nesehnatelná, ani v zahraničí není v nabídce. Ale možnou náhradou by mohla být např. austinka Scepter´d Isle. Má sice o něco tmavší odstín růžové než M.L.V., ale hodila by se k J.C. mimo barvy i tvarem květu. Její fotku nemám, tak jen odkaz www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.257999

John Clare a M. L. Velge
JohnClare.jpg

M. L. Velge
MarieLouiseVelge.jpg
Poslední úprava: 18. srp 2015 07:58 od Eva L..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., JitkaU2, Kaja, Evka, Vendy, Jikra, Ajka

David Austin - Anglické růže 2015 18. srp 2015 08:09 #299716

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Nebudou ji mít na podzim tady? www.bierkreek.nl/nl/roos?o=begins&q=+Marie+Louise+Velge

EvoL,červená by se k ní myslíš nehodila žádná?Munstead Wood určitě ne,to jsem už zjistila. :(
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., JitkaU2

David Austin - Anglické růže 2015 18. srp 2015 09:32 #299724

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Evko, kombinaci s červenou si nějak neumím představit, byla by asi "tvrdá" (pro mě). Ale každý vnímáme barvy trochu jinak, tak třeba by někomu sedla.

Máš detektivní talent :cheer: , tato školka mě nenapadla.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Evka

David Austin - Anglické růže 2015 18. srp 2015 10:11 #299725

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
No, ona je červená a červená ;) . Co Darcey B.? Mně bohužel Johl Clare už odkvetl, takže ti to nemůžu porovnat. Nevím, jestli dá třetí vlnu nebo ne a jestli se při ní potká s Darcey...

Mám u něj Mary Rose a to se mi nelíbí. Mary R má moc studenou růžovou. Krásně mi k němu ladí Angela, ale je to prakticky stejná barva... ( kontrasty zajišťují trvalky)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Evka

David Austin - Anglické růže 2015 18. srp 2015 12:12 #299732

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
no jo, nějakou světlou bez oranž. tónů :woohoo: ...hm, tak Scepters je nádherná. Angelu tu dokonce mám malou odpěstovanou....Darcey B. mám jinde o kousek vedle, ona v začátku kvetení má teplejší červené tóny, tak by to bylo divočejší, ale pak jak strárne tak chytá takovou vínovější a ta už je přijatelná. taky moc krásná růže. ach jo :blush:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Lukáš

David Austin - Anglické růže 2015 18. srp 2015 13:19 #299735

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Jitko, Scepter d´Isle je fajn volba. Kvete jako najatá, silně voní uvnitř květu myrhou.
Samo by šla i tmavší Royal Jubilee, ta mne napadla jako první, ale nechci tu s ní zahlcovat.

Ze světlých ještě Scarborough Fair a já bych se nebál ani změny velikosti květů - Bonica (Meilland).
Šly by pro mne k sobě výborně, Bonica svým lesklejším listím vhodně doplní lesklejší listy John Clare.
Darcey Bussell je úplně jiná charakterově, to by bylo dost nesourodé uskupení.
Špatně nevyzní ani profláklá Alan Titchmarsh. Má tmavší listy i výhony, stejně jako John Clare.
Oranž. tóny už (bohužel) má Gentle Hermione, ale mě by tam nevadila,
páč John Clare má pro mne smutné vzezření, tak by ji rozveselila.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Ajka

David Austin - Anglické růže 2015 18. srp 2015 19:00 #299749

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Aleno, Honzo - za případné foto Wisley 08 budu vděčná.
Brala bych ji jako ujištění, že to nerost není.
Moji mám zasazenou od podzimu 11. Tzn. přesně na krutozimu. Sázela jsem onen podzim cca 20 ( bajvoko ) kultivarů růží.
Nejhůř na tom byly ty dvě od Pelců, na které si tu opakovaně stěžuji - PAoK a Alnwick Castle.
Možná dostala ťafku mrazem a nemůže se z ní vzpamatovat, možná je to opravdu sazenicí. Z téže zimy a od téhož dodavatele mám i Crocus Rose - a ta je super.

Uvažovala jsem i o tom, jestli zrovna tento kultivar není hodně vnímavý na sucho - ptž. to u mne panuje 3.rokem. Tam byl cílen dotaz. Ale jestliže - Honzo - na své sazenici, kdy u tebe letošní léto bylo hodně suché, jeho vliv nevnímáš, tak tam asi čertík nevězí.

Jestli se k tomu dokopu, zhodnocení sezony A. napíšu až po skončení sezony.
Zatím ale pozoruji odlišnosti u jednotlivých kultivarů. Po ostříhání cca min. polovina sedí, doposud neobrazila. Uvidím, jaký vliv na ně bude mít nyní déšť.
Zatím se mi zdají na vodu/horko nejvíce citlivé. Ne všechny, samozřejmě. Některé kvetou jak o život ( namátkou John Clare, Molineux, Mistress Quickly )
--

Jitko, u Johna Clare mám zasazenou Lavender Lassie. Pro mé vnímání barev je to med. Asi bych po nějakém hrabání našla fotku, bude-li poptávka. :)
Poslední úprava: 18. srp 2015 19:01 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Evka, Ajka

David Austin - Anglické růže 2015 18. srp 2015 21:39 #299756

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Květo, za fotku budu moc ráda. Lavender L. nemám.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa