Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Historické růže II

Historické růže II 26. lis 2017 20:52 #321210

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
20170529_102517.jpg

20170529_102522_2017-11-26.jpg

DSC03998.jpg

Sophies Perpetual - mám ji ale bohužel od minulého podzimu , květy jsou tedy nádherné ale zatím se moc nepředvedla
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Vendy, alenak, Marta, alcearosa, luci, rok.zaruka, bradhal, Dita a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Historické růže II 27. lis 2017 07:16 #321214

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
ááá Lukáši já myslela že ji máš dlouho...já od jara,ale mám ji v květníku, tam se ji dařilo dobře, kvetla ve třech vlnách, druhá byla nejsilnější, nádherně voní, jen mám strach o přezimování, podle hmf bude choulostivější...je zabalená v bublinách a ještě v kompostu v listí
sem zvědavá na tvoje další sledování!:-)
Následující uživatel poděkoval: Lukáš

Historické růže II 22. pro 2017 22:12 #321429

• Anonym
M. Fulín v knize Domácí zahrada z roku 1891 doporučuje pro české podmínky tyto historické růže:

Nejlepší remontantky: General Jacqueminot, Jules Margottin, Alfred Colomb, Boule de Niege, Pierre Notting, Marie Baumann, Madame Victor Verdier, Prince Camille de Rohan, Victor Verdier, Senateur Vaisse, Baroness Rothschild, Paul Neyron, Magna Charta, Anna de Diesbach, Fischer Holmes, Ulrich Brunner Fils, Souvenir de William Wood, Mrs John Laing, Empereur du Maroc, Eugene Fürst, John Hopper, Merveille de Lyon, Elise Boelle, Mabel Morrison, Queen of queens, Captain Christy, Julius Finger, Charles Lefebvre, Van Houtte, Monsieur Boncenne.

Nejlepší Bourbonky: Souvenir de la Malmaison, Baron Gonella, Louise Odier, Madame Pierre Oger, Mistress Bosanquet.

Nejlepší mechovky: Centifolia muscosa, Cristata, Eugene Verdier, Reine Blanche, Little Gem, William Lobb.

Nejlepší remontující mechovky: Souppert et Notting, Blanche Morreau, Eugenie Guinoisseau, Salet, Deuil de Paul Fontaine.

Nejlepší pruhované růže: Belle des Jardins, Perle des Panachees, Tricolor de Flandre, Panache d´Orleans, Panache du Luxemburg.

Nejbohatěji kvetoucí popínavé: Belle de Baltimore, Felicité Perpetue, Madame Viviand Morel, Madame de Sancy Parabere.

(Výcuc je převzatý ze Zpravodaje Rosa klubu ČR č. 98)

Zajímalo by mě několik věcí B) :) :
1) Jak moc se vám zdá tento přehled s ohledem na uplynulých téměř 130 let směrodatný a užitečný.
2) Pokud některé z těchto růží máte, zda některou z nich vyloženě nedoporučujete.
3) Kde sháníte historické růže, které nemají u Pelcových a ve Skaličanech :-)
4) Jestli máte nějakou méně známou než se tu běžně objevují - dejte prosím fotečku, zajímal by mě habitus jednotlivých keřů, většinou je všude vyfocený pouze květ.
5) A samozřejmě vítám jakýkoliv jiný postřeh k výše uvedeným růžím :) ;)

Moc děkuji!!!!!!!! :silly: Klára
Pozn. Nejprve jsem chtěla vypsat pouze růže, o kterých tady zatím nepadla řeč, ale s ohledem na úplnost Fulínova seznamu jsem ponechala všechny, aby to nebylo matoucí.

Historické růže II 22. pro 2017 22:17 #321430

• Anonym
Ad 3) Zapomněla jsem ještě k Pelcovým a k p. Šípovi (Skaličany) napsat Dreslu :-) Takže se omlouvám za nehoráznou školáckou chybu :-) Jak se říká Pod svícnem je největší tma :-) Klára

Historické růže II 21. bře 2018 17:35 #321965

• fanynka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1611
Měla bych prosbu na "historiky".

Daly by se srovnat tyto růže podle doby kvetení - pokud je zásadnější rozdíl, abych neustřelila hned na začátku.

Queen of Denmark
Du Maitre d´Ecole
Madame Hardy
Blush Damask

A potom ještě potřebuji růži do poměrně malé vzdálenosti od sousedova 30 m smrku. Ten mi stíní od východu.
Napadl mě Buff Beauty - že prý jde i v polostínu. Já si tedy myslím, že větší problém by mohly být kořeny
toho smrku. Ta barva by to tam navíc rozsvítila.
Jako další typy se uváděla Felicia (líbí víc) a Cornelia.

Máte někdo dobré/špatné zkušenosti s podobnou situací?
Díky fanynka
Poslední úprava: 21. bře 2018 17:39 od fanynka.

Historické růže II 21. bře 2018 18:01 #321966

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Fanynko, mám Queen of D. a Mme Hardy.......dívala jsem se do fotek....začínají i končí u mě stejně...loni od začátku června do začátku července. K tomu smrku bych Buff Beauty asi nedávala.....u mně spíš preferuje bloudivý stín.
Jinak tady je seznam růží, které mohou růst a kvést v polostínu www.rosebook.ru/articles/posadka-roz/roz...nevynoslivyh-sortov/ :)
Následující uživatel poděkoval: fanynka

Historické růže II 21. dub 2018 13:55 #322305

• fanynka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1611
Vykácela jsem nějaké keře a chci ten záhon - ca 4 m na hranici se sousedem exotem - osázet růžemi.
Myslela jsem zleva _Stanwell Perpetual, Queen of the Musk a Queen of Denmark. Nutno brát v úvahu i tuzemský sortiment.
Myslíte, že to stačí? Nebo ještě přidat třeba President de Seze nebo Jenny Duval, Rose de Resht, MMe Hardy a trochu je předsadit? Chci, aby se ten prostor vyplnil, ale ne džungli. Celé to dělám, abych omezila pracnost s řezáním a množstvím odpadu z keřů.

Historické růže II 01. čen 2018 08:43 #322832

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Jedna z mych prvnich ruzi. Rosa multiflora carnea od pana Sipa. A presne jak pise. Prospiva u me na severni strane, v jilovite pude, vita me kazde jaro nadalku svou vuni. Letos uz ji musim pristrihnout vice. Postacky ji nesnasi :laugh:

Rosa multiflora carnea

2018-05-31-15-27-18.jpg

2018-05-31-16-33-57.jpg

2018-05-31-15-30-41.jpg
Poslední úprava: 01. čen 2018 08:44 od Vendy.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Jikra, Ajka, alenak, Gabča, babkaela, alcearosa, rok.zaruka

Historické růže II 01. zář 2018 06:57 #323621

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3937
Jedna z mých oblíbených růží Mme. Isaac Pereire. Mám 3 ks. a téměř každá návštěva si jde přičichnout, její vůně je zkrátka neodolatelná. V srpnu u mě trpí padlím, letos zatím dobrá.

DSC00359.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Lukáš, alenak, alcearosa

Historické růže II 01. zář 2018 07:48 #323624

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
mám ji dva roky a pořád má půl metru . je nasazená v záhoně s hadrem a štěpkou . to se ji asi nelíbí .- :(
Poslední úprava: 01. zář 2018 10:05 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Ajka
Moderátoři: Eva L., Květa