M. Fulín v knize Domácí zahrada z roku 1891 doporučuje pro české podmínky tyto historické růže:
Nejlepší remontantky: General Jacqueminot, Jules Margottin, Alfred Colomb, Boule de Niege, Pierre Notting, Marie Baumann, Madame Victor Verdier, Prince Camille de Rohan, Victor Verdier, Senateur Vaisse, Baroness Rothschild, Paul Neyron, Magna Charta, Anna de Diesbach, Fischer Holmes, Ulrich Brunner Fils, Souvenir de William Wood, Mrs John Laing, Empereur du Maroc, Eugene Fürst, John Hopper, Merveille de Lyon, Elise Boelle, Mabel Morrison, Queen of queens, Captain Christy, Julius Finger, Charles Lefebvre, Van Houtte, Monsieur Boncenne.
Nejlepší Bourbonky: Souvenir de la Malmaison, Baron Gonella, Louise Odier, Madame Pierre Oger, Mistress Bosanquet.
Nejlepší mechovky: Centifolia muscosa, Cristata, Eugene Verdier, Reine Blanche, Little Gem, William Lobb.
Nejlepší remontující mechovky: Souppert et Notting, Blanche Morreau, Eugenie Guinoisseau, Salet, Deuil de Paul Fontaine.
Nejlepší pruhované růže: Belle des Jardins, Perle des Panachees, Tricolor de Flandre, Panache d´Orleans, Panache du Luxemburg.
Nejbohatěji kvetoucí popínavé: Belle de Baltimore, Felicité Perpetue, Madame Viviand Morel, Madame de Sancy Parabere.
(Výcuc je převzatý ze Zpravodaje Rosa klubu ČR č. 98)
Zajímalo by mě několik věcí

:
1) Jak moc se vám zdá tento přehled s ohledem na uplynulých téměř 130 let směrodatný a užitečný.
2) Pokud některé z těchto růží máte, zda některou z nich vyloženě nedoporučujete.
3) Kde sháníte historické růže, které nemají u Pelcových a ve Skaličanech

4) Jestli máte nějakou méně známou než se tu běžně objevují - dejte prosím fotečku, zajímal by mě habitus jednotlivých keřů, většinou je všude vyfocený pouze květ.
5) A samozřejmě vítám jakýkoliv jiný postřeh k výše uvedeným růžím
Moc děkuji!!!!!!!!

Klára
Pozn. Nejprve jsem chtěla vypsat pouze růže, o kterých tady zatím nepadla řeč, ale s ohledem na úplnost Fulínova seznamu jsem ponechala všechny, aby to nebylo matoucí.