Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Historické růže II

Historické růže II 04. úno 2020 09:25 #326866

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Asi před deseti lety jsem viděla u Dresly R. gallica Complicata. Moc se mi líbila. Ale tehdy jsem se o historky příliš nezajímala. Až teprve letos jsem si na ni vzpomněla a objednala u p.Šípa.

www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.11476

Zatím jsem se o ní mnoho nedozvěděla. Jen to, že je vzrůstná (2,5m ), snáší stín, má velké květy, silně voní, kvete jednou. Zdánlivě by to mělo pro představu stačit, ale zajímalo by mě ještě zdraví, trvanlivost květů, jestli potřebuje nutně oporu ... a další vlastnosti, které je dobré vědět předem a které jsou ověřené osobní zkušeností.
Jestli někdo z vás zkušenosti má, tak bych prosila o informaci. :)
Poslední úprava: 04. úno 2020 09:29 od Eva L..

Historické růže II 04. úno 2020 12:25 #326867

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
´Complicata´ spíš, než jako historické růže, vypadá jako šípková s velkými květy.
Je krásná. Výdrž květů je však stejná, jako u šípku, tj. 2-3 dny maximálně.
Je to záležitost na 14 dnů krásy. O silné vůni nevím, odkud se údaj vzal.

Jiné jednoukvetoucí historické (tř. ´Ispahan´ nebo ´Mme Plantier´) kvetou až 8 týdnů.
´Complicata´ bohužel ne. Keř je to bezproblémový, v prvních letech stačí vodivá tyčka
uprostřed keříku a trocha drátu, než vytvoří kostru. Nebo vysazení mezi jiné keře/trvalky.
Shodou okolností jsem minulý týden fotil její téměř bezostné výhony a výrazné šípky.

P3130037.jpg

P3130041.jpg

P3130043.jpg
Následující uživatel poděkoval: alcearosa

Historické růže II 04. úno 2020 13:58 #326868

• Eva L.
  • Moderator
Honzo, dík za reakci. :)

Tušila jsem, že jednoduché květy nebudou mít velkou výdrž, jen jsem doufala, že mě někdo ujistí o opaku.
Dva týdny krásy si náležitě užiju.

O silné vůni (strong fragrance) je zmínka na HMF, silnyj aromat uvádí Rosebook. Předpokládám,že jsem to pochopila správně.

Těší mě, že je bezproblémová, neboli zdravá (?). S vodivou tyčkou a drátem si snad poradím, případně zaúkoluju mužskou část rodiny.

Takže je vlastně vše OK. :)

Historické růže II 16. úno 2020 08:19 #326884

• Eva L.
  • Moderator
Příští týden mi dorazí zásilka historických růží od p. Šípa. Je to po vzájemné dohodě. Sázet se už dá a podle p. Šípa čím dřív, tím líp. Těším se a zároveň jsem trochu nervózní. Historky budou mimo ostatní růže a musím jim urychleně připravit vybrané místo, kde je zatím jen trávník. Bude to fuška. :blink:

A tak se obracím s prosbou o radu na ty z vás, kteří pěstujete historky delší dobu a máte dostatek zkušeností. Někde jsem četla, že jsou obecně méně náročné na prostředí, než moderní růže. Je to pravda, nebo mýtus ? Nejde mi teď o nároky na světlo, to mám snad vyřešené. Spíš mě zajímají nároky na vláhu a na kvalitu půdy, do jaké hlubky ji musím zúrodnit. Kompostu mám víc, než dost, Symbivit je v pohotovosti. Co ještě je potřeba vědět ?
Historické růže jsou pro mě zatím neznámé téma, proto ta snaha nic nezanedbat.
Předem moc děkuji za pomoc. :)

Historické růže II 16. úno 2020 23:19 #326885

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Ahoj, Evo. s historickými růžemi jsem začínala se zkušenostmi od paní Lili ,z časopisů a zde z webu. Kromě jednokvetoucích - Ispahan, Chloris, Felicité Parmentier a Cardinal de Richelieu jsem postupně osazovala jen růže opakující a silně voňavé od pana Šípa. Zahrada je na opuce a jílu, trochu slušná zemina jen do 25- 30 cm. Sazební jámu hloubím max. do 45-50 cm , pak už je to rubání do kamení. Růže tím netrpí, vláhu potřebují průměrnou, nijak jim zvlášť nepodstrojuji ( jen běžné hnojivo na jaře).Podle mně jsou méně náročné než austinky. Nedaří se u mně pouze dvěma - Souvenir du Dr. Jamaine a Reine Victoria,z tmavých se pálí na jižním slunci Souvenir de Wiliam Wood , trochu méně ( proti očekávání) kvete Ferdinand Pichard, ale to bude dáno nejspíš místem. Protože jsou to až na vyjímky francouzky, tak jsem je před mrazy balila do netkané textilie, loni zbytečně, a letos jsem je jen nakopčila.Z tmavých, které se nepálí a mají velké voňavé květy jsou bezproblémové Gloire de Ducher a Alfred Colomb, Madam Isaac Pereire vedu jako pnoucí.
Mrs. John Laing loni po 7 letech mírně chytla padlí, ostatní HI jsou vůči ČS celkem odolné.
Souvenir de la Malmaison,Jaques Cartier, Rose de Roi nejsou vhodné k řezu přisedlými květy, ale jsou krásné na keři.
Některým historkám trvalo 3-4 roky než se předvedly v plné kráse, ale stálo to za to. Ty máš na fotkách nádherné růže, u tebe se historické budou mít jako v bavlnce. Ať se ti daří.

IMG_20190605_183919.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, Ajka, alenak, babkaela

Historické růže II 17. úno 2020 06:52 #326886

• Eva L.
  • Moderator
Alcearoso, díky za tvůj obsáhlý a vysvětlující příspěvek k mojí zatím mlhavé představě o nárocích historek. Ale už mi svítá. :) Jsem vděčná i za popis vlastností jednotlivých odrůd. Některé z nich budu mít taky (Mrs.John Laing, Alfred Colomb, růžový a bílý J. Cartier) a tvoje zkušenosti se hodí.

Včera jsme s vnukem upravili terén a po odstranění drnů mě čekalo příjemné překvapení. Zem je až do potřebné hloubky docela kvalitní - hlinitá s příměsí jílu, žádné kamení. Příprava "pelíšků" pro růžindy se mi tím hodně zjednodušila. Dnes navozím kompost a bude hotovo.
Přeji krásné dny. :)

Historické růže II 19. úno 2020 12:55 #326889

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Předchozí fotka byla Souvenir de la Malmaison, růže císařovny Josefiny, zapomněla jsem popis.
Ještě 2 starší fotky : tříleté keřisko Ispahan,dlouho jednoukvetoucí, jak to zde popsal již Honza.
Má středně velké silně vońavé květy ,drobné řídké trny a je mrazuvzdorná. Za ní roční Gloire de Ducher s velikými květy téměř dvojnásobnými ve srovnání s Ispahan. Jediná vada jsou velké a ostré trny, proto šla k plotu. Květy dlouho drží a mají zajímavou stavbu. Druhá fotka této růže je převzatá ze staršího webu.

P1000209_2020-02-19.jpg

02historicke_html_2a1f0dc1.png
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Ajka, alenak, babkaela

Historické růže II 16. bře 2020 14:34 #326928

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Prosím, poradili byste mi někdo se střihem historek? Nějak si s ním nevím rady a mám některé keře dost košťatoidní :unsure:

Historické růže II 17. bře 2020 06:39 #326929

• Eva L.
  • Moderator
Skalničko, radit nemůžu, s historkami teprve letos začínám. Ale nedávno jsem objevila článek o řezu růží, kde je, mimo jiné, docela důkladně probrán i řez historických. Zatím jsem podrobnější popis nikde jinde nenašla.

www.zahradaweb.cz/rez-ruzi/
Následující uživatel poděkoval: babkaela

Historické růže II 18. bře 2020 08:23 #326930

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Evo díky. Včera už jsem se do řezu historek lehce dala, protože už jsem se na to nemohla dívat. Vzala jsem to tak nějak pocitově, aby keř byl hezký :whistle: Přečtu článek, na který si dala odkaz a případně doladím. ;)
Moderátoři: Eva L., Květa