Ahoj, Evo. s historickými růžemi jsem začínala se zkušenostmi od paní Lili ,z časopisů a zde z webu. Kromě jednokvetoucích - Ispahan, Chloris, Felicité Parmentier a Cardinal de Richelieu jsem postupně osazovala jen růže opakující a silně voňavé od pana Šípa. Zahrada je na opuce a jílu, trochu slušná zemina jen do 25- 30 cm. Sazební jámu hloubím max. do 45-50 cm , pak už je to rubání do kamení. Růže tím netrpí, vláhu potřebují průměrnou, nijak jim zvlášť nepodstrojuji ( jen běžné hnojivo na jaře).Podle mně jsou méně náročné než austinky. Nedaří se u mně pouze dvěma - Souvenir du Dr. Jamaine a Reine Victoria,z tmavých se pálí na jižním slunci Souvenir de Wiliam Wood , trochu méně ( proti očekávání) kvete Ferdinand Pichard, ale to bude dáno nejspíš místem. Protože jsou to až na vyjímky francouzky, tak jsem je před mrazy balila do netkané textilie, loni zbytečně, a letos jsem je jen nakopčila.Z tmavých, které se nepálí a mají velké voňavé květy jsou bezproblémové Gloire de Ducher a Alfred Colomb, Madam Isaac Pereire vedu jako pnoucí.
Mrs. John Laing loni po 7 letech mírně chytla padlí, ostatní HI jsou vůči ČS celkem odolné.
Souvenir de la Malmaison,Jaques Cartier, Rose de Roi nejsou vhodné k řezu přisedlými květy, ale jsou krásné na keři.
Některým historkám trvalo 3-4 roky než se předvedly v plné kráse, ale stálo to za to. Ty máš na fotkách nádherné růže, u tebe se historické budou mít jako v bavlnce. Ať se ti daří.