Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Choroby a škůdci růží II

Choroby a škůdci růží II 01. čen 2016 13:36 #308408

• Marta
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 211
Kaja, pozri si obrázky grmaníka slivkového - Taphrina pruni - je to huba, ktorá deformuje plody a tie predčasne opadávajú. Ak ju máš na slivke, nevyhnutne ju ošetrite fungicídom. Grmaník sa ľahko prenáša aj na mirabely a ringloty a infikuje stromy pomerne ďaleko od miesta pôvodnej infekcie.

PS:
Ak je táto moja reakcia mimo regulí fóra, prosím zmazať.

Choroby a škůdci růží II 01. čen 2016 15:46 #308417

• sany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1321
Mňa vytáčajú tieto chrobáky. Minulý rok to boli tie lesklé zelené a tento rok je fúra týchto bodkovaných. Ožierajú mi púčiky, aby sa dostali k peľu, ako som sa tu dozvedela. Ale takto mi znehodnotia plno kvetov.
SAM_6613.jpg

SAM_6612.jpg

Takto vyzerajú kvety na "Colette"
Anka
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, Jikra, alenak

Choroby a škůdci růží II 01. čen 2016 21:15 #308468

• ivik
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 736
Květo, tyhle hranaté květníky jsou všeobecně lepší proto, že se kořeny tolik netočí dokola, takže lépe po přesazení rostou
Květa napsal:
Miško, míněn klasický austinovský květník, žádná specialitka.

P1160171.jpg

v popředí kordes květník, levý zadní austinův, pravý tuším německý - ty mají tu zarážku a výdutě na zasunutí cedulek.
Myslím že objem je 7,5 l ( ? ).
jj, hliněný je asi lepší, tolik v létě netopí. :laugh:

používám tyhle plasťáky, ptž. :
- na zimu se mi fajn hranaté vejdou na parapet
- štosování prázdných
- jak je ( v létě nebo nucena rodinou ) přenáším jak kočka koťata, jsou lehké.
- optimální na jeden rok pro ( běžnou ) růži, akorát.
- ještě jeden ( možná subjektivní ) dojem. V ČR jsou teď k mání v obdobné litráži kulaté. Tyhle jsou lepší, mi připadá. Tím, jak jsou nahoře širší než dole, v nich růže dělají hezčí keřík a i když jsou nahňáclé vedle sebe tolik se vzájemně neproplétají.
Jo, a proti kulatým mají i vyšší stabilitu ( odolají pokácení balónem ). U nás veledůležité. :laugh:

--
Zeu, OK, fajn. Snad ten poslední klacík bude v poho. Průšvih by byl, kdyby začal sesychat i on. Zdá se ale v pořádku ..
--

Choroby a škůdci růží II 02. čen 2016 14:10 #308570

• ibiska
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 1248
Včera jsem našla okousané listy růže.
list_okus.jpg

Choroby a škůdci růží II 02. čen 2016 14:25 #308573

• ibiska
  • Gold Boarder
Dnes jsem natočila toto

Ona mi tu růži asi odnosí celou, je na ní pořád... asi s tím nic nenadělám nebo snad ano? Máte s tím někdo zkušenost?

Choroby a škůdci růží II 02. čen 2016 15:31 #308578

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Neboj, neodnosí. Její hnízdo není nekonečné. Naklade vajíčko, zavře komůrku kouskem lístku.
Naklade vajíčko, zavře, naklade, zavře. Až je komůrka plná není její vaječníky prázdné,
tak skončí. Nemusíš se bát, že by ji ohlodala. Pro jistotu doporučuji pěstovat více růží. :)
Pokud to postříkáš Mospilanem, zabiješ jak včelu čalounici, tak její larvičky, které
se z vajíček vylíhnou a budou se listovými víčky prokousávat na svět (pro první dny slouží
jako jejich potrava, tak by je Mospilanové listy zabily).
Rozpracovanou růži už jí nech, a přihnoj ji ke kořenům (ne na list) Kristalonem Plod a Květ,
pořádně zalít a růže chytne druhý dech a ztráty části listové plochy si ani nevšimne.

(pořád lepší ohlodané lístky takhle hezky od včely, než od těch nemožných lalokonosců,
kterým ani ten Mospilan nevadí)
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Jikra, ibiska

Choroby a škůdci růží II 02. čen 2016 17:04 #308582

• ibiska
  • Gold Boarder
Honzo, díky. Už jsem si o těch včelách neco našla. Likvidovatje rozhodně nechci. Když ona si vybrala jen jednu růži a jiných si nevšímá :huh: Ale máš pravdu, čistě z preventivních důvodů to chce více růží :P B) :woohoo:
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Choroby a škůdci růží II 02. čen 2016 17:55 #308583

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22571
tak ted´ jsem koukala jako blázen . na poupěti G.Hamilton se mi zdálo zespod , jako by tam něco bylo . podívám se a tam mravenci- takoví malí ,černí a žrali to poupě .tak to jsem ještě neviděla . stonek od klematisu mi už rozežrali , taky na růži Postilion , ale aby vyžírali květ :ohmy: :ohmy: :ohmy:
no budu muset stříkat všechny . nejen některé . taky na Leonardovi je plno pidikřísků . jen jsem prošla a šmechtla o něj - vznesl se bílý mrak .

DSCN8062.jpg
Poslední úprava: 02. čen 2016 18:07 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Jikra

Choroby a škůdci růží II 02. čen 2016 19:25 #308588

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Ibisko, taky mám každoročně něco takhle "krajkované", zajímavé je, že každý rok si vyberou něco jiného, ale berou jen z toho jednoho, ostatní nechávají být. Tak jestli tě to uklidní, příští rok si pravděpodobně prostě vybere jinou rostlinu ;)
Následující uživatel poděkoval: ibiska

Choroby a škůdci růží II 02. čen 2016 22:57 #308603

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
ibiska napsal:
Honzo, díky. Už jsem si o těch včelách neco našla. Likvidovatje rozhodně nechci. Když ona si vybrala jen jednu růži a jiných si nevšímá :huh: Ale máš pravdu, čistě z preventivních důvodů to chce více růží :P B) :woohoo:

Doporučuju růže s přírodnějším listem. Ty ony mají nejraději.
Tu jednu si vybrala proto, že ji má blízko té komůrky, a že má ty přirozené (dobré, měkké) listy.
Ty tuhé tmavolesklolisté odrůdy jim nejedou (tolik).
Mám tu tu cihlovou zeď sousedovy "dílny", a to je ráj pro všechny možné včelky samotářky.
Takže v okolí té zdi jsou růže také upravené. Nejvíc jim chutná ´Louise Odier´ a ´James Galway´,
ale dají si i ´Stanwell Perpetual´, ´Nevadu´ nebo ´Eilike´.
Následující uživatel poděkoval: ibiska
Moderátoři: Eva L., Květa