Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Lens - růže dle šlechtitelů

Lens - růže dle šlechtitelů 09. čen 2020 22:45 #327158

• LucieT
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 907
Edouard Vermeulen - první květ. Opravdu moc zajímavá barva, takový lehký nádech do kávové barvy a poupě je ještě víc do hněda.

DSC_9119.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, alenak, babkaela

Lens - růže dle šlechtitelů 10. čen 2020 14:59 #327166

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Lucko, jak ti Ed. prospívá ? ono letos je to s ujímáním nováčků dobré, tak předpokládám že vše OK. Já jej sázela na podzim 2017, tzn. ujímal se v tom pouštním 2018. Neujal se. Těm, kt. se ujal, říkají - subtilní... ano ?
Následující uživatel poděkoval: LucieT

Lens - růže dle šlechtitelů 10. čen 2020 17:51 #327171

• LucieT
  • Platinum Boarder
Květo, nic moc. Je to dvouvýhonový keřík, ostatní výhony zaschly, i přes časté zalévání. Z jednoho výhonu vyrazlily půlmetrové pruty, které pokvetou. Ten druhý má tak 20cm a nevypadá, že by se mu něco chtělo. Ale je mokro, myslím, že poskočí. Fotila jsem těsně před deštěm, teď už je květ opršený a není už moc pěkný. Ale jsou tam ještě další poupata. Celkově drobnější růže, ale květ nádherný. Třeba ještě vyžene nějaké další výhonky.
Poslední úprava: 10. čen 2020 17:56 od LucieT.

Lens - růže dle šlechtitelů 10. čen 2020 17:59 #327172

• LucieT
  • Platinum Boarder
Našla jsem i fotku celého keříku. Vlevo od něj je Empereur Charles IV. a za ním je Cinco de Mayo. Vpravo u země je ten druhý výhon, co neroste a úplně vpravo vykukuje kousek Cubany. všechno jsou to nováčci z podzimu.
DSC_9118.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, alenak, babkaela

Lens - růže dle šlechtitelů 11. čen 2020 00:07 #327178

• Květa
  • Moderator
Lucko, ď, píšu do hlavy. Já právě už nákup neopakovala, sucho u nás je likvidační pro určité typy růží. Co ta Sourire d'Isabelle ? objednala sis jí ? jak vypadá ona ?

já na podzim objednávala prověřené kultivary růží, neozkoušené nováčky jsem si dopřála pouze tři. Na jaře mi to přišlo líto ( a taky jsem moc pracovala, jsem si zasloužila odměnit :D ), tudíž jsem pobrala od Lense 5 růží. V dubnu jsem si rvala zbytky vlasů, teď ale deštěm nováčci prosperují, mám z nich radost. Postýsknu si, přeci jen - docela dlouho jsem měla na wišlístku Elizabeth Oberle, konečně se na ni dostalo. Místo bylo, jen jsem hodně váhala, jestli sadit rovnou nebo počkat. Nakonec jsem sadila rovnou, byla to chyba. Né té růže, ale moje. Sadila jsem ji do poměrně nového záhonu ( 3 roky ), kt. jsem před osázením 2x herbicidovala. Byl v něm svlačec a pcháče ( nálet z neudržovaného sousedního pozemku ). Vše se zdálo OK, jenže rok po zasazení se jak svlačec ( toho zvládnu ) tak pcháč v záhonu objevil znovu. Celkem masivně. A jak se bojím herbicidovat, nechala jsem být, jen jsem stříhala stvoly + vypichovala. No, mám jej rozlezlý po skoro polovině záhonu. Na podzim jsem na jíném místě herbicid použila, na růžích bez následků. Tak jsem zaúřadovala i tady ( potřela, hned zaklopila sklenicí ), stejnak jsou následky neuvěřitělně viditelné. No a odnesla to právě i Elisabeth. Skoro jsem o ni přišla. Snad to ale holka zvládne. :unsure:
Následující uživatel poděkoval: Eva L., LucieT

Lens - růže dle šlechtitelů 12. čen 2020 21:23 #327193

• LucieT
  • Platinum Boarder
Květo, objednala :laugh: Sourire d'Isabelle roste dobře, mám ji na břehu potoka, který jsem na podzim osázela různýma sadovkama, historickýma atd. Isabelka se chytla pěkně, má hodně výhonů, zatím ne moc dlouhých, ale je to souměrný hustý keř. Má celkem dost poupat. Zatím kvetly dva květy, hodně podobné Astronomii, jen oproti ní jsou menší (zatím) a mají víc růžové, skoro jako Sweet Haze. Výdrž nevím, navíc každý den prší. Budu ji víc sledovat a snad se mi podaří vyfotit i nějaký neopršený kvítek. :blink: :cheer:

Letos mám hodně nováčků, na podzim jsem sadila skoro 50 nových růží, tož teď jen chodím a s napětím sleduju první kvítky. :laugh:

Od Lense mám nově i:
Empereur Charles IV. - rozkvetl první květ, náádherný, bude můj oblíbený. zatím spíš úzký keř, hodně poupat, líbí se mi moc.
Caroline's Heart - velmi raná růže, kvete mezi prvními, velké květy, které při deštích klopí dolů, jinak by držely. krásně voní. zatím má dlouhé ale slabé výhony. bude to snaživka, má hodně květů.
Edouard Vermeulen - zatím slabší růst, ale krásný květ a moc zajímavá barva.

DSC_9310.jpg

Empereur Charles IV.
Následující uživatel poděkoval: Ajka, alenak

Lens - růže dle šlechtitelů 12. čen 2020 21:36 #327194

• LucieT
  • Platinum Boarder
Edouard Vermeulen - takto vypadá květ po dvou dnech, kdy na něj každý den pršelo.
DSC_9308.jpg

Caroline's Heart ještě před deštěm. Následkem dešťů květy ztěžkly a klopí.
DSC_9045CH.jpg

DSC_9036CH.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Ajka, alenak, alcearosa

Lens - růže dle šlechtitelů 13. čen 2020 10:19 #327197

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Caroline Heards se mi líbí . krásná růžová . ten déšť už mně štve. třeba na historické Mercedes jsou ohnilé květy. :unsure:
Poslední úprava: 13. čen 2020 10:31 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Lens - růže dle šlechtitelů 05. čec 2020 09:56 #327342

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Květo, tak co říkáš na hradecké sazenice ´Empereur Charles IV.´?

Lens - růže dle šlechtitelů 08. čec 2020 09:59 #327368

• Květa
  • Moderator
Honzo, valila jsem oči. Ony tu jeho f. v diskusi z HK rozária jsou v čase od Lukáše i Aleny. Pak jsem jej viděla i já.
Co mě dostalo :
( nemůžu hodnotit střih, tvar keře, páč to soutěžní pojetí má svá specifika ). Ale : co můžu zhodnotit je květ a jeho výdž. Tím, jak v HK pršelo ( i den před návštěvou ), v den návštěvy pralo slunce a růže jsou neupravované, docela dost je vidět jejich odolnost.
Karel byl bez poskvrnky. Neslepný, neopálený, úžasný. Bohatě kvetoucí.
Co mě dostalo, byla jeho výška. Mám ty své nízké, tady jsem viděla, co dospělý s dostatkem vody zvládne.
Chrochtala jsem blahem.
Hele, pls. tvrdím, že voněl. Kamarádky čmuchaly ke svým, říkají, že ne. Jak tví ? voní ? Můj po zaboření nosu ano, nemůžu tu vůni ale rozklíčovat. Známá, ale.. nepřiřadí se..
Moderátoři: Eva L., Květa