Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže VIII

David Austin - Anglické růže VIII 22. srp 2018 00:52 #323522

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Já G.Jekyll považuju za docela tvrdohlavou růži.
Nebudu ji hodnotit kvalitativně, ano..
ale vyjádřím se k oněm výškám.

Prvním předpokladem k tomu, aby z ní mohla být ( klasická ) popínavka je to, že nesmí zmrznout přes zimu výhony. Což tedy u mne ona umí, většinou ji musím zarovnávat při střihu se zemí = záleží na tvrdosti zim v místě, kde žiješ.
Podle typu jara ( suché x mokré ) mi pak vykvétá ve výšce 120 - 140 cm.
Později na jaře vytlačí nové výhony, ty jsou ale podstatně delší ( i 2 m ), ohýbám je ( www.rosenotes.com/2009/02/pegging.html ), ptž. jinak kvete pouze na koncích výhonů.

Tvrdohlavou ji nazývám kvůli střihu po I. floru, páč si povětšinou udělá cochárnu. Nestejnoměrně dlouhé výhony, jsou dost trnité, vždycky skučím, jestli je mám ohnout, šmiknout nebo nechat plandat.
Následující uživatel poděkoval: quendery, Jikra

David Austin - Anglické růže VIII 22. srp 2018 06:37 #323523

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Souhlasím s Květou.
Austin uvádí možnost obou způsobů pěstování u několika svých kultivarů a to zásadně na základě řezu. O vlivu podnože se nezmiňuje.
Musíme brát v úvahu odlišné klimatické podmínky v Anglii (mírné zimy), kde nehrozí nebezpečí výraznějšího omrznutí výhonů. Ve středoevropských podmínkách s kontinentálním klimatem to omrznutí naopak hrozí a vypěstovat popínavku s výškou 2 - 3m je mnohdy problém.
Sama za sebe bych doporučovala pěstovat Gertrude Jekyll jako keřovou. Ušetříš si zklamání.
Následující uživatel poděkoval: quendery, Jikra

David Austin - Anglické růže VIII 22. srp 2018 14:08 #323525

• Anonym
Dakujem Vam velmi pekne za cenne rady.. to znamena, ze v nasich klimatickych podmienkach popinavky nevydrzia (resp. vydrzia len do prichodu krutejsej zimy)? A to som chcela na zahrade pekny obluk a celu stenu poriesit ruzami.. A otazka mimo misu, kto mi pomoze s registraciou? System ma moj mail aj meno ulozene, lebo pri novej registracii mi vypise, ze sa meno aj mail uz pouziva. Ale vypisalo mi, ze na mail nebolo mozne poslat registracny mail a bol kontaktovany admin.

David Austin - Anglické růže VIII 22. srp 2018 16:51 #323529

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Anonym napsal:
to znamena, ze v nasich klimatickych podmienkach popinavky nevydrzia (resp. vydrzia len do prichodu krutejsej zimy)?.

To ne, tak to nebylo myšleno. :cheer: Samozřejmě, že existují kultivary popínavek, které jsou relativně odolné a proto použitelné i u nás. To, co bylo řečeno výše, se týká Gertrude Jekyll a možná ještě některých dalších austinek. Jsou většinou náročnější.
Naše zahrada je v podhůří, ve 420m n.m. a celkem spolehlivě tu vegetuje např. Dortmund, Pink Cloud, Santana, New Dawn, Crazy for You a vynikající je Camelot. Víc jich nemám, ale možná se někdo přihlásí s dalšími otužilkami.
Takže neklesej na mysli, určitě si nějakou vhodnou vybereš. :)
Následující uživatel poděkoval: chrast, Jikra

David Austin - Anglické růže VIII 03. zář 2018 20:58 #323647

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
po dlouhé pauze konečně taky něco vložím:-)
loni jsem neodolala a objednala austinův Buttercup.....už před tím jsem se zaláskovala do jeho The Lark Ascending....ty jednoduché květy, neustálé nakvétání
o Buttercupu moc informací nebylo, hlavně co se týče opakovaného nakvétání

takže vkládám nějaké detaily, příchozí sazenice od austina byla v pořádku a krásná, zimu přežila,na jaře začala opouštět slibně,ale spíše tenčí proutky, pvní flor začala začátkem června bez jakéhokoliv spoždění, vypustila pár samostatných kvítku a podobně jako lark ještě odvětvila ze stejného výhonu po pár kusech,takže kvetení mohlo trvat cca 14 dní až 3 týdny....A na začátku srpna....zopakovala kvetení!!!....dokonce v silnější míře!....momentální vzrůst cca 40 cm...
květy lehce vonící...fakt lehce...vydrží 2-3 dny...bez vlivu slunce a deště...barvička je spíše teple žlutá, moc příjemná (a to nejsem žlutomilec!)
budu doufat že opakované kvetení nebylo jen dílem letošního teplého léta a jara:-)
IMG_6064.jpg

IMG_6066.jpg

IMG_6067.jpg

a kombinace s Burgundou
IMG_6068.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Kika, Lukáš, Láďa, Ajka, alenak, Luša, Adam88, alcearosa, Malajkaa

David Austin - Anglické růže VIII 05. zář 2018 20:54 #323664

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Roku, když nezapomenu,až bude poslední hodnocení, tak ti vyfotím v rozárku T.L.Ascending. Byl koncem srpna nádherný, obalený poupaty. Neskutečný obr.
Poslední úprava: 05. zář 2018 20:56 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Ajka

David Austin - Anglické růže VIII 06. zář 2018 07:42 #323669

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
Ali určitě vyfoť, letost se ji očividně dařilo, mě v prvním floru nakvetla užasně, pak tak nějak prokvítala (ale i chyba mého střihu, loni když sem pravidelně prostřihávala kvetla defakto pořád)....nicméně teď v rspnu vyhnala přes dva metry pruty, tak 2,3....tak je taková puboška vytáhla:-D
fotky z prvního floru
IMG_6097.jpg

IMG_6098.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, chrast, quendery, Kika, Láďa, alenak, Gabča, ibiska, Regina

David Austin - Anglické růže VIII 06. zář 2018 19:37 #323672

• Anonym
Krásná kombinace

David Austin - Anglické růže VIII 06. zář 2018 21:08 #323673

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Taky se mi to líbí. Copak to máš za tu drobnou tmavou růžičku, vypadá tam náramně. Dík Alena

David Austin - Anglické růže VIII 06. zář 2018 21:22 #323674

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
děkuji za pochvalyl:-)
ta v popředí drobná je ilmenau....sice mi kvete vždy jen jednou ale dlouho, bohatě a vypadá fakt božsky....i když se bojím že z ní bude jednou hydra:-)
Poslední úprava: 06. zář 2018 21:23 od rok.zaruka.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, chrast
Moderátoři: Eva L., Květa