Q., tak ať se jí daří.
V teplejších krajích to musí být opravdu obřík, nádhera. Zde se holt musím (-e) smířit s tím, co nám mráz dovolí.
--
Roku, jsem se zamýšlela, jak důkladná má moje odpověď být..
Ghislaine de Feligonde
se dá zařadit do několika diskusí - popínavé, drobnokvěté, do Francouzek dle země vyšlechtění patří také.
GdF je nyní má služebně nejstarší růže. A dá se na ní celkem dobře ukázat vliv mrazu.
- V prvních dvou zimách nenamrzala ( mírné, -10 ) se usazovala, I.fl. kolem 1m, druhý vyšší.
- Další 4 zimy byly kruté ( vždy mráz -22 až - 25 st., ). Klacky zmrzlé k zemi, I.fl. kolem 1m, do konce sezony narostla do 2 - 2,5 m - dělá gejzírek - kvetení průběžné. Dtto i v krutozimě,sice k zemi, nové pruty ale čisté, bez namrznutí.
- pak následovaly 4 mírné zimy ( max. -14 st. ). Klacky zcela bez mrazového poškození.
Páč a) ji nechci nijak vysokou ( kdo by tam lezl po I. fl. a šmikal ji )
b) výroba opor je u nás vždy na dlouhé lokte a s kafráním

zakracovala jsem ji vždy na jaře na cca 140 cm. Mohutná, bez opory by se sice udržela, ale v okamžiku, kdy zaduje či zaprší je nádhera v pytli. V pozdním jaře 2016 mi pod tlakem pánové vyrobili na ni klec z pásoviny. Mmch. blbě, páč šprušle udělali nízko, chtěla tam minimálně ještě jedna výše. Ptž. klec bez mého vědomí narvali na již olistěnou GdF ( samo, polámali ), polkla jsem s tím, že nápravu učuní příp. na jaře 2017.
No, nebylo třeba,

, všechny růže ( včetně popínavek , včetně LO ) měly klacky zmrzlé k zemi. Bez ohledu na to, zda byly mladé či již zestárlé, zdřevnatělé.
Následně jsem udělala chybu. Hrozně dlouho jsem čekala, kam až bude potřeba šmikat, popínavky se snažily tlačit mízu do těch poškozených větví. Neúspěšně. Velmi pozdě jsem je tedy byla nucena zarovnat se zemí.
A teď do toho zamotám i další popínavky. Ono váhání vyplývalo z předchozí zkušeností s Kordesovou Summer Wine. Na následujících fotkách je na oblouku vedle GdF. Měla namrzlé pruty od krutozimy, přesto - a na f. je to vidět - jimi byla mízu v následujících 4 letech po mírných zimách schopná protlačit a dobře kvetla. Na jaře 2017 již ne, k zemi.
Abych dokončila výčet - LO namrzlé klacky, mízu protlačil, kvetl.
19,6,2016 pro představu mohutnosti
19,6,2016 ( je vidět, že šprušle jsou řídké )
v podstatě tentýž záběr, 29,7,2017
13,7, při kvetení denivek, GdF dokvétá
dtto, 10,7. 2017, GdF teprve v plném květu
průhled mezi GdF a Summer Wine 25,6,2016
a o rok později, 29,7.2017
do konce roku navíc přirostla pouze na cca 1,5 m.
No, není holt každý rok posvícení...