Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Francouzky - ostatní, nemající samost. diskusi

Francouzky - ostatní, nemající samost. diskusi 21. pro 2017 22:05 #321412

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
Květuš tak daleko sem ještě nedošla abych krotila příliš velké růže střihem, zatím je tahám za výhonky:-)....ale vzhledem k tomu že sadím asi docela na husto...tak se obávám,že se začnu učit v přístupu od Tebe :-D

ad ty fialovky, moje mamča má z řízku opravdu hezounkou fialovou čajovku(čistá fialová, bez růžových tonů,poloplná,křehká krásná),nádherně vonící, bohužel ty keříčky co má jsou malé neduživé nerostky, každý rok ji s bázní okukávm jestli ještě opustí, každý rok dá nakonec několik květů....bohužel si vůbc netroufnu tipnout co je zač.....Už si ze tři roky říkám, že mamce vyberu nějakou podobnou o které budu tvrdit že je to určitě ta její....bohužel vždy když v nějaké nabídce začnu hledat, příjde mi jedna jako druhá, u každé píšou voní ale jinde zas nevoní, někde píšou zdraví dobré, jinde trága....a o fotkách nemluvě....prostě zatím jsem nikdy nevybrala:-(

jinak abych přispěla do francouzek....loni jsem sehnala Leontine Gervais (byla to peripetie teda:-D)....vysnila jsem si ji...ale nakonec ji mám u domu....wichurana hybrid....pěkně narostla kor jedním prutem, jinak spíše jemnější proutky kolem 3 metrů, ten jeden silný má tipuju tak 5-6 metrů vyvázaný na plot.....bohužel ještě nekvetla loni......ale teda neskutečně se těším,až se bojím aby nezklamala:-D....a potažmo k té velikosti....tak sé opravdu Květuš děsím:-D

druhá moc jsem tady o ni neslyšela je Alberic Barbier (dkonce jej mám od austina, původně objednaná byla Leontínka, bohužel ji měl slabou a nechtěl poslat) ....taktéž wichurana hybrid....ten i kvetl, hodil podobný habitus jako Leontine Gervais,dlouhé jemnější pruty, velice "lepivé" trny zpětných háčků....taky se ho začínám bát:-D
poupata citronkově žluté, květ bílý, něžný, vlající ve větru, výdrž tak 3 dny, středně vonící....až ten třípatrový v zástavbě stojící uzký dům obroste z jedné strany LG z druhé AB ....ta záplava květů!....vysekávat ven se budu mačetou :-D

IMG_8887.jpg
Poslední úprava: 21. pro 2017 22:15 od rok.zaruka.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, alenak, Marta, Dita, Malajkaa

Francouzky - ostatní, nemající samost. diskusi 21. pro 2017 22:16 #321413

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Láďo, jdu do Meillanda s Raffaellem ....
Následující uživatel poděkoval: Láďa, Malajkaa

Francouzky - ostatní, nemající samost. diskusi 21. pro 2017 23:27 #321416

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
oceněná sadovka - Evecot od André Eve, zdravá, voní, vypadala dobře, výška tak 150 cm
DSCN9692.jpg

našla jsem ještě 2 fotky, tak pro zajímavost ;)
DSCN9216.jpg

DSCN9215.jpg
Poslední úprava: 27. pro 2017 19:22 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, Láďa, Jikra, Marta, rok.zaruka, LucieT

Francouzky - ostatní, nemající samost. diskusi 26. pro 2017 17:57 #321445

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
:laugh: :laugh: , teda Roku, na tvé hydříky nemám. Jsem zvědavá, jak se jim bude vést...

Aleno, ad André Eve
na tu sadovku jsem koukala, líbí, moc. Lze k ní přiřadit už jméno :
www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.72951.1
Pierre Hermé

v poslední době tahle šlechtitelská stanice obesílá trialy celkem dost hojně a sklízí jednu meadili za druhou, teda. Nedivím se, nějaké růže od nich mám, líbí. Dostanu se k nim ( posléze, snad ).

--
dneska ale dvě jiné - ptž. jsem našla fotky, bych zase zapomněla, kde je mám zastrčené..
obě jsou jarní pokup 2014 od Filů, měli je špatně skladované, přišly přischlé. Multiflora.
Dittiere - Sourire de Mireille.
www.filroses.com/DetaliiProdus/1473/rose...ire_de_mireille.html
DSCN2310.jpg

DSCN2382.jpg

teplomilná + suchomilná růže, nesnáší déšť. Uváděných rozměrů ( sadovka, short climber ) - ani náhodou
Průměrná trvanlivost květů ( cca 5 dnů )

Panozzo - od tohoto fr. šlechitele mám tři růže, první z nich Crystaline
kupována kvůli barvě, kt. ovšem v našich podmínkách nemá. Nebo Filové poslali "něco jiného".
www.filroses.com/DetaliiProdus/1584/rose//crystaline.html

DSCN2370.jpg

mléčně bílá, jemně prozelenalá poupata. Květy mají obrovskou trvanlivost, to oceňuji. Zůstává nízká, příliš nevětví.

V podstatě obě růže zklamání, nedoporučuji. Crystaline jsem si zkusila dát přeočkovat na jinou podnož, ona se udrží i na vlastních, ale je to podměrečňák. Co s ní udělá šípek jsem zvědavá ( jestli teda na podzim bude ).
Poslední úprava: 26. pro 2017 18:46 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak, Marta, rok.zaruka, LucieT, Dita

Francouzky - ostatní, nemající samost. diskusi 06. led 2018 14:58 #321558

• Květa
  • Moderator
minule jsem psala, že od šlechtitele Panozzo (-a) pěstuju tři růže. Vlastně ne, jen dvě, u třetí se jedná o záměnu.

vybírala jsem si růže o kterých jsem se dočetla, že oplývají dlouhou výdrží květů. Jako kdyby se na tento aspekt šlechtitel zaměřil..

SOURIRE DU HAVRE - podobně jako u předcházející Crystaline květy vydrží víc jak týden. Vzhledem k tomu, že se jedná o růži s plným květem, déletrvající deště jí příliš k duhu nejdou. Květ sice neslepí, nicméně jeho životnost prudce klesá.
Kulatý keřík, cca 80 cm, životný, hojně větví. Keřík nebývá květy osypán, nakvétá postupně. Teplomilná, sucho tolerující.
Mám jej dvě sezóny.
- staré květy jsou těžké, oklopí. Pokud se nacucají deštěm, klopí rychle.
- nejhezčí je ve stadiu polorozvitého poupěte, jemně pastelkově probarveného. V závislosti na podnebních podmínkách stárnoucí květy mají celkem značnou a různorodou barvoměnu.

DSCN2162.jpg

DSCN2163.jpg

DSCN5721.jpg

DSCN6180.jpg

vlevo Parfum d'Orleans, vpravo starý květ SOURIRE DU HAVRE, za nimi Cinco de Mayo

DSCN2167.jpg

Parfum d'Orleans + SOURIRE DU HAVRE
Poslední úprava: 06. led 2018 17:45 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, alenak, Marta, alcearosa, rok.zaruka, LucieT, Dita, Malajkaa

Francouzky - ostatní, nemající samost. diskusi 06. led 2018 16:40 #321560

• Květa
  • Moderator
z produkce fa Ducher pěstuji PINK GHISLAINE DE FELIGONDE .
GdF mám moc ráda, ani vteřinku jsem nezaváhala při nákupu její růžové " sestřičky". Sestřičky jen dle jména..

- shodují se ve velikosti květů a způsobu růstu.Vůně u obou - nepatrná. Toť v podstatě vše.

GdF x Pink GdF
obří, jen při mírné zimě do -20 st. x obří vždy, doroste
meruňka x růžová
hůře čistí x odkvetlé květy zesenovatí, ale posléze dokonale opadnou
poloplné kvítky x plné kvítky
I.fl. : velmi silý x velmi silný
průběžné kvetení, je-li chladněji už se jí moc nechce x průběžné kvetení, silné
déšť ne x déšť ano, nacucaná květenství se pouze sklopí

Jako všechny popínavky i Pink GdF na jaře byla stříhaná k zemi. Do konce sezony měla znovu něco mezi 2,5 - 3 m výšky, cca 10 silných samonosných prutů, žirafky. V porovnání se stavem r. 2016 ( neomrzlá ) asi o 1/3 horší/menší.
Dlouhá výdrž květů, tropům i suchu tolerantní.

DSCN1966_2018-01-06.jpg

DSCN1774_2018-01-06.jpg

DSCN1780.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, varouch, quendery, alenak, Marta, alcearosa, rok.zaruka, bradhal, LucieT a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Francouzky - ostatní, nemající samost. diskusi 06. led 2018 20:22 #321564

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Květo, díky moc za reference o Pink GdF.....mám jí od loňska a sadila jsem jí k oblouku. Potěšila jsi mi s tou snahou dotáhnout to na cca 2,5 m. Bude tam mít skoro celodenní sluníčko a toho deště u nás moc není, tak snad se jí tam bude líbit. Už se na ní moc těším.
Poslední úprava: 07. led 2018 20:50 od quendery.

Francouzky - ostatní, nemající samost. diskusi 06. led 2018 21:16 #321565

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
nad GdF přemýšlím už několikerým rokem,ale nemám už kam dávat popínavky :-(...ale líbí strašně moc
Květuš popínavky stříháš k zemi proč?...jako jen letost na jaře kvůli těm mrazům loni?

Francouzky - ostatní, nemající samost. diskusi 07. led 2018 19:34 #321568

• Květa
  • Moderator
Q., tak ať se jí daří.
V teplejších krajích to musí být opravdu obřík, nádhera. Zde se holt musím (-e) smířit s tím, co nám mráz dovolí.
:(

--
Roku, jsem se zamýšlela, jak důkladná má moje odpověď být.. B)

Ghislaine de Feligonde
se dá zařadit do několika diskusí - popínavé, drobnokvěté, do Francouzek dle země vyšlechtění patří také.

GdF je nyní má služebně nejstarší růže. A dá se na ní celkem dobře ukázat vliv mrazu.
- V prvních dvou zimách nenamrzala ( mírné, -10 ) se usazovala, I.fl. kolem 1m, druhý vyšší.

- Další 4 zimy byly kruté ( vždy mráz -22 až - 25 st., ). Klacky zmrzlé k zemi, I.fl. kolem 1m, do konce sezony narostla do 2 - 2,5 m - dělá gejzírek - kvetení průběžné. Dtto i v krutozimě,sice k zemi, nové pruty ale čisté, bez namrznutí.

- pak následovaly 4 mírné zimy ( max. -14 st. ). Klacky zcela bez mrazového poškození.
Páč a) ji nechci nijak vysokou ( kdo by tam lezl po I. fl. a šmikal ji )
b) výroba opor je u nás vždy na dlouhé lokte a s kafráním :unsure: zakracovala jsem ji vždy na jaře na cca 140 cm. Mohutná, bez opory by se sice udržela, ale v okamžiku, kdy zaduje či zaprší je nádhera v pytli. V pozdním jaře 2016 mi pod tlakem pánové vyrobili na ni klec z pásoviny. Mmch. blbě, páč šprušle udělali nízko, chtěla tam minimálně ještě jedna výše. Ptž. klec bez mého vědomí narvali na již olistěnou GdF ( samo, polámali ), polkla jsem s tím, že nápravu učuní příp. na jaře 2017.
No, nebylo třeba, :( :unsure: , všechny růže ( včetně popínavek , včetně LO ) měly klacky zmrzlé k zemi. Bez ohledu na to, zda byly mladé či již zestárlé, zdřevnatělé.
Následně jsem udělala chybu. Hrozně dlouho jsem čekala, kam až bude potřeba šmikat, popínavky se snažily tlačit mízu do těch poškozených větví. Neúspěšně. Velmi pozdě jsem je tedy byla nucena zarovnat se zemí.
A teď do toho zamotám i další popínavky. Ono váhání vyplývalo z předchozí zkušeností s Kordesovou Summer Wine. Na následujících fotkách je na oblouku vedle GdF. Měla namrzlé pruty od krutozimy, přesto - a na f. je to vidět - jimi byla mízu v následujících 4 letech po mírných zimách schopná protlačit a dobře kvetla. Na jaře 2017 již ne, k zemi.
Abych dokončila výčet - LO namrzlé klacky, mízu protlačil, kvetl.

DSCN1881.jpg

19,6,2016 pro představu mohutnosti

DSCN1884.jpg

19,6,2016 ( je vidět, že šprušle jsou řídké )

DSCN5997.jpg

v podstatě tentýž záběr, 29,7,2017

DSCN2459.jpg

13,7, při kvetení denivek, GdF dokvétá

DSCN5800.jpg

dtto, 10,7. 2017, GdF teprve v plném květu

DSCN2195.jpg

průhled mezi GdF a Summer Wine 25,6,2016

DSCN6060.jpg

a o rok později, 29,7.2017

do konce roku navíc přirostla pouze na cca 1,5 m.
No, není holt každý rok posvícení...
Následující uživatel poděkoval: quendery, Kika, alenak, Marta, babkaela, alcearosa, rok.zaruka, LucieT

Francouzky - ostatní, nemající samost. diskusi 07. led 2018 21:28 #321569

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
děkuju za vyčerpávají a poučnou odpověď!....bože ta je nádherná!...takže při střihu nakrátko by zvládala být i nižší a samostojná, gejzírek miluju!...jen já ten střih, to je pro mě velká neznámá:-(

to mě moc mrzí, pro mě by to byly infarktové stavy, mě stačilo jak teď na jaře vše co napučelo na začátku května pomrzlo...to byl tak hrozný pohled.....takže stříhání k zemi a vidět popínavku 1,2 vysokou,měla bych pocit hrozného zmaru.... máš můj obdiv!
Moderátoři: Eva L., Květa