Dita napsal:
Aleno, já mám ten samý problém třeba s Larissou. Mizerný keřík, květ sem tam a málokdy, klempíruje a změna místa taky nepomohla. Nikdy z ní nebude kráska co má třeba Kája nebo abych si z ní mohla dělat kytice jako Gabča. To můžu jen zírat... Myslím, že to nezáleží jen na odrůdě, ale taky na sazenici. Prostě každá má dáno do vínku něco jiného.
Dito, správný postřeh. Ale těch ovlivňujících faktorů je ještě víc. S Květou jsme se na toto téma bavily už nesčetněkrát. Právě proto, že máme s některými růžemi odlišné zkušenosti. Jako názorný příklad uvedu Květinu a moji Minervu. Ta Květina je velkolepé monstrum (v kladném slova smyslu) a myslím, že i její stvořitel M. Vissers by před ní údivem padl na zadek. Naopak ta moje je chudinka na pokraji života a smrti. Mohla bych uvést také opačné příklady, kdy Květina růže bojuje o život a tatáž se tady předvádí v plné kráse. Aktuálně je to třeba Saphir, kterou jsme si obě pořídily na podzim. Je fakt, že je to nováček a budoucnost je nejistá. To ukážou roky příští.
Abych se konečně dostala k těm vlivům, tak si myslím, že základ je např. v rozdílu složení a struktury půdy. Na Květině zahradě je propustná zem s vyšším podílem písku a je zásaditá. U nás je zem těžší s podílem jílu a kyselá. Při současném počasí je třeba sucho u Květy mnohonásobně větší. I to má výrazné následky.
Dále je to podnož - jinak se chová např. multiflora, jinak šípek, nebo laxa. Myslím tím schopnost přizpůsebení se půdním a klimatickým podmínkám, intenzitu růstu a kvetení. A když je podnož poškozená (např. okousaná hryzcem), tak má růže s přežitím dost práce.
Genetická výbava konkrétního kultivaru hraje také významnou roli. Určuje celkovou vitalitu a odolnost k chorobám, mrazu... atd. A samozřejmě schopnost zvládání životních podmínek.
Asi má vliv i délka vegetační doby. U nás v podhůří je léto kratší a některé růže nemají dostatek času na vyzrání výhonů před zimou, častěji jim hrozí omrznutí.
Ještě bych mohla pokračovat. Třeba tím, že růže vesměs nesnášejí konkurenci kořenů některých agresivnějších rostlin (dřevin). S tím mám vlastní špatnou zkušenost. Na záhonu asi 1m od živého plotu z ptačího zobu (známý to agresor) se růžím očividně nedaří. Kdybych si to byla včas uvědomila, tak bych tam růže nesázela. Teď jsou už letité a tak si na přesazení netroufnu.
Pravděpodobně máte dost vlastních zkušeností a můžete se o ně podělit. Možná se ozve i Květa, když už jsem si ji tady vzala do h...úst. Každý poznatek se hodí.