Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růžová sezona 2018

Růžová sezona 2018 04. čec 2018 16:12 #323199

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Milado, u mě v lesích jedou teprve první flor a některé se teprve chystají.......jsem zvědavá, jak zvládnou ten druhý....jestli to stihnou mrazů :woohoo: Je pravda, že pár jich mám co kvetou pořád......
Poslední úprava: 04. čec 2018 16:13 od quendery.

Růžová sezona 2018 04. čec 2018 17:57 #323200

• Milada
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 178
Já mám zahradku jižní svah a před panelákem co se starám je jihozápadní peklo. Doslova. Hodil by se mi seznam, nebo vlákno s růžemi, co se nepálí. Ale to je mám pocit i na každé zahradě trochu jinak. Opět zpětně dočítám a vyzobávám opravdu odolné růže. Například mi letos úplně zůstal bez listí i Aspirin.

Růžová sezona 2018 04. čec 2018 23:18 #323202

• Dita
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 676
U mě se to chystá na druhý flor. Ale ještě se postupně ukazují první květy posledních nováčků. Dalších osm ještě nic neukázalo :dry:
Aloha
P1140807.jpg

William and Cathryne
P1140821.jpg

Parade
P1140869.jpg

Vámbery Armin
P1140850.jpg

Moje oblíbená Penny Lane kvete neustále. Po bohaté první vlně prokvétá pořád a už vyhazuje nové pruty. Opravdu vděčná růže s porcelánovým vzhledem a lahodnou ovocnou vůní.
P1140602.jpg

P1140792.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., JitkaU2, Kika, Milada, Lukáš, alenak, babkaela, ibiska, Viki

Růžová sezona 2018 05. čec 2018 00:10 #323203

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Krásně Vám to všem kvete :) .
Evo, zírala jsem na tvou krásnou Portorož. Této krásné růži se u mně vůbec nedařilo. Letos jsem to nevydržela a nedávno ji vykopala. To jsem ji měla 4tý rok, každoročně zjara namrzlá, byla tady bídná, nedařilo se ji.
Následující uživatel poděkoval: Dita

Růžová sezona 2018 05. čec 2018 05:20 #323204

• Dita
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 676
Aleno, já mám ten samý problém třeba s Larissou. Mizerný keřík, květ sem tam a málokdy, klempíruje a změna místa taky nepomohla. Nikdy z ní nebude kráska co má třeba Kája nebo abych si z ní mohla dělat kytice jako Gabča. To můžu jen zírat... Myslím, že to nezáleží jen na odrůdě, ale taky na sazenici. Prostě každá má dáno do vínku něco jiného. Sleduju to na keřích, které mám sezané pospolu po vícero kusech. Stejné sazenice, stejné stáří od stejného prodejce a na stejném místě a většinou je každá jiná, co do vitality a množství květu. Třeba First Lady mám u sebe tři keře. Jeden je výsoký a užší s uzavřeným bledším květem, druhý široký a nižší s květem otevřenějším a sytější barvy, no a třetí živořil tak dlouho, že nakonec to radši zabalil. Prostě člověk musí mít na ty sazenice i trochu štěstí, ostatně, tak je to i v životě ;)
Následující uživatel poděkoval: Kika

Růžová sezona 2018 05. čec 2018 08:27 #323205

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
je to tak -- moje jmenovaná Larissa je z Německa. opravdu prosperuje výborně. je už několik let a každý rok hezky naroste a kvete. je to asi fakt o štěstí .taky Pomponella , First Lady- tyhle dlouhodobě dobré . samo ještě i jiné - taky od p. Šípa třeba Leandr a taky spousta jiných . musela bych se hodně opakovat . přitom podmínky - půda i hnojení, postřiky - moc tomu nedávám - už nemám tolik energie.

DSCN9556.jpg

letošní Pomponella- loni byla bohatší -
Poslední úprava: 05. čec 2018 08:28 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kika, Milada, alenak, babkaela, ibiska, Dita

Růžová sezona 2018 05. čec 2018 15:07 #323209

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Dita napsal:
Aleno, já mám ten samý problém třeba s Larissou. Mizerný keřík, květ sem tam a málokdy, klempíruje a změna místa taky nepomohla. Nikdy z ní nebude kráska co má třeba Kája nebo abych si z ní mohla dělat kytice jako Gabča. To můžu jen zírat... Myslím, že to nezáleží jen na odrůdě, ale taky na sazenici. Prostě každá má dáno do vínku něco jiného.

Dito, správný postřeh. Ale těch ovlivňujících faktorů je ještě víc. S Květou jsme se na toto téma bavily už nesčetněkrát. Právě proto, že máme s některými růžemi odlišné zkušenosti. Jako názorný příklad uvedu Květinu a moji Minervu. Ta Květina je velkolepé monstrum (v kladném slova smyslu) a myslím, že i její stvořitel M. Vissers by před ní údivem padl na zadek. Naopak ta moje je chudinka na pokraji života a smrti. Mohla bych uvést také opačné příklady, kdy Květina růže bojuje o život a tatáž se tady předvádí v plné kráse. Aktuálně je to třeba Saphir, kterou jsme si obě pořídily na podzim. Je fakt, že je to nováček a budoucnost je nejistá. To ukážou roky příští.

Abych se konečně dostala k těm vlivům, tak si myslím, že základ je např. v rozdílu složení a struktury půdy. Na Květině zahradě je propustná zem s vyšším podílem písku a je zásaditá. U nás je zem těžší s podílem jílu a kyselá. Při současném počasí je třeba sucho u Květy mnohonásobně větší. I to má výrazné následky.

Dále je to podnož - jinak se chová např. multiflora, jinak šípek, nebo laxa. Myslím tím schopnost přizpůsebení se půdním a klimatickým podmínkám, intenzitu růstu a kvetení. A když je podnož poškozená (např. okousaná hryzcem), tak má růže s přežitím dost práce.

Genetická výbava konkrétního kultivaru hraje také významnou roli. Určuje celkovou vitalitu a odolnost k chorobám, mrazu... atd. A samozřejmě schopnost zvládání životních podmínek.

Asi má vliv i délka vegetační doby. U nás v podhůří je léto kratší a některé růže nemají dostatek času na vyzrání výhonů před zimou, častěji jim hrozí omrznutí.

Ještě bych mohla pokračovat. Třeba tím, že růže vesměs nesnášejí konkurenci kořenů některých agresivnějších rostlin (dřevin). S tím mám vlastní špatnou zkušenost. Na záhonu asi 1m od živého plotu z ptačího zobu (známý to agresor) se růžím očividně nedaří. Kdybych si to byla včas uvědomila, tak bych tam růže nesázela. Teď jsou už letité a tak si na přesazení netroufnu.

Pravděpodobně máte dost vlastních zkušeností a můžete se o ně podělit. Možná se ozve i Květa, když už jsem si ji tady vzala do h...úst. Každý poznatek se hodí.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Kika, Milada, alenak, babkaela, Dita

Růžová sezona 2018 05. čec 2018 15:27 #323210

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Evo, krásně napsané, souhlas. Třeba Kájina nádherná Larissa - koukala jsem na ni teď v HK, 1/2 metrový keřík. Byla tam krásná, když pršelo a byl mokrý rok. Moc se mi líbí, z tohoto důvodu jsem ji neřídila, myslím, že chce více vody, trápila bych ji i sebe. :cheer:

Angličanky u nás taky nic moc, prostě šlechtění jim dalo do vínku více vody. Ale oni i růže od Visserse a Lens rádi vodu. Dlouhodobé suchu je taky podtrhává. U mně prosychá a opadává ze spodu listí, sice málo, ale je to. To samé jsem si všimla v roz. HK. Žádná skvrnitost to nebyla. Myslím, že jim chyběla voda a brání se opadem spodních lístků.

Ono to podzimní přihnojení na vyzrávání má taky něco do sebe. Bylo mi raděno, že lepší je to do konce srpna. V září kvůli suchu je prý dlouho, ale hrají v tom podmínky a umístění zahrady. Prostě zkoušet.
V honbě za novinkami je spousta věcí přešlechtěných, dlouho nevydrží nejsou dlouhověké. Při výkyvu počasí se to většinou projeví.Správný zahradník má ale všechno vyzkoušet ;) .

Pelcovi dali nový veb, mají Desdemonu, asi se na ni pojedu podívat, vím, že tu tyto růže nejdou - jsem nepoučitelná ;)
Poslední úprava: 05. čec 2018 15:45 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kika, Milada, babkaela, Dita

Růžová sezona 2018 05. čec 2018 15:41 #323211

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Před chvílí jsem zmínila nový přírůstek Saphir. Byla jsem moc zvědavá jak se vyvrbí. Zatím jsem spokojená. Květy jsou půvabné, barva je podle mých předtav, mají obdivuhodnou výdrž. U některých jiných růží se v tom horku rychle mění na uschlé hadříky, Saphir odolává. Tak snad bude perspektivní. Přála bych si to.

Saphir.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Kika, Milada, Lukáš, alenak, alcearosa, Dita

Růžová sezona 2018 05. čec 2018 15:47 #323212

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
ohledně těch dřevin plně potvrzuju . já mám problém se švestkou . zjistila jsem , že její výmladky zasahují až do výsadby angličanek . taky mám asi dva a půl metru od kmene nasazenu White Eden . celé roky bída.zkoušela jsem taky vyrýt a přesadit . výsledek byl , že jsem rychle zahrnula odřené kořeny. byly prorostlé s těmi švestkovými a dostat ven bylo nemožné .takže krásná růže je pořád půlmetrová - v lepších letech metr a půl . měla být popínavá . :(
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kika, Dita
Moderátoři: Eva L., Květa