Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2

Téma: TOP růže 2018

TOP růže 2018 13. led 2019 00:48 #324531

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
mimo kategorie, neměla konkurenci La Tintoretta , byla nejslinťovatější ze všech

DSCN8036.jpg

od poupěte k odkvetlíku ( nečistí )
vykvetla jako první v polovině května, dokvetla mezi posledními. Pár dnů pauzírování, jinak nonstop. Samozřejmě, nebyla vždy takto obalená květy, toto byl první nával. Slabá vůně, mandle, med.

DSCN8034.jpg

----
to bych od sebe teda nečekala.. B) překvapivě v čele výběru se umístily velkokvětky, možná i proto, že u drobnokvětek jsem na statečnost zvyklá.

--
ještě přidám zastavení u dvou růží
první se mi prostě do výběru nevešla, zapomněla jsem, být by tam měla..
obě jsou ale trochu "potížistky"

1. Chantal Thomas, té tropy nad míru svědčí... ale je to plazivka, u mne pruty 1,5 m.

DSCN8936_2019-01-13.jpg

2. potížistkou, ale to je spíš asi rouhání ;) je Midsummersnow.
páč moc roste, moc kvete, nehnojím, stříhám jak o život, nedá si říct a nedá.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Evka, Láďa, Jikra, Ajka, alenak, ibiska, bradhal, LucieT

TOP růže 2018 17. led 2019 21:35 #324589

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Něco málo info od mne.
Rok 2018 pro růže moc dobrý nebyl. Málo vody, velká vedra - bylo u nás i 38 st. ve stínu. Ale jaro bylo také dost devastující. Co bylo špatné, jsem nekompromisně odstranila, že dokoupím nové, lepší. Léto mě v elánu zbrzdilo, i když něco málo jsem sázela. Květo, konečně jsem zasadila s podzimem Taxandrii :laugh:.
Kvetení začalo v polovině 05 - |St.Perpetuál, je sice hodně trnitá, ale snáší sucho, nakvétala průběžně do zimy, bez zalévání, tu letos hodně oceňuji
DSC07191_2019-01-17.jpg

další už dříve oceňovaná, ranná Golden Yards, taky prokvétala do zimy
DSC07729.jpg

Morsdag červený, ten jsem i přisazovala, už jsem foto dávala, ještě je i dobrý white, oranžový mi odešel v krutozimě 2012, ten už nemám.
DSC07490.jpg

ono těch růží bylo více, ještě mě překvapila jak zdravá byla Summer Memorie, opakovala do 11.
DSC07776.jpg

Taky vzpomínám na Schloss Eutin, Lukášovu oblíbenkyni, tu mám z řízku, mám dojem, že teplo ji taky nevadí, na podzim byl květ pro mě kouzelný.
DSC09415.jpg

EviL, máš krásné růže Portorož a Bengali. Portorož je jedna z těch, kterou jsem odstranila. Byla zjara moc špatná, vůbec se ji u mě nedařilo. Bengali půjde asi letos, neprosperuje od začátku, pálí se, klopí, málo květů, myslím, že není do tepla, moc se mi líbí, bohužel. To jsou ty podmínky v zahradě. :)
Jinak letos nestříkáno, šípky nenechávám, vodou byly růže prolity, některé ani neopakovaly,nebo kvetly slaběji. Ještě jsem si uvědomila, že letos lépe zvládaly ty těžké podmínky velkokvěté růže, ty po prolití vodou ihned nasazovaly na květ. Doufám, že to bude letos lepší.
Přeji vespolek, aby se růžím i ostatnímu doprovodu k nim, letos dařilo lépe :) .
Poslední úprava: 17. led 2019 22:04 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Květa, Kaja, quendery, Láďa, Jikra, Ajka, babkaela, ibiska

TOP růže 2018 18. led 2019 08:30 #324592

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Alenko, svou přímluvou už tvou Portorož nezachráním, ale s Bengali to ještě vydrž. Zázraky se dějí, třeba letos budeš spokojená. :)

TOP růže 2018 18. led 2019 14:00 #324597

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Evi, ona se mi líbila Portorož více, 1ní rok byla v kontejneru a to kvetla fest, výdrž, ale v zemi ne, ne. To jsem ji měla 3 roky. Byla to ale kupovaná řízkovaná růže, možná to ovlivnilo taky, zjara neobrážela.
Bengali mám starší, si myslím, že se moc nepolepší, Gena ji pěstovala taky, kdyby sem jukla a napsala její zkušenost...nebo někdo jiný?

Ještě jsem nenapsala, že se snažím získávat růže, které dříve kvetou, jsou ranné. Většinou stihnou vícekrát nakvétat, ty pozdní to někdy nestihnou, od Tantou se mi zdá dost růží déle nakvétajících, dělá mi to i např. Sirius. Je pravda, že ostatní odkvétají a ono stále něco kvete. ;)
Poslední úprava: 18. led 2019 14:07 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Jikra, Ajka

TOP růže 2018 21. led 2019 13:10 #324601

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Ahoj, moje Bengali byla loni kupodivu lepší než předloni, na to vedro se tolik nepálila, nicméně od roku 2016, kdy pomrzla skoro až k zemi, je furt taková nijaká. O keři není radno mluvit, má doslova pár větví. Silných a bujně kvetoucích, ale pár. Líbí se mi moc. Dělá křoví pohledově vzadu na konci terasy, navíc krásně ladí s Old Port, tak ji tam nechám. Ale celkově je to jedna z mých nejslabších růží bohužel.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Jikra, Ajka

TOP růže 2018 26. led 2019 22:25 #324628

• Láďa
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 597
Tak se také pokusím zhodnotit loňskou sezonu.
Zahrada u domu sever Brna 300 m nv, jíl vylepšovaný substrátem, loni horko, sucho, šanci měly jen min. 5 roků staré
1a. Top růže 2018 a 1b. Dlouhodobě Top: Riberhus (u mne snad nejlepší Poulsenova růže)

IMG_1436.jpg

Dále se připojuji ke chvále Heimatmelodie a chválím Ghitu. Všechny krásně kvetly, ikdyž nebyly zalévány ani hnojeny

2. Top nákup Podzim 2017/Jaro 2018 (prvoročky), i kontejnerové během roku
Baronne E. de Rotshild, Rayon de Soleil, Gartenprincessin Marie Jose, Leo Feree

3. Top vůně
Paul Mc Cartney, Ghita, Mademoiselle Meilland

IMG_1365.jpg

4. Neurazí, nenadchne. Od ní odvíjím hodnocení průměrnosti - Comtesse de Segur

5. Nováčci, kteří očekávání (zatím) nenaplnili - možno chápat jako výhrůžku
Charleston - přes zalévání a hnojení malé nevybarvené květy bělavě růžové, snad se časem vybarví

6. Zklamání roku - vypichujeme i ty, které třeba máme déle a ony pořád nic
Největším zklamáním byla Anne Birnhak - svítivě růžová Fryerova nízká záhonová, nejhezčí. Chtěl jsem ji namnožit, v několika kusech by byla ještě hezčí. Ale v tom letošním horku málo kvetla a květy byly malé bělavé a deformované, přes zalévání. Fryer ji letos vyřadil ze sortimentu.

7. Kandidáti na vyhazov aneb co půjde ven příště. Body 5, 6.
8. Rozloučení (tuto růži už nepěstuji). Bentheimer Gold (fotky jsem dával), Lambada- skutečná barva neodpovídá vyobrazením, není zářivá ale bledne, má béžový odstín. Dále jsem vykopal Sonnenwelt - málo kvetla a byla moc vysoká, cca 2m a zasahovala do houpací lavice.

9. Top očekávání aneb slibuji si od této... aneb nákupy podzimu 2018
Charisma, Lovestruck, Marie Caroline, Emperor Karel IV.

10. Top zdraví (pokud používáte fungicidy, tak kolikrát ročně?)- preventivně 1x fungicid
11. Top šípky - odkvetlíky odstřihuji.
12. Růže, které si nejvíce vážím - Naomi, krásná ale choulostivá růže

IMG_1314.jpg

13a. Potížistka aneb kam s ní? Albrecht Durer - nádherná ale má tak dva, tři květy.
13b. Je skvělá ale...
Mad. M.- je náchylná na skvrnitost kůry, Souvenir de B-B je obrovský keř a dusí okolní ale vykopat ho nemůžu nad zemí má průměr 25 cm a obrovské kořeny.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Evka, Jikra, alenak, babkaela, alcearosa, ibiska, bradhal

TOP růže 2018 24. úno 2019 10:23 #324741

• ibiska
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 1248
1a. Top růže 2018 - aneb v této sezoně byla mimořádná
1b. Dlouhodobě Top - dobrá, vyrovnaná růže, aneb té se u mě daří, miluji ji
V loňském roce i dlouhodobě je u mě nejlepší Queen of Sweden, zdravá, krásně nakvétá celé léto. Loni byla opravdu nádherná.

DSC_0063_2019-02-24.jpg

DSC_0061.jpg

2. Top nákup Podzim 2017/Jaro 2018 (prvoročky), i kontejnerové během roku
Jako nejlepší nákup hodnotím Glemis Castle, v předzahrádce s minimální péči prosperovala skvěle.

DSC_0053_2019-02-24.jpg

3. Top vůně - miluji vůni The Pilgrim

4. Neurazí, nenadchne. Od ní odvíjím hodnocení průměrnosti
Mám ráda jednoduchou Sea Foam. V loňském roce ale nebyla moc hezká. Každopádně je to milá růžička do malých prostor.

DSC_0016-kopie.jpg

5. Nováčci, kteří očekávání (zatím) nenaplnili - možno chápat jako výhrůžku
Zatím mě moc nenadchla Innocencia. Čekám co ukáže letos. Omlouvá ji snad jen to, že nemá ideální stanoviště (přistíněná po větší část dne).

6. Zklamání roku - vypichujeme i ty, které třeba máme déle a ony pořád nic
Zatím asi pnoucí Venusta Pendula. Koupila jsem ji jako pnoucí do stromu, ale už druhým rokem kouká a nic. Na její obranu musím říct, že pod ořechem nemá zrovna ideální stanoviště. Na podzim povyrostla, tak doufám, že letos se už trošku předvede.

7. Kandidáti na vyhazov aneb co půjde ven příště / Poslední šance
Jednoznačně Princess Alexandra of Kent. Nevím kam s ní, v květníku, ačkoliv v obrovském se šklebí a očividně je uražená. V záhonu se mi její obří květy nelíbily. Mám malá rabátka a ty velké, stále sklopené květy nebyly hezké. No, asi jsme si nepadly do noty.

8. Rozloučení (tuto růži už nepěstuji)= TRUN
V r. 2018 taková nebyla.

9. Top očekávání aneb slibuji si od této... aneb nákupy podzimu 2018
The Shepherdess, moc se těším na kombinaci The Munstead Wood x Glemis Castle x The Shepherdess

10. Top zdraví (pokud používáte fungicidy, tak kolikrát ročně?) - odůvodněně či preventivně?
Fungicidy nepoužívám.
Zdravotně na tom byly loni nejlépe:
Queen of Sweden, The Pilgrim, William and Catherine a Mortimer Sackler

11. Top šípky - nenechávám

12. Růže, které si nejvíce vážím
Asi nejvíce The Pilgrim a Queen of Sweden, jsou víceméně bezproblémové

DSC_0054_2019-02-24.jpg

13a. Potížistka aneb kam s ní?
Ne vlastní vinou je jí Queen Anne. Každoročně totálně zničená od včel čalounic. Nemůže za to, že jim chutná, ale dvě sazenice už odešly. Té poslední moc šancí nedávám. Čalounicí je napadán i The Pilgrim, ale je natolik životaschopný a vzrůstný, že s tím nemá větší problém. Queen Anne tím ale velmi trpí.

13b. Je skvělá ale... (nesmí být ve stínu, vpředu záhonku, solitérně, holé nohy)
William and Catharine - relatině dlouho jí trvá než začne znovu kvést. Na svou velikost má poměrně bohaté hrozny květů, které se svou váhou často sklání k zemi. Miluji ji nejen já, ale i včely.

DSC_0058.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Láďa, Jikra, alenak, alcearosa, bradhal, LucieT, Malajkaa

TOP růže 2018 25. úno 2019 08:47 #324745

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Já moc hodnotit loňský rok nemůžu, měla jsem jiné starosti a růžím se moc nevěnovala.

Ale musím se přidat ke chvále Queen of Sweden, mám ji jako soliteru vedle vína na velmi suchém místě v písčité půdě a rozrůstá se krásně, kvetla taky hodně a jak jsem psala, některé pruty mi podařilo udržet tak ve výšce asi 140 cm, ale některé jdou až do 2m.

Druhý oblíbenec a stálice je Crocus rose (Emanuel), mám 4 letý keř na vlhčím místě a je nádherný, košatý, kvetl ve 3 vlnách.

P.S. Zkusím večer dohledat nějakou fotku.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Jikra, alcearosa
  • Strana:
  • 1
  • 2
Moderátoři: Eva L., Květa