1a. Top růže 2018 - aneb v této sezoně byla mimořádná
1b. Dlouhodobě Top - dobrá, vyrovnaná růže, aneb té se u mě daří, miluji ji
V loňském roce i dlouhodobě je u mě nejlepší Queen of Sweden, zdravá, krásně nakvétá celé léto. Loni byla opravdu nádherná.
2. Top nákup Podzim 2017/Jaro 2018 (prvoročky), i kontejnerové během roku
Jako nejlepší nákup hodnotím Glemis Castle, v předzahrádce s minimální péči prosperovala skvěle.
3. Top vůně - miluji vůni The Pilgrim
4. Neurazí, nenadchne. Od ní odvíjím hodnocení průměrnosti
Mám ráda jednoduchou Sea Foam. V loňském roce ale nebyla moc hezká. Každopádně je to milá růžička do malých prostor.
5. Nováčci, kteří očekávání (zatím) nenaplnili - možno chápat jako výhrůžku
Zatím mě moc nenadchla Innocencia. Čekám co ukáže letos. Omlouvá ji snad jen to, že nemá ideální stanoviště (přistíněná po větší část dne).
6. Zklamání roku - vypichujeme i ty, které třeba máme déle a ony pořád nic
Zatím asi pnoucí Venusta Pendula. Koupila jsem ji jako pnoucí do stromu, ale už druhým rokem kouká a nic. Na její obranu musím říct, že pod ořechem nemá zrovna ideální stanoviště. Na podzim povyrostla, tak doufám, že letos se už trošku předvede.
7. Kandidáti na vyhazov aneb co půjde ven příště / Poslední šance
Jednoznačně Princess Alexandra of Kent. Nevím kam s ní, v květníku, ačkoliv v obrovském se šklebí a očividně je uražená. V záhonu se mi její obří květy nelíbily. Mám malá rabátka a ty velké, stále sklopené květy nebyly hezké. No, asi jsme si nepadly do noty.
8. Rozloučení (tuto růži už nepěstuji)= TRUN
V r. 2018 taková nebyla.
9. Top očekávání aneb slibuji si od této... aneb nákupy podzimu 2018
The Shepherdess, moc se těším na kombinaci The Munstead Wood x Glemis Castle x The Shepherdess
10. Top zdraví (pokud používáte fungicidy, tak kolikrát ročně?) - odůvodněně či preventivně?
Fungicidy nepoužívám.
Zdravotně na tom byly loni nejlépe:
Queen of Sweden, The Pilgrim, William and Catherine a Mortimer Sackler
11. Top šípky - nenechávám
12. Růže, které si nejvíce vážím
Asi nejvíce The Pilgrim a Queen of Sweden, jsou víceméně bezproblémové
13a. Potížistka aneb kam s ní?
Ne vlastní vinou je jí Queen Anne. Každoročně totálně zničená od včel čalounic. Nemůže za to, že jim chutná, ale dvě sazenice už odešly. Té poslední moc šancí nedávám. Čalounicí je napadán i The Pilgrim, ale je natolik životaschopný a vzrůstný, že s tím nemá větší problém. Queen Anne tím ale velmi trpí.
13b. Je skvělá ale... (nesmí být ve stínu, vpředu záhonku, solitérně, holé nohy)
William and Catharine - relatině dlouho jí trvá než začne znovu kvést. Na svou velikost má poměrně bohaté hrozny květů, které se svou váhou často sklání k zemi. Miluji ji nejen já, ale i včely.