Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růžová sezona - 2019

Růžová sezona - 2019 02. čec 2019 06:32 #325707

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Alenko , vidím , že máš Evy. jak velká naroste? moc se mi líbí - má krásnou barvu . :up mám ji , ale ještě malou .
Poslední úprava: 02. čec 2019 08:09 od Kaja.

Růžová sezona - 2019 02. čec 2019 23:02 #325718

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Kájo, Evy je nižší růže, tak do 40 cm. Mám ji na kraji záhonu, je trochu pozdnější, velmi dobře opakuje na to, že je pozdní. Koukám na tvoji Pomponelu, tj. nádhera. Moje má tak do 0,5 m, víc ne. Ale je na celodením slunci, už jsem uvažovala i o přesazení. Švagrová ji má v polostínu, tak 1,5 m, taky krásnou.No jo, no :cheer:

Růžová sezona - 2019 03. čec 2019 06:59 #325721

• Kaja
  • Platinum Boarder
díky za zprávu o Evy . je na okraji ,tak je to OK . - Pomponellu nepřesazuj . mám ji taky na slunci , navíc těsně u plotu a tím u chodníku u cesty. přísušek, až se kolikrát divím , z čeho žije. ona naroste -vyčkej .
Poslední úprava: 03. čec 2019 07:06 od Kaja.

Růžová sezona - 2019 04. čec 2019 11:46 #325728

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Na letošní vedro a sucho reagují růže různě. Některé se doslova škvaří, ale jsou i takové, že se jich počasí jakoby netýká a nic ze své krásy neztratily. Mezi ty nejodolnější patří především Sunny Sky. Navíc je krásná a mezi žlutými vyniká. Mám už tři a kdybych měla místo, pořídím si ještě další.
SunnySky5.jpg

SunnySky4.jpg

SunnySky6.jpg

Berndt Weigel je nezničitelná růže. Kvete a kvete a kvete ....
BerndtWeigel3.jpg

Blue Eden - nevadí jí úpal, květy drží poměrně dlouho.
BlueEden2.jpg

U Guernsey bych rozhodně nečekala, že odolá vedru. Příjemně překvapila.
Guernsey2.jpg

Marie Louise Velge je podobný případ - její jemné, vzdušné květy skvěle odolávají úpalu
M.L.Velge2.jpg

Sonnenwelt překvapivě neztrácí barvu, naopak ji má sytější, než loni. Květy drží dlouho.
Sonnenwelt2.jpg

Pochválit bych mohla ještě několik dalších, ale nechci tu zahlcovat diskuzi.
Zajímalo by mě, které růže chválíte vy a jak se chovají ve vašich podmínkách.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, quendery, Milada, Láďa, Kamcule1, Ajka, alenak, Gabča, babkaela, alcearosa a tento uživatel má 2 dalších poděkování

Růžová sezona - 2019 04. čec 2019 21:41 #325729

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3937
Nádhera, Sunny Sky je vážně kouzelná. :up
Já musím letos pochválit Sympathii od Kordese. Střihla jsem jí z jara až k zemi, přesto rychle obrostla a nepřetržitě skoro měsíc kvete.
Kroupy jí omlátily, (fotka z 2.6.)

DSC02735.jpg

Podepřela jsem jí (fotka z 3,6.)

DSC02761.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Láďa, alenak, Gabča, babkaela, alcearosa

Růžová sezona - 2019 04. čec 2019 22:53 #325730

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Evo, úžasné růžové království, tím vzdávám hold i fotkám v "Poulsenkách".
Vlastně všechny zde máte ádherné růže a růžové zahrady .... Kája, Lukáš, Květa, AlenaK ... zapomínám na mnohé, ne záměrně, ale všechny jmenovat nelze.
S obdivem prohlížím všechny fotky, sladěnost a vyváženost barev, kombinace s trvalkami a co už vůbec nechápu je, jak jste schopny/i zvládnout nejen jarní stříhání, ale i další během roku. Mám cca 35 růží a nestíhám ... třeba s Arthurem Bellem si naprosto nevím rady, odměnil se mi letos gejzírem úžasných voňavých kvetů. ale velice rychle i stenou záplavou nádherných šípků a rychlým prorůstáním nových výhodnů, některé už kvetu, jiné mají metr a ženou dál. Ten "chlap" by si zasloužil soliterní místo jako velká jabloň, bohužel, nemám a i kdyby se našlo, bála bych se jej přesadit.
DSC04465.jpg

Na dotaz Evy, které růže chválím .. letos všechny. Díky mé nezkušenosti se letos rozvalila Schneewitchen (zastřihla jsem příliš navysoko), některé chytají černou skvrnitost - přehuštěná výsadba.
Krásná je mrňka NN - dárek v květníku, sázená na podzim loni do záhonu, kvete neúnavně, zdravá, květy mají velkou výdrž
Photo3732.jpg

Tahle je z řízku od synovy spolupracovnice, také NN, takhle květy drží snad 14 dnů
DSC04424.jpg

Stará popínavka, táta kdysi (bude to snad 40 let?)dostal od maminky naší dlouholeté známé, bohužel taky NN, letos nemá padlí, kvete takhle už hooodně dlouho

DSC04370.jpg

DSC04411.jpg

No, moc jsem nepomohla, mám většinu NN. Letos je vydařená i Whisky, Gloria Dei, Double Delight, nováčci Perfume Kisses, Eminence ... Květy se proti loňsku moc nepálí a nasazují všechny slále nové a nové.
Jak psala AlenaK ... letos je velmi příznivý rok pro růže, aspoň u nás (klep, klep). Snad si vynahrazují loňské léto, kdy po prvním kvetení prakticky všechny zastavily růst.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Láďa, alenak, Gabča, alcearosa, Viki

Růžová sezona - 2019 04. čec 2019 23:18 #325731

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
U všech krása :kiss:. ||Mám pár oblíbenců, které jsou skvělé každý rok. Mezi ně patří např. Angela, prohlížela jsem ji, neměla nic opáleného, vyšislého jo, opálené ne. tj. celý den na slunci, v suchu.
DSC01467.jpg
Angela
DSC01603.jpg
za roky, co mám Golden Yers, letos nejlepší, mám ho 3x ;)
DSC01510.jpg
Rotílie, mám 2, 1je obří, 2há slušná, stálice až do zimy
DSC01724.jpg
Aspirin, letos též nepřekonaná
co ale musím napsat, opět Bengali - děs, běs, neviděla jsem u ní slušný květ, opálená, málo - půjde do světa, Solero, totéž - ta hlavně velmi málo kvete, tu jsem měla ze řízku, sice nemá extra místo - ale.... Uvidíme, jak se projeví růže dále, ještě nemám ostříháno, šípky nenechávám a musím prolít.
Evi, nepřekvapuje mě, že chválíš Sunny Sky. Připojím se taky. Vloni byla mizerná, ale sebrala se a letos se předvádí, ale kvete teprve teď, je pozdnější, alespoň u mne.
Jeeště přidám stálici od vysazení každoročně Heavenly Pink, tu teda doporučuju a propaguju hodně :)
DSC01812.jpg
Poslední úprava: 04. čec 2019 23:28 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Milada, Láďa, Gabča, babkaela, Viki

Růžová sezona - 2019 05. čec 2019 07:03 #325733

• Kaja
  • Platinum Boarder
já souhlasím s Angelou - úžasná růže . dále bych vyzdvihla Gustu , Pomponellu ,The Fairy- tu mám keřovou a dvě stromkové, Giardinu .kupodivu Schneewitchen -ten letos kvetl o závod a dost dlouho . taky chválím Ascot, angl. Snow Goose, po ostříhání zas vyhazuje pruty a nakvétá .taky krásně a velmi bohatě kvete Manuel Canovas - ta byla na jaře ostříhána poměrně nakrátko a je zase keřisko přes dva metry a velice kvete. navíc ta vůně lipového květu :kiss: taky si chválím Aspirin - nadarmo nemá ADR . další v řadě je Sommerwind, neúnavné kvetení - je jich více- momentálně si nevzpomenu a většinu už mám ostříhanou .
angličanky mně letos zklamaly.velmi rychle odkvetly - snad se ještě předvedou . z těch ještě pořád bohatě kvete The Wedgwood Rose. -
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Láďa, alenak, babkaela

Růžová sezona - 2019 05. čec 2019 08:33 #325734

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Děvčata, dík za vaše příspěvky. :) Myslím si, že podobná témata jsou užitečná pro nás a hlavně pro ty, kteří se teprve chystají na pěstování růží. Když si vzpomenu na své první zkušenosti s růžemi, kdy jsem si je vybírala "podle oka" a kolik jsem jich později vyhodila např. pro masivní postižení č.s., nedostatečný růst, vymrzání ... a pod., a jak bych tehdy přivítala zkušenosti druhých. Ušetřila bych si zklamání a hlavně spoustu peněz. Co si budeme povídat, že ?

Elo, tak mě napadlo, jestli ta tvoje popínavka po tatínkovi není Dorothy Perkins (kvete jednou)
www.rosebook.ru/roses/gallery/wichurana-.../dorothy-perkins/54/
www.rosebook.ru/roses/gallery/wichurana-...d/dorothy-perkins/8/

Pokud opakuje kvetení - Super Dorothy
www.rosebook.ru/roses/gallery/rambler/super-dorothy/50/
Následující uživatel poděkoval: Kaja, alenak, babkaela

Růžová sezona - 2019 05. čec 2019 15:51 #325735

• Kaja
  • Platinum Boarder
ještě je myslím Super Exelsa-
Následující uživatel poděkoval: babkaela
Moderátoři: Eva L., Květa