Ahoj,
ráda bych se přidala na fórum, ale bohužel se mi nepovedlo zaregistrovat. Co jsem tu postřehla, tak už se to dlouho asi nepodařilo nikomu

Tak aspoň takhle jako neregistrovaný...
Jsem Češka žijící v Británii, konkrétně v severním Walesu, mezi horami a mořem. Mám to jen pár kiláků k moři a podobně do národního parku Snowdonia. V růžích jsem nadšený začátečník - něco jsem podědila po předchozím majiteli domu, něco přidala loni a letos budu přidávat ještě víc.
Mám něco přes 25 růží, austinky a různý mix. Příští rok budu přes 30

a víc už se mi na malou britskou zahrádku nevejde.
O růžích si ráda povídám na britských fórech, ale čtu i americká (a chtěla jsem si přidat české!). Jestli jsem zatím něco pochytila, tak to, že v každém klimatu a na každé zahradě prosperují jiné růže, a co je pro jednoho úžasná rostlina, může být pro jiného katastrofa. Proto tu moje zkušenosti nebudou moc relevantní, ale snad budou aspoň zajímavé.
Díky tomu, že jsem blízko od západního pobřeží, mám velmi mírné klima. Mírná zima (mráz je vzácný a skoro jen v noci) a studené léto (tak 18-22° obvykle, 25-27° max pár dnů v roce). Ale dost silně to tu schytáváme od atlantických tlakových níží - hodně silného větru od října do dubna a hodně srážek (cca 1000mm ročně, nejvíc od srpna do dubna).
Půdu mám nic moc - písčitou, kamenitou, kyselou. Naštěstí v hlavním růžovém záhonu je už hodně vylepšená a jinde postupně vylepšuju přidáváním kompostovaného hnoje, kompostu a mulčováním.
Největší výzvy, podle kterých si vybírám růže:
1. Vítr, déšť, vlhkost - potřebuju růže, kterým se nelepí květy, nehnijou, nerozbije je první déšť apod.
2. Černá skrvnitost - ČS to tu miluje, začne se objevovat ke konci června nebo na začátku července a plně zaútočí na začátku srpna. Co není odolné, od půlky srpna nemá listy. Nestříkám nikdy ničím, tak si musím vybírat podle odolnosti. Toleruju flekaté listy, ale nechci, aby rostliny byly příliš brzo úplně bez listů.
3. Velikost - zahrádku mám opravdu malou (určitě na české poměry, na místní tak střední) a musí se mi to sem vejít.
Jediná fotka, kterou mám teď po ruce někde nahranou, a která je teď z poslední doby (5. října) - můj hlavní růžový záhon. K tomu mám ještě růže ve smíšených záhonech, v předzahrádce a popínavky na plotě a oblouku. Poslední asi 4 týdny skoro kontinuálně prší, takže růže dostávají zabrat.
Zleva vepředu: Scarborough Fair (sázený na jaře, úžasná růže, zvládne všechno), Bordure Camaieu (taky sázená na jaře), Joie de Vivre (Kordes, velmi odolná proti nemocem), uprostřed schovaný Charles Darwin (ten fakt nemá rád mokro), vzadu neznámá červená, Princess Alexandra of Kent skoro bez listů a kousek ještě jedné růže, která ze všech mých nejvíc trpí na ČS, poděděná bez cedulky, ale pravděpodobně The Lady Gardener.