Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kordes III - růže dle šlechtitelů

Kordes III - růže dle šlechtitelů 10. čec 2021 22:51 #328580

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3690
Alenko, tak Herkules u mne to samé...... :dry: Jinak letos velmi chválím pnoucí Kordesky....Jasmína byla střižená na 30 cm...loni už to byla děsná hydra, tak jsem se rozhodla ji vzít zkrátka......a pěkně znovu narostla a Sweet Laguna, to je další Adéla, kvete jak o život.

Sweet Laguna

DSC07307.jpg

DSC07825.jpg

Poslední třetí, kterou moc chválím je Rose de Tolbiac. Prostě u mne pnoucí Kordesky jsou dobře narozdíl o těch keřových.....

DSC07014_2021-07-10.jpg

DSC07012.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Kika, Ajka, alenak

Kordes III - růže dle šlechtitelů 10. čec 2021 23:01 #328581

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7622
Věrko ahoj, zdravím :) . Já jsem letos rozpačitá, zima jim dala zabrat, dohnaly to, nejhůře Herkules. Jestli to je cena za vůni, kdo ví... Angela bez ztráty hvězdičky. Přitom švagrová to má víc chráněné a ta je má lepší. Máš moc pěkné kvetení. :)
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery

Kordes III - růže dle šlechtitelů 11. čec 2021 12:20 #328583

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Přehlíženou a nedoceněnou růží je Mary Pope (1993). V honbě za novinkami se už vlastně stává starším kultivarem. Na Rosebooku jsem ji nenašla a na HMF ji odbyli velmi stručným hodnocením a třemi fotkami. Je to škoda, protože má cenné vlastnosti - odolnost chorobám, mrazuvzdornost, květy mají krásný tvar a dlouho nevadnou, počasí se jich netýká. Objevila jsem ji u Pelců před asi 7 lety (už nevím přesně) a padla mi do oka. Do dneška nezklamala.
Ještě poznámka - Pelcovi uvádějí, že šlechtitelem je Lacharme. Zřejmě jde o překlep.
Skoro to vypadá, že kvete jen u Pelců a v Lidicích. ruze.wi.cz/cs/mary-pope-kordes.html

MaryPope3.jpg

MaryPope.jpg

MaryPope22.jpg

MaryPope4.jpg

MaryPope32.jpg
Poslední úprava: 11. čec 2021 12:52 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Kaja, quendery, Kika, Ajka, alenak, alcearosa

Kordes III - růže dle šlechtitelů 11. čec 2021 19:18 #328584

• alenak
  • Platinum Boarder
Evi, moc se mi líbila i na poli, bohužel jsem dostala záměnu, pak už jsem nezkoušela....
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Kordes III - růže dle šlechtitelů 11. čec 2021 20:36 #328585

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3930
Evi, ta je tedy opravdu nádherná.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Kordes III - růže dle šlechtitelů 11. čec 2021 21:37 #328586

• alenak
  • Platinum Boarder
Ajko, myslím, že ji má - měl v nabídce p. Havel, kousek od tebe. :)
Následující uživatel poděkoval: Kika, Ajka

Kordes III - růže dle šlechtitelů 26. čec 2021 10:25 #328621

• Eva L.
  • Moderator
Ráda bych pochválila několik dalších kordesek. Jsou skvělé a mají základní vlastnosti, kterých si u růží cením - nemarodí, změny počasí jim nevadí, jsou dostatečně mrazuodolné a samozřejmě jsou pěkné na pohled. Některé z nich průběžně bohatě kvetou.

Dolomiti
Dolomiti1.jpg

Cherry Girl
CherryGirl.jpg

Bengali
Bengali2.jpg

Roxy
Roxy1.jpg

Schöne Koblenzerin
SchneKoblenzerin.jpg

Eifelzauber
Eifelzauber1.jpg

Flirt 2011
Flirt2011.jpg

Sunny Sky
SunnySky.jpg
Následující uživatel poděkoval: quendery, alenak, alcearosa

Kordes III - růže dle šlechtitelů 26. čec 2021 14:29 #328622

• alenak
  • Platinum Boarder
Kordesky dlouhodobě chválím taky, ne všem se tu ale daří. Letos má špatný rok u mě Herkules. Kvete teprve teď, bohaté kvetení to taky není
DSC00461_2021-07-26.jpg
, skoro všechna poupata vypadají takto .....
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Ajka

Kordes III - růže dle šlechtitelů 26. čec 2021 17:03 #328624

• Eva L.
  • Moderator
Alenko, máš pravdu, ne všechny kordesky jsou podle našich představ. Konkrétně Herkula jsem vyhostila už před dvěma lety. Nevyhovoval mojí představě o "bezúdržbové" růži. To je totiž můj sen (možná jen iluze) mít růže, které nepotřebují postřiky, vydrží naši podhorskou zimu, nejsou poškozovány úpalem a deštěm....atd. a navíc jsou krásné. Jasně, je to bláhová utopie, ale představa je to lákavá. :cheer: Že jo ?

Tomu, co se stalo s květy tvého Herkula, říkám "uškvaření". Tím tady trpěl např. Red Leonardo da Vinci a to pravidelně každý rok. Už ho nemám. Podobně je na tom Eisvogel (Tantau). Je to jinak krásná a voňavá růže, ale s tímhle nedostatkem. Na její místo už plánuji jinou.

Přesto si myslím, že Kordes a Tantau produkují špičkové růže, jen si umět vybrat podle referencí. U šlechtitelů, jako je Harkness, Meilland, Delbard, Austin, Carruth a některých dalších, už musí být člověk ve střehu, aby nešlápnul vedle.

A když už jsem se tak rozjela (omlouvám se), pochválím ještě jednu perfektní kordesku - Roter Korsar. Nemá chybu.

RoterKorsar.jpg
Poslední úprava: 26. čec 2021 17:12 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: quendery, Ajka, alenak, alcearosa

Kordes III - růže dle šlechtitelů 26. čec 2021 17:42 #328626

• alenak
  • Platinum Boarder
Evi, pravda, ten sen o bezproblémové. stále kvetoucí růži máme asi všichni, snad. ;)

No, silně nad námi bouří a prší, snad bez krup, kubiter už byl prázdný - odbočka.

Souhlasím s tebou, že Kordes a Tantau, je většina růží dobrých, taky to je o místě, podmínkách pěstování.
Vůbec se neomlouvej :) , jak získáme info, jedině diskuzí a sdílením, ochotou druhých přiznat problémy růže, to taky každý neumí, nebo nechce. :)

Roter Korsar- ten nemá chybu, výdrž, zdraví, bohatostí kvetení. Naučila jsem se ho trochu prostřihnout odkvetlé, má moc pěkné šípky na podzimní ozdobu. Když se to nechá na celém keři, tak špatně opakuje. Super růže.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ajka
Moderátoři: Eva L., Květa