Alenko, máš pravdu, ne všechny kordesky jsou podle našich představ. Konkrétně Herkula jsem vyhostila už před dvěma lety. Nevyhovoval mojí představě o "bezúdržbové" růži. To je totiž můj sen (možná jen iluze) mít růže, které nepotřebují postřiky, vydrží naši podhorskou zimu, nejsou poškozovány úpalem a deštěm....atd. a navíc jsou krásné. Jasně, je to bláhová utopie, ale představa je to lákavá.
Že jo ?
Tomu, co se stalo s květy tvého Herkula, říkám "uškvaření". Tím tady trpěl např. Red Leonardo da Vinci a to pravidelně každý rok. Už ho nemám. Podobně je na tom Eisvogel (Tantau). Je to jinak krásná a voňavá růže, ale s tímhle nedostatkem. Na její místo už plánuji jinou.
Přesto si myslím, že Kordes a Tantau produkují špičkové růže, jen si umět vybrat podle referencí. U šlechtitelů, jako je Harkness, Meilland, Delbard, Austin, Carruth a některých dalších, už musí být člověk ve střehu, aby nešlápnul vedle.
A když už jsem se tak rozjela (omlouvám se), pochválím ještě jednu perfektní kordesku - Roter Korsar. Nemá chybu.