Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Oblouky, treláže, konstrukce a podpěry pro růže

Oblouky, treláže, konstrukce a podpěry pro růže 15. bře 2017 20:01 #317093

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Musím zbláznit J.(až se teda někdy potkáme doma tak,že na to bude dost času :blink: )a zapřáhnout přívěs a dojet tam.Nebo nejspíš to nechám nařezat a oznámím,že se pro to musí zajet.Aby to nedopadlo jako vloni.Furt jojo,příští týden a pak už jsem to vzdala,protože pak v té džungli bych napáchala víc škody než užitku.
Dělala jsem si treláže z lískových prutů,ale rychle v zemi uhnijou a zalomí se.

Oblouky, treláže, konstrukce a podpěry pro růže 16. bře 2017 08:17 #317105

• Kamcule1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 310
Vendy napsal:
Ty roxory takto neohnete, teda určitě ne do nějakého tvaru jako na předchozím obrázku :-)

Já prostě nařežu ( no já, v těch stavebninách si to nechám rovnou šmiknout) a spojím tři nožky a dobrý :-)

Sice zreznou, ale za nás se určitě nerozpadnou!

Spojíš, jako drátem? jakým? nebo svaříš? Na to mé dovednosti už nedosahují...

Oblouky, treláže, konstrukce a podpěry pro růže 17. bře 2017 07:04 #317129

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
ohledně roxorů -jsou různě silné . moje oblouky jsou z 10 , ale existují slabší - třeba 6 mm i méně . a ty by mohly jít tvarovat . ovšem na oblouk , který je vystaven tlaku větru i váze rostliny musí být pevnější . tak potom ta desítka není ani zabetonovaná a jenom asi 4 cm píchlá v zemi a drží už pár let . nevím jak v lehké půdě. tam by asi ukotvení být mělo .

DSCN2695.jpg

přidám znovu naivní plánek mých oblouků s rozměry - délka 6m .
Následující uživatel poděkoval: Aglaé, Marta, Regina

Oblouky, treláže, konstrukce a podpěry pro růže 17. bře 2017 08:36 #317134

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Kamčule zatluču do země aby bylo pevné, spojím normál drátem. Drží to. Byla to provizorka, ale takové bývají pak navždy že :laugh: A psala jsem 3 a myslela jsem 4 tyče :-)

20170316_133104.jpg

20170316_133114.jpg

KR.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Regina

Oblouky, treláže, konstrukce a podpěry pro růže 17. bře 2017 08:39 #317135

• Vendy
  • Platinum Boarder
Kájo a to máš fakt v jednom kuse těch 6 metrů? Já to loni zkoušela dělat taky, určitě to byla 10mm tloušťka a ono se to celé ohlo do jednoho pravidelného oblouku, nebylo to jako na tvém nákresu , že máš boční nožky rovné a ohýbá se to až nahoře. tak to se mi nepovedlo...

Oblouky, treláže, konstrukce a podpěry pro růže 17. bře 2017 08:49 #317137

• Kaja
  • Platinum Boarder
jo - každá ta stojina je 6m . ale ohýbal mi to ze´ták - a sice prý na sudu s vodou , taky nevěděl , te´d už by možná mohl - má kovo výrobu . ale zas už nemá čas. mám jich devět!!! dvojitě - musí mít stabilitu . ovšem nemusí to být do kulata . poprosila jsem jednu olegini abych vám mohla stáhnou takový portál - není do kulata a udělá stejnou službu .

dsc_0569_2017-03-17.jpg
Následující uživatel poděkoval: Aglaé, Vendy, Marta

Oblouky, treláže, konstrukce a podpěry pro růže 17. bře 2017 08:56 #317138

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Někde na netu jsem viděla postup, kde dělali z roxorů oblouk nad chodníček, který byl víc do hranata. Bylo to ale z dvou kusů, ne jednoho. Ohýbání si udělali sami, dva chlapi v rukavicích a strom obalený hadrem, ohnuli tak skoro pravý úhel. Nahoře to potom posvazovali silnějším drátem, stejně tak přivázali boční příčky. Vypadalo to slušně.

Oblouky, treláže, konstrukce a podpěry pro růže 17. bře 2017 10:53 #317140

• Vendy
  • Platinum Boarder
Super Kájo, díky! Ale kdybys nepsala, že je to ohnuté, myslela bych si, že to je na kusy a svařené, fakt. Tak takovou sílu já neměla. Seženu si kovovou trubku, kde to nasunu a zkusím ohnout. Teda to vypadá fakt dobře. Ale ty krátké příčky tak jsou asi navařené ne?

Oblouky, treláže, konstrukce a podpěry pro růže 17. bře 2017 12:58 #317141

• Kaja
  • Platinum Boarder
jo Vendy - příčky jsou navařené .. je lepší to dát udělat nějakému chlapovi .. ale fakt drží a mám je nevím kolik roků .. ovšem i přes módu rezatých věcí jsem natřela základem i barvou . zelená se přitratí v listí . rez tam mít nemusím .
DSCN8535_2017-03-17.jpg

dokonale ohnuté to taky není - je to děláno na tzv - koleně . jak zaroste , stejně to neí vidět . ony i ty roxy byly starší - u zeťáka na dvoře , takže i mírně křivé. ale loni jsem koupila v H. . dvě mřížky z roxu síly asi 3mm . velikost tak 130 x 110 mm - drahé jak čert . slabé a za asi 380 kč . ovšem za takovou tenkou mřížku dost hodně .
Následující uživatel poděkoval: Vendy, Regina

Oblouky, treláže, konstrukce a podpěry pro růže 17. bře 2017 21:54 #317160

• Gabča
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3236
Není nad domácího kutila. Tehle oblouk mi vyrobil manžel, pak ještě jeden půloblouk a od té doby ho nemůžu přinutit k vyrobě dalších. I přesto, že ho chválím, kudy chodím, nemá čas. :S Oblouk už mám asi 6 let a je pořád stejný. A že něco unese, vidíte na poslední fotce. :P
dsc0v21201.jpg

oblouk_2017-03-17.jpg

DSC034802.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, Aglaé, varouch, quendery, mišpule, Vendy, alenak, Marta, ibiska a tento uživatel má 3 dalších poděkování
Moderátoři: Eva L., Květa