Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Oblouky, treláže, konstrukce a podpěry pro růže

Re:Kovové oblouky na růže 08. led 2010 17:06 #3205

• Jirka
Dreslo,

přímé zatloukání stojek oblouků do země nedoporučuji, vítr to rychle vyviklá. V zemi to chce opravdu něco masívního, mám zkušenost sice jen s jedním obloukem, ale dlouholetou a na větrném místě.

Spotřeby betonu bych se nebál, i kdyby se tam měl vozit na kolečkách. Na jednu betonovou sochu o průměru 10 cm a výšce 60 cm je potřeba necelých pět litrů betonu, takže dva vrchovaté kýble stačí na 4 sochy a tím na celý oblouk. Pokud bude mít socha průměr 15 cm, bude na jednu potřeba 9 litrů betonu, takře 4 kýble na oblouk.

Dvojité oblouky je samozřejmě výhodné a jednodušší propojit až po jejich usazení v zemi. Nejjednodušší by bylo propojky přivařit, pokud na pozemku není elektřina, tak hořákem. Není li možné ani to, tak pomocí kousků trubek a šroubů, ale v zimě to nevypadá tak elegantně jako zbytek oblouku.

Re:Kovové oblouky na růže 09. led 2010 01:12 #3207

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Jirko, jak hluboko máš konstrukci zapuštěnou v zemi?

Re:Kovové oblouky na růže 09. led 2010 08:47 #3214

• Jirka
Mám jej v betonových sochách o průměru asi 13 cm a hloubce 60 cm. V tomhle provedení drží zatím 3 roky beze známek viklání. Z jedné strany je na něm velká Louise Odier, ze druhé clematis Etoile Violet.

Re:Kovové oblouky na růže 09. led 2010 11:47 #3216

• MartaZ.
A co zemní vruty? Máte někdo zkušenosti?

Re:Kovové oblouky na růže 10. led 2010 00:52 #3217

• dresla
  • Moderator
Jirko, díky. Já to tu předestřu:P .

Marto, myslíš něco na způsob patníků, kterými zeměměřiči značí hranice pozemků? U nich se železo v zemi nějak rozepne do stran.

Re:Kovové oblouky na růže 17. led 2010 10:13 #3243

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Ahoj Dreslo, nevím, jestli ještě řešíš a jestli znáš, jak mají udělány konstrukce - oblouky v sadech v Plzni. Dovoluju si dát odkaz na Honzovu galerii, má to bezvadně nafocený....
honzapm.rajce.idnes.cz/Plzenske_mestske_sady/

Re:Kovové oblouky na růže 17. led 2010 23:05 #3251

• dresla
  • Moderator
Dano, děkuju moc, prohlédla jsem.
A ještě musím napsat, že jsem byla překvapená, jak nádherné růžové parky v Plzni mají. A že jim lavičky přes noc nezmizí:) . Opravdu krása!

Re:Kovové oblouky na růže 18. led 2010 16:14 #3252

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Jj., Dreslo, já tam taky teď tak často nepřijdu a když už, tak vždycky jen zírám, jak rychle to zarůstá a bují. Krásný jsou i ty středový záhony s travinama, sedama, kakosty, dlužichami, vrbinou a kapradinami. Kolikrát jsem si říkala, jak se dá udělat s malými náklady velká muzika - nejsou to žádné unikáty, ale vhodně sesazené a ve velkém množství je to paráda.

Lavičky mají myslím zabetonované nožičky :lol: jinak by tam už asi nebyly.

Re:Kovové oblouky na růže 19. led 2010 11:00 #3253

• MartaZ.
Dreslo, Google ti najde zemních vrutů hafo, mě jen mrzí, že jsem je neznala, když jsme stavěli pergolu. Takže s nimi nemám osobní zkušenost, ale to betonování mě moc nebavilo a doufám, že to nebudu muset nikdy vykopávat.

Re:Kovové oblouky na růže 19. led 2010 23:04 #3254

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Nenašly by se v archivech i fotky podpěr ? ( netuším, zda jste to tu již neřešily )
Moderátoři: Eva L., Květa