Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Oblouky, treláže, konstrukce a podpěry pro růže

Oblouky, treláže, konstrukce a podpěry pro růže 17. úno 2015 19:02 #294147

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Tak to jooo ;) . Vyběhla jsem s metrem: spodní obruč má průměr 65cm. Vysoká je 2m plus to co je v zemi. Psala jsem 25cm, ale asi to bylo nejmíň třicet, když tak na to koukám. Vymyslel to kováříček šikovně, není to z jednoho kusu, patky do země jsou na treláži dole přišroubované, kdyby urezly, nechá se to opravit. Obelisk je jen zabodnutý, ale oblouk co mi také dělal jsme kotvili tak, že jsme do jam v zemi zapustili uříznuté petky, které se naplnily betonem, do toho se usadily patky treláže. Nezabere to tilik cenného prostoru v záhonu, jako kdyby se to zabetonovávalo jako klasické sloupky třeba od plotu.

Ale Miško, máš už LO čtyři roky, viď? To se i chce pořád se s ní prát a omotávat ji na obelisk? Já jsem ráda, že ji ukočíruji ohýbáním, přeci jen jsou to pořádná prutiska. A i lépe na těch sehnutých větvích kvete... Však už jsme toho o ní v jejím vlákně napsali spoustu ;) Mimochodem, ta má je stále od jihu stíněná těmi sousedovo tvárnicemi, co nutně potřeboval na stavbu garáže :evil:
Následující uživatel poděkoval: Aglaé, Evka

Oblouky, treláže, konstrukce a podpěry pro růže 19. úno 2015 07:17 #294193

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Tisíceré díky za popis. Já si Tě snad ani nezasloužím :) .
Hlavně ten systém patek - u oblouku máš nějaký specifický? Nejsem si jistá zkušeností toho kovoobráběče (no není to pravý kováříček ..) Možná mě i přesměruje jinam.

Jojo, Lo už bude 4letá. A jestli se mi chce toto s ní dělat?! No musím, protože ona je tam fakt nádherná a hlavně, já ji nemám po čem vést. Víš, na jaře mi to ani nevadí: natěšení po zimě do zahradních prací a taky jsem na to oblečená, takže nejsem moc popíchaná. V létě je to horší, ostříhat něco odkvetlých a dál ty nové šlahnouny tvarovat, to už jsem se vloni přemlouvala. Ale ona se mi za to tak odvděčila, holka jedna.

Je fakt, že když jsem pak viděla tolik krásných a hlavně samonosných růží u Dresly, tak by se to dalo udělat jinak. Ale kdo z nás, když s růžemi začínal, na tohle všechno pomyslel? ;)

Oblouky, treláže, konstrukce a podpěry pro růže 19. úno 2015 09:40 #294197

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
Miško, málokdo z nás měl ve svých růžových začátcích představu, jak velký takový keř bude. B) Já taky ne, mám s tím stále problémy, velké keře už přesazovat nebudu. LO(i vzhledem k těm tvárnicím u souseda) by u mne zasloužila lepší místo.
Já jsem myslela, že ty tam máš místo na to, že by nemusela mít tradiční obelisk, ale ohybat ji k prutům zapíchaných dokola. Večer doložím fotky, jestli si rozumíme, co tím myslím.
Ten obelisk bych nechala nějaké menší růži U mne asi i ta Coletta se tam bude muset hodně umravňovat. Ale chtěla jsem, aby tam ten obelisk byl pěkný i v zimě jako artefakt v zahradě.

Oblouky, treláže, konstrukce a podpěry pro růže 19. úno 2015 09:50 #294199

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
na fejsbuku jsem na Meillandových stránkách kdysi viděla Colette asi tři metry vysokou vedenou jako stojatý válec . bere mě děs - mám ji a fakt se nezřízeně rozrůstá . je neučesaná a trnitá . takže budu mít taky problém .

Oblouky, treláže, konstrukce a podpěry pro růže 19. úno 2015 10:20 #294201

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
Kájo, každoročně ji monitoruji u Dresly. Půjde to, nejsme v subtropech :whistle:

Oblouky, treláže, konstrukce a podpěry pro růže 19. úno 2015 22:59 #294217

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Dobrý den, budou 2m vysoké obelisky dostačující pro růže Rosarium Uetersen, Graham Thomas a Alexandra Pr. de Lux.? Děkuji.

Oblouky, treláže, konstrukce a podpěry pro růže 20. úno 2015 10:58 #294224

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Genoveso jak u koho - R. Uetersen je asi vyšší . neměřila jsem , ale 2,5m určitě .u těch dalších dvou by to mělo stačit .
Poslední úprava: 20. úno 2015 10:59 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Genovesa

Oblouky, treláže, konstrukce a podpěry pro růže 20. úno 2015 11:03 #294225

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Hlavně počítej s tím, že pokud má o belisk 2m, tak 30-40cm z něj bude v zemi. Pokud je bude dělat manžel, pak 2,0 +0,4 m ;)
Následující uživatel poděkoval: Genovesa

Oblouky, treláže, konstrukce a podpěry pro růže 20. úno 2015 11:14 #294226

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
A troufámsi tvrdit, že Graham Thomas může být samonosný.
Následující uživatel poděkoval: Ališi, Genovesa

Oblouky, treláže, konstrukce a podpěry pro růže 20. úno 2015 12:31 #294227

• Jarka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 794
A co james garwey? Potřebuje bytelnou oporu, nestačily by tři bambusové tyče?
Moderátoři: Eva L., Květa