Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Modravé, fialové tóny - růže dle barev

Modravé, fialové tóny - růže dle barev 22. dub 2010 08:52 #5666

• Maggi
Tak jsem si pročetla tohle vlákno a spadla mi čelist:woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo:
Lidi, máte mou nezměrnou úctu a obdiv!!!!!!!!!! Já ze začátku na 3000m2 pěstovala kytky na sušení, při tom zakládala zahradu na 1700m2, to vše asi před 10ti lety. Záda a ruce nevydržely, tak jsem místo pole květim udělala trávník a na zahradě mám to odolné, co vydrží a nedá moc práce. Ale to je iluzorní. Zahrada dá moc práce vždy. Proto dovedu ocenit Vás, co pěstujete ve velkém a méte mou nekončící úctu. Fandím a držím palce. Hlavně ať vydrží zdraví:) :) :)

Modravé, fialové tóny - růže dle barev 22. dub 2010 14:40 #5720

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
:woohoo: :woohoo: Jo to chce opravdu velkého ducha a velkou trpělivost ( o znalostech ani nemluvím, stále mě Dresla překvapuje jak velký rozsah znalostí zvládne.)
Taky bych chtěla podotknout tu velkou chybu, že je to tak "daleko" od nás z Vysočiny. Chtěla bych se také podívat odskočením od "plotny".
Dreslo prosím tě jaké keře používáš na rozčlenění jednotlivých čtverců? A jakou konečnou výšku si představuješ?

Modravé, fialové tóny - růže dle barev 22. dub 2010 22:58 #5748

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
No...nazvala bych to spíš úchylkou a hamižností.

Do rohů dávám vždycky něco většího - tak do 5 metrů. A po stranách mám nějaké svídy - kvůli barevnosti listů, ibišky, kaliny, vajgélie, komule, tavoly, ruje..... Představovala jsem si maximum do 2,5 metrů, klidně i míň, prostě pohledovou clonu, aby nerušily barvy sousedních čtverců. Už se potýkám s nedostatkem místa, nové čtverce se mi zakládat zatím nechce, tak použiju na hranice i gallicy.
Ono je to všechno trochu sázka do loterie. Aby ve výsledku nebyly čtverce příliš malé, příliš přistíněné. Je obtížné postavit se na zorané pole a říct, bude to tak a tak.V tom je osazování starých zahrad snadnější, protože existují určité mantinely, od kterých se jde odpíchnout a využít jich ku prospěchu. Je to podobné jako stavět nový dům, nebo přestavovat starý.
Proto jsem taky zvolila symetrii, protože vymýšlet na 4000m2 nějaké bubliny záhonů tak, aby byly vzájemně pohledově odstíněné, bylo nad mé síly.

Modravé, fialové tóny - růže dle barev 24. dub 2010 21:59 #5806

• Emilka
  • Platinum Boarder
Jojo to mi povídej, tam kde byly nějaké základy tak to šlo, ale zkouším osazovat bývalou louku + sad, kde nic není a to je hrůza ( a je to jenom 2000m). Bohužel nemám takovou odvahu do toho jít s tvou vervou.. Takže vždycky osadím nějaký kousek a pokračuji, a jak bude vypadat celek to se teprve uvidí. Ale chci vytvořit taky jakoby oddělené "pokoje". Zatím je možné přehlídnout louku jedním pohledem :angry: Zajímalo mě jestli používáš volně rostoucí plot a nebo jsi se dala na stříhaný .
Mám záhon angličanek u hriště a docela trpí odskočenýmíi míči. Chtěla bych vytvořit plůtek, ale asi jenom tak do 1m,aby byly alespon trochu chráněné, ale kvůli místu budu muset volit asi stříhaný, jenom nevím zda se mi ho podaří udržet na uzdě. Uvažuji o ptačím zobu nebo možná o dřištálu. Na nestříhaný by možná šly použít i nějaké tavolníky, jako např. Anthony Watterer ( ten má docela kompaktní vzrůst).

Modravé, fialové tóny - růže dle barev 25. dub 2010 11:00 #5825

• MartaZ
Dreslo, musím opakovat co už bylo napsáno, veký obdiv a škoda, že nejsi poblíž. Když si uvědomím, co mi dá práce a starostí těch pár růží na tom mém kapesníku, tak tě obdivuju. I když letos jsem si pomohla, na nejprotivnější práci, stříhání jsem si koupila nůžky na větve a hned jsem míň orvaná. A na ty vysoké mám ty dlouhé fiskarsky.
Modrou už nemám ani jednu, protože to byly potížistky.

Modravé, fialové tóny - růže dle barev 25. dub 2010 23:43 #5838

• dresla
  • Moderator
Jsem zvědavá na Lavender Ice, ta by měla být zdravá.
Ke stříhání: k záchvatům mě přivádí Paul's Himalayan Musk. Má příšerné zahnuté trny, dlouhé šlahouny a pokud se mi zachytí za oblečení, tak se každým svým rádoby uvolňujícím pohybem zamotávám víc a víc. Loni mě dostala opravdu na pokraj šílenství. A je to přitom ještě mimino, takže z ní není ani moc parády.

ŽP mám volně rostlý, i když se mi pravidelné stříhané moc líbí. Bála jsem se, že by k nim mohl časem zarůst přístup a že vyžaduje střih pravidelně.
Taky by zřejmě musel být všude a moje vysazování je přeci jen živelnější.
Ptačí zob jsem měla obyčejný, ten si nedávej, roste příliš rychle, dokáže mít během sezóny více než metrové přírůstky. Navíc se mohutně semení. Buxusy rostou pomalu, tak se dají udržet. Jen nevěřím tomu, že když je v Evropě houba, která je napadá a likviduje, že by se nám vyhnula. V Itálii mívají stříhaný ŽP z ibišků, šel by vysadit i z rugos. Ve Wisley měli stříhaného Austinova Wild Edrica. Možná by nevypadala špatně směska Grootendorstů různých barev. Šly by snad i zlatice - intermedia.

Modravé, fialové tóny - růže dle barev 26. dub 2010 08:22 #5857

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Dreslo Rugosa jako živý plot - zrovna včera mě nabízela jedna známa jestli nechci rugosy, bude je likvidovat.Řekla sem si o tak asi tři,....nevím jestli nemám litovat.Ale děsí mě u ní to rozrůstání všude a taky sem vyděla dost velké vyholené keře od spodu. Je to špatným střihem? A jde omezit v tom rozrůstání?Sekat výhony sekačkou? Prosím o zkušenosti samo i ostatních nejen Dreslu:) ,...Díky

Modravé, fialové tóny - růže dle barev 26. dub 2010 08:55 #5860

• dresla
  • Moderator
Řešení je sázet očkované a očka dávat v úrovni země. Pokud to není poléhavka, nemá šanci zakořenit.

Na vyholení řez. Grootendorsty je dobré seřezávat nízko. Snad se lze vyholování vyhnout i volbou odrůdy. Je ještě brzo na dělání závěrů, ale třeba Mary Manners mi zatím dělá hustě olistěný keř (habitus podobný gallicám), T. Bugnet roste vzpřímeně a je celkově vzdušná, Grootendorstům jsou vidět větve a rostou proti předešlým neuspořádaně.

Modravé, fialové tóny - růže dle barev 26. dub 2010 09:27 #5861

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Tak jestli to dobře chápu, zjistit jaké má a pokud to jsou řízkovance - nebrat...A dreslo u Tebe se na podzim najdou očkovani rugos? Díky

Modravé, fialové tóny - růže dle barev 26. dub 2010 13:19 #5863

• Emilka
  • Platinum Boarder
dresla wrote:
Jsem zvědavá na Lavender Ice, ta by měla být zdravá.
Ke stříhání: k záchvatům mě přivádí Paul's Himalayan Musk. Má příšerné zahnuté trny, dlouhé šlahouny a pokud se mi zachytí za oblečení, tak se každým svým rádoby uvolňujícím pohybem zamotávám víc a víc. Loni mě dostala opravdu na pokraj šílenství. A je to přitom ještě mimino, takže z ní není ani moc parády.

Tak pro pobavení : Tchán s tchýní si udělali pracovní odpoledne na naší zahradě, že budou ořezávat stromy, za což jsem jim opravdu vděčná, ale jsou to aktivky a představete si , že si stěžovali že mi u stromu roste růže a že už je narostlá až do stromu, tak jí ostříhali :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: nechali tam čučet ze země asi metrové pahýly :blink:
Myslela jsem, že mě omyjou, letos mohla prvním rokem rozkvést starou jablon, ale budu si muset ještě počkat. Ted už je to jenom vtipná historka.. :laugh:

K těm plotům, buxusy nechci, pokud vyschnou nějaké větve tak to nevypadá dobře a s tou houbou do toho nechci investovat. No ptačí zob je pravda, že musíš neustále řezat, roste jak z vody .Musím to ještě promyslet.
Moderátoři: Eva L., Květa