Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Tantau (DE) - Nostalgické růže 1

Re:Tantau - "Nostalgické" růže 16. bře 2010 09:15 #4297

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
první - Parkdirektor Riggers, druhá Velichenblau - jednoukvetoucí
Veilchenblau___jednoukvetouc___rambler.jpg

Re:Tantau - "Nostalgické" růže 16. bře 2010 09:16 #4298

• Dany
  • Platinum Boarder
Budu ráda, když se zkušenější vyjádříte...., já myslím, že musíme řezat níž

Re:Tantau - "Nostalgické" růže 16. bře 2010 09:56 #4300

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Dany, dík za citaci . S řezem je to, podle mého názoru, asi tak, že čím níž se výhon uřízne, tím větší letorosty na něm narostou. V případě, že chceme zapěstovat hodně vzrůstnou růži (jako je R.U.) jako sadovou max. do 2m, seříznou se výhony v 1/2 - 2/3 budoucí výšky keře, tak jak píše paní Lili. Při hlubokém řezu bychom si moc nepomohli, růže by vyhnala dlouhé, bujné letorosty a to v tomto případě nechceme.

Re:Tantau - "Nostalgické" růže 16. bře 2010 10:05 #4302

• kaja
R.U mám na plotě a výhony ohýbám pokud to jde do šířky . chtěla jsem ji mohutnou. .je na každou stranu asi 2. m.když se vydaří rok , je nádherná. ještě taková zajímavost-vkaždé půdě má jinou barvu. dcera má z té mojí mladou , je tam lepší půda, její růže je víc do cihlova a má více zubaté listy a .kudrnatější květ - jako by to byla jiná růže. K.

Re:Tantau - "Nostalgické" růže 16. bře 2010 10:51 #4304

• Dany
  • Platinum Boarder
Díky díky, já vlastně zatím jenom čerpám informace, ptž většinu růží mám od podzimu - i RU, a tak střih o polovinu nebo 2/3 zatím nepřichází v úvahu:) .J jak píše Kaja, u vedení mně většinou budou pomáhat opory. Letos budu řešit Alohu - jednu u opory a jednu bez - tedy už kosterní střih, Eden Rose - to ještě nevím a vlastně už nic. Westerland vedu hodně přísně už několik let a u Elfe mi s nějvětší pravděpodobností vymrzly výhony, jo jo, paní Lili dobře radila....ať je kde je, určitě má ze mě škytavku, jak na ni myslívám. A pak ještě několik hodně New Dawn, tam mám ještě problém navést větve na plot, pořád vyhánějí výhony odspodu a délka větví se nijak moc nezvětšuje, uvidím letos.

Re:Tantau - "Nostalgické" růže 16. bře 2010 10:54 #4305

• Dany
  • Platinum Boarder
To je Kajo zajímavé, já teda vůbec o pH půdy zde nemám zdání, je to čermozem, možná má na to vliv úplně něco jiného, mně to hodně zajímá, taky bych chtěla cihlovější :-)

Re:Tantau - "Nostalgické" růže 16. bře 2010 11:14 #4306

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Přidávám Kájinu fotku Elfe
kaja.jpg

Re:Tantau - "Nostalgické" růže 16. bře 2010 11:22 #4307

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Mám Rosarium Uetersen cca 7 let, zařadila bych ji mezi sadové. Roste doširoka, větve jsou dostatečně silné, neválí se. Letorosty - dlouhé pruty typické pro pnoucí růže - nemá. Stříhám ji mírně na jaře. Odkvetlé květy neodstříhávám, šípky netvoří, dělá přestávku mezi vlnami kvetení.
rosarium_uettersen1.jpg

Re:Tantau - "Nostalgické" růže 16. bře 2010 11:24 #4308

• Dany
  • Platinum Boarder
a já svoji :)
Elfe.JPG

Re:Tantau - "Nostalgické" růže 16. bře 2010 11:57 #4312

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Dreslo, tvoje fotka R.U. je pro mě poučná a zároveň uklidňující - není to takový obr, jak jsem čekala. Vzpomeneš si, jak jsi ji zapěstovávala po výsadbě (myslím řezem) ? Moje je zatím malá, tenké větvičky se válejí po zemi. Mám velkou chuť ji teď na jaře hodně hluboce seříznout.
Moderátoři: Eva L., Květa