Jo, přesně jak u Ivetky, vypadala růže u mojí ségry. Nevěděla si s ní rady, chtěla jí vyhodit. Na zahradě byla ještě po babičce, netroufám si odhadnout, kolik je jí let, ale zaručeně to je nejstarší exemplář na naší zahradě. Mluvím o té původní Excelse, která trpí plísní šedou a která už asi není v prodeji. Její měkké a krásně ohebné šlahouny jí předurčily k oblouku. A pak jsem postupně dokupovala další. Naposledy taktéž hydru bílou, Bobbie James. Směrem k řece mám čtyři oblouky, celkem osm růží. Nechybí ani Veilchenblau, která nemá téměř žádné trny, kvete fialově. Růže s námi přežily i největší záplavy v r.2002.
Po odkvětu udělám razantní střih, vůbec se s tím nepárám, z jara odstřihnu uschlé větve a přihodím jenom trošku cereritu. Růže jsem naposledy vyvazovala asi před pěti lety. Na podzim přihrnu ke každé zeminu.
Mám je ráda a dělají mi radost. Kolemjdoucí je obdivují a někteří najdou i odvahu k oslovení a pod záplavou květů se fotí.Letos nás čeká sestřih u země, (natíráme plot a potřebujeme prostor, tak uvidíme, jestli snesou i tohle...Podám pak reference.