Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Drobnokvětky - růže dle typu

Drobnokvětky - růže dle typu 10. čec 2015 08:10 #298821

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Iveto díky :) .

Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli se ti vzpamatovala ta olivetská? Že bych ti případně udělala řízek. Budu jí za pár dní umravňovat ( až dokvete)
Následující uživatel poděkoval: Iveta

Drobnokvětky - růže dle typu 10. čec 2015 20:56 #298834

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Jé, Jani, moc díky, ráda bych si vzala znovu od Tebe řízek, olivetka nepřežila, podezírám mraveniště, jinak si to nedovedu vysvėtlit, jaro začala skvěle. Přesadila jsem ji, kořeny moc nekontrolovala, jelikož se mi povedlo vyrýt s balem vcelku, ale už to nerozdýchala :sick:

Drobnokvětky - růže dle typu 10. čec 2015 22:54 #298837

• Jikra
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2913
Iveto, od loňska se přesvědčuju, že se mi juka nikam nevejde a ty sem dáš takovou fotku! J.

Drobnokvětky - růže dle typu 11. čec 2015 07:19 #298838

• Iveta
  • Platinum Boarder
Jikra napsal:
Iveto, od loňska se přesvědčuju, že se mi juka nikam nevejde a ty sem dáš takovou fotku! J.

:whistle: Jirko, a kdyby jsi viděl, jak zdobí zahradu i v zimě :whistle:
Poslední úprava: 11. čec 2015 07:21 od Iveta.
Následující uživatel poděkoval: Jikra

Drobnokvětky - růže dle typu 11. čec 2015 08:23 #298840

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Iveto udělám, ona koření celkem ochotně ;) .

Na yukku bacha, kde se jí líbí, nelze se jí zbavit. Ani roundup na ní nezabírá ani když jsem vykopala jámu jak hrom a všechny kořeny vybrala, stejně se objevuje znovu a znovu. Bohužel jsem ji v zahradnických začátcích rozsázela po celé zahradě. Je krásná, o tom žádná ;) a u mě kvetla jako ďas.
Následující uživatel poděkoval: Iveta, Jikra

Drobnokvětky - růže dle typu 11. čec 2015 08:54 #298841

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3940
Jani Excelsa je oproti Dorotce taková uhlazená, Dorothy je taková rozcuchaná.

Excelsa

DSCN4164.jpg

DSCN4172.jpg

DSCN4160.jpg

DSCN4171.jpg

DSCN4170.jpg

Dorothy

DSCN4282.jpg

DSCN4288.jpg
Poslední úprava: 13. čec 2015 21:01 od Ajka.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, sany, Iveta, Jikra, alenak

Drobnokvětky - růže dle typu 11. čec 2015 12:44 #298842

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Ajko, díky moc, to srovnání květů mi moc pomohlo :up :) .
Střapaté růže moc nevhledávám, mám radši, když je květ hezky poskládaný, tak si asi pořídím Excelsu ( resp. Superexcelsu).
Mám podobnou růži Olivetskou ( kvete jen jednou ale dlouho) a také jí mám ráda do vázy. Nevydrží nijak extra dlouho , ale ty cca 4 dny ano a má tolik květů, že mi to není líto ;) .

Jetě dotaz, jak jsou na tom obě s trnama? Jsem si vzpomněla, že si na to mám dávat pozor. Olivetská je má jen na listových řapíkách, takže jarní střih je úplně bezbolestný ;) .

Drobnokvětky - růže dle typu 11. čec 2015 13:09 #298843

• Iveta
  • Platinum Boarder
Trny a bujnost byly důvody, proč jsem dala Dorothy pryč, měla jsem ji na trelážce na zahradním domku a tam se nehodila - věčnė vyvazování šlahounů s malými ostrými trny... No po odkvêtu vypadal domek takto....
image_2015-07-11.jpg

Na jejím místě je umírněnêjší popínavý Clair Matin. Ale na bytelném plotě si ji dovedu pŕedstavit...u Ajky mají obě hezké umístění.

Shrnuji za sebe: trny bolestivé, měkké šlahouny mê často doslova oblepily :blink: , střih jsem zbaběle odkládala. Ani zimní zábal kminkové Excelsy není nic moc, ale
přehodím tkaninu, ta se přilepí na trny a je to, horší odmotat zjara, to tu tkaninu vytrhávám po kouskách, ale vétve to vydrží.
Olivetku uvítám proto i s jedním kvetením, opakování obou Super není kdovíco...
Poslední úprava: 11. čec 2015 13:21 od Iveta.
Následující uživatel poděkoval: Jikra

Drobnokvětky - růže dle typu 11. čec 2015 20:37 #298845

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Iveto :P , takhle budu já zřejmě odkládat střih Laguny, ta má ty trny úplně vražedné :evil: .

Koukám, že zlatá Olivetská ;) .

U Ajky na tom oblouku vypadají kouzelně , že ;)? Doslova neodolatelně :) . Ale když vidim tu houštinu u Ivety ( ale zas když to kvetlo, musela to být záplava ;) ), nevim nevim....

Každopádně díky oběma ;) :up
Následující uživatel poděkoval: Iveta

Drobnokvětky - růže dle typu 12. čec 2015 08:14 #298847

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3940
Jo, přesně jak u Ivetky, vypadala růže u mojí ségry. Nevěděla si s ní rady, chtěla jí vyhodit. Na zahradě byla ještě po babičce, netroufám si odhadnout, kolik je jí let, ale zaručeně to je nejstarší exemplář na naší zahradě. Mluvím o té původní Excelse, která trpí plísní šedou a která už asi není v prodeji. Její měkké a krásně ohebné šlahouny jí předurčily k oblouku. A pak jsem postupně dokupovala další. Naposledy taktéž hydru bílou, Bobbie James. Směrem k řece mám čtyři oblouky, celkem osm růží. Nechybí ani Veilchenblau, která nemá téměř žádné trny, kvete fialově. Růže s námi přežily i největší záplavy v r.2002.
Po odkvětu udělám razantní střih, vůbec se s tím nepárám, z jara odstřihnu uschlé větve a přihodím jenom trošku cereritu. Růže jsem naposledy vyvazovala asi před pěti lety. Na podzim přihrnu ke každé zeminu.
Mám je ráda a dělají mi radost. Kolemjdoucí je obdivují a někteří najdou i odvahu k oslovení a pod záplavou květů se fotí.Letos nás čeká sestřih u země, (natíráme plot a potřebujeme prostor, tak uvidíme, jestli snesou i tohle...Podám pak reference.
DSCN0206.jpg

DSCN2763.jpg

DSCN3966.jpg

DSCN3967.jpg

DSCN3968.jpg
Poslední úprava: 13. čec 2015 21:03 od Ajka.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, Kaja, sany, Iveta, ema, Jikra, alenak, Luša
Moderátoři: Eva L., Květa