Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2

Téma: ADR a anglické růže ?

Re:ADR a anglické růže ? 16. kvě 2010 16:08 #6990

• Barbora
  • Fresh Boarder
Dobrý den Lili,

díky za obsáhlý komentář k ADR. A hlavně za všechny ty linky na zajímavé weby. Díky počasí jsem se ponořila do studia růží na netu. Pravda, lepší je studovat je v reálu, ale zatím není co - první poupě se již nalévá, ale to je vše, ostatní čekají na sluneční paprsky...
Proběhla jsem seznamy růží ADR i těch, co neuspěly a zaznamenala zajímavé vazby. Zatímco zmiňovaný Kordes má stále více ADR uznaných (v roce 2009 jich má nejvíc - 7, pak Noack 4 a Meilland 3), tak mezi těmi, které neuspěly nemá Kordes od roku 2005 žádnou. Naopak Austin nemá ani jednu růži oceněnou ADR, ale zřejmě se o ADR pokoušel, protože v roce 2006 mu 6 růží neuspělo. Čím se dá vysvětlit takový komerční úspěch Austinek u nás? A čím to, že se o Kordesových růžích tak málo mluví?
Schválně jsem studovala i výsledky mezinárodních soutěžích na linku www.worldrose.org a tam snad není jediná soutěž, kde by nebyla oceněna alespoň 1 Kordesova růže. Úspěchy má i Tantau, Poulsen, Meilland, ale Austin zase skoro nic. Dokonce na soutěži v Anglii St. Albans je z 15 oceněných růží 5 od Kordese a Austin tu nemá ani jednu. Já sama s růžema začínám a dle rad svého známého, sháním ty, které se nemusí stříkat žádnou chemií. Nemám na to čas a ani nechci zahradu tímto způsobem "trávit". ADR beru jako směrodatnou záruku. Zatím mě žádná ADR růže nezklamala (Pomponella a Lions-Rose - ty mám stromkové, Gärtnerfreude, Maxi Vita, Kosmos). Stromkovou mám ještě jednu od Kordese - Pashminu, ale ta nemá ADR, jen se mi moc líbila, tak jsem ji riskla - loni byla krásná (viz foto na vlákně "Stromkové růže") a letos se má zatím také k světu. Tak doufám, že se zase ukáže v plné kráse.
Prosluněné dny přeje Barbora

Re:ADR a anglické růže ? 16. kvě 2010 17:53 #6993

• honey
  • Expert Boarder
ad Kordesovy uspechy: neni to tim, ze toto testovani sam v 50.letech zalozil, jak se pise na strankach ADR?

Me osobne se ADR libi, ale nerozumim presne tomu, ze casem nektere ruze vypadavaji. Jak pise Lili, snad kvuli zprisnovani pravidel. Ale jak je mozne, ze se nevenuje testovani dost casu na to, aby se pak nemusely po case nejake sorty skrtat? Nehledala jsem detailne, jak dlouho se ruze testuji. Ale prijde mi podivne, ze kdysi byla ADR i Schneewittchen, kterou musi moje znama strikat proti cerni kazde 2 tydny (ma ji mnoho let) aby ji vubec fungovala. Podotykam, ze bydli v klimaticky priznivem Polabi. Stejnou zkusenost se Schneewittchen alias Icebergem mel i pan Sip a proto ji uz pred par lety vyradil ze sveho sortimentu. Proto k ADR pristupuju lehce s nadhledem.

Co se Austina tyka, v dnesni dobe testuje svoje nove vyslechtene ruze na poli 8 let nez je vypusti do prodeje. V prubehu let samozrejme take mnoho ruzi stahnul z prodeje a nahradil je odolnejsimi odrudami. Ja mam 6 druhu austinek - vloni poprve kvetly. Strikla jsem je pouze jednou, v cervnu proti cerni a msicim a do rijna byly bez jedineho problemu. Letos mam dalsi ctyri nove sorty,tak jsem na ne zvedava. Schvalne mrknu, jake ruze Austin v minulosti mel na testovani ADR a neuspely ...nejak to nemuzu najit. Jsou stale v jeho soucasne nabidce k prodeji?

Re:ADR a anglické růže ? 05. čen 2010 22:11 #8089

• Lili
V tomhle bych si dovolila ADR hájit, žádné zákulisní dohody ve prospěch Kordese podle mě nejsou nutné. Podle mých zkušeností jsou jeho růže opravdu kvalitní a odolné. Ty z posledních dvaceti let jsou špička ve světovém sortimentu. Jsou naprosto ideální pro drsnější středoevropské podmínky. Začátečník s nimi nemůže sáhnout vedle.
Zní to krutě (zvláště pro nás fandy austinek), ale Anglické růže se co do odolnosti moderním Kordeskám rovnat nemohou. A tady zdůrazňuji to slovo moderní. U růží je to stejné jako s auty: padesát let starý typ Mercedesu je ve srovnání se současným moderním "Meďákem" zastaralá kraksna --- stejně musíte přistupovat k padesát let starému Icebergu ve srovnání například s Kosmosem nebo s nádherným Diamantem nebo Innocencií. Ve své době byl Iceberg špička, ale dnes by neobstál. V době, kdy byl hodnocen se dávalo více bodů za množství květů a schopnost remontovat než za odolnost - to se s vývojem šlechtění radikálně změnilo.
O ADR se pokoušely: Crocus Rose, Benjamin Britten, Crown Princess Margareta, Falstaff, Grace a Jubilee Celebration (počet bodů viz ADRChronik tabulka 35.

Já Austinky miluji pro jejich nádherný tvar květu a jakýsi šarm se kterým připomínají staré historické růže (a také pro vůni, která romantickým odrůdám od jiných šlechtitelů často chybí), ale musím objektivně potvrdit, že s odolností vůči mrazům i chorobám to není tak dobré. Sbírám je už řadu let, mám cca 50 odrůd různého stáří a letos se po zimě většina z nich musela řezat hluboko do starého zmrzlého dřeva (jediné čtyři na které se vůbec nemuselo sáhnout byly: Mary Rose a její sporty a Eglantyne - na jaře trčely z téměř holých záhonů svých kolegyň). Starý Shakespeare´87 je daleko mrazuvzdornější a vitálnější než jeho novější verze. Co se týče chorob, hlavně tedy černé skvrnitosti a skvrnitosti kůry - potýkají se s ní stejně jako většina růží, některé více, některé méně - jsou na tom stejně jako lepší velkokvětky. Ve specifickém Anglickém klimatu mohou být výstavní - třeba náš loňský deštivý červen jim v kvetení velmi prospěl - milují vodu a dobře snáší déšť.
Nakonec, pojďme to porovnat. Od letošního roku se v soutěžním rozáriu v Hradci Králové budou vedle Kordesek a spol. porovnávat i Austinky - tam se nestříká a hodnotí se zcela anonymně pětkrát během sezóny až do podzimu.

Těžko říci proč jsou Kordesky méně populární. Že by to bylo méně úspěšným marketingem? I když oni se teď v Čechách velmi snaží, hojně dovážejí do zahradních center, mají obchodního zástupce pro ČR a ! budují ukázkové rozárium Kordesova sortimentu v parku na zámku Jemniště ! - tak kdo ví co budeme říkat za pár let. Kordesky i Austinky mají vybudovaný rozdílný image: Kordesova růže, to je robusní, vitální, zdravá, bohatě kvetoucí moderní růže ...... kdežto Austinova růže, to je viktoriánská noblesa a odlesk starých časů. No a zákakzník si vybírá podle svého citu.

P.S. POZOR ZMĚNA!!!
Letošní den otevřených dveří v soutěžním rozáriu v Hradci Králové- Kuklenách se posouvá na 26.6 a 27.6
Důvodem je opožděné kvetení vlivem chladného jara.
Prosím víte-li o někom kdo se tam příští víkend chystal, tak ho informuje a rozšiřujte tu informaci dále. Bude tam sice 12. a 13.6. služba pro ty, co se to nedozvědí včas, ale bude to zbytečná návštěva, rozárium zatím vůbec nekvete.

Re:ADR a anglické růže ? 06. čen 2010 08:14 #8103

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Lili, díky za upozornění. už jsme měli naplánovaný výlet. :)

Re:ADR a anglické růže ? 06. čen 2010 10:13 #8107

• honey
  • Expert Boarder
to jsem taky moc rada,ze se to takhle preklada :-) ...Kordesovy ruze se mi take libi, posledni rok mam zalusk presne na ty, ktere jste vyjmenovala :-) Podezirat Kordese z protekce, protoze soutez kdysi vymyslel byl jenom vtip. Pravdepodobne se ucastni jeho ruze v tak hojnem poctu proste proto, ze je to za ty roky slehtitelsky gigant, takze ma z ceho sve nove a kvalitni kousky vybirat a za druhe treba proto, ze tu soutez, coby svoje ditko, chce udrzet pri zivote, tak se ji i nadale takto venuje :-) Je to urcite super jako voditko pro ruzare a zaroven takove udavani kvality a standardu nuti i ostatni slechtitele nepodcenovat kvalitu ruzi na ukor samotne krasy kvetu.

...ale na ty anglicanky fakt nemuzu dopustit. Jedou mi doma jako blazen a jenom Queen of Sweden mela vloni cernou skvrnitost. Strikala jsem jenom v cervnu a pak uz do konce sezony nic a vsechny ostatni byly zdrave (L.D.Braitwaithe, CHarlotta, Pat Austin, Claire Austin). Od lonskeho podzima mam jejich Lady of Shalott, Morning Mist a faktasticky mi jede Wedgwood Rose. L.D.Braitwaithe prezil nenakryty i zimu na ostrem vetru v perfektnim stavu. Queen of Sw. vypadala take dobre, ale tu okousali zatoulani zajici.

Re:ADR a anglické růže ? 06. čen 2010 10:54 #8111

• Lili
Kdybys věděla jak ti závidím to klima... Já letos musela vzít dvoumetrového Leandra 40čísel nad zemí do starého dřeva (jasně že to zvládl a už má zase víc jak metrové přírůstky) No co ti budu povídat, vždyť mě letos zmrzl z víc jak poloviny i takový nezmar jako je American Pillar. Westerlandy šly až úplně k zemi, řezala jsem kmeny o průměru 7cm - chudáci se doteď pořádně nevzpamatovaly. Byl to letos růžový masakr, strašně smutné chodit s nůžkami a pilou po zahradě a pálit ty hory mrtvých větví.

Re:ADR a anglické růže ? 07. čen 2010 21:35 #8173

• Barbora
  • Fresh Boarder
Zdravím Lili,
díky opětovně za perfektní informace. A taky hlavně za info o změně termínu v Kuklenách. Chtěla jsem cestu spojit s návštěvou prezentace růží Kordes v Hortisu na Kalabousku, ale ten taky posunul termín, pro změnu z pátka na sobotu 11.6.2010. Tak nevím, snad se mi podaří zvládnout obě akce. Co zbývá, když se ty moje poupata zatím stále jen zelenají...
  • Strana:
  • 1
  • 2
Moderátoři: Eva L., Květa