Dobrý den Lili,
díky za obsáhlý komentář k ADR. A hlavně za všechny ty linky na zajímavé weby. Díky počasí jsem se ponořila do studia růží na netu. Pravda, lepší je studovat je v reálu, ale zatím není co - první poupě se již nalévá, ale to je vše, ostatní čekají na sluneční paprsky...
Proběhla jsem seznamy růží ADR i těch, co neuspěly a zaznamenala zajímavé vazby. Zatímco zmiňovaný Kordes má stále více ADR uznaných (v roce 2009 jich má nejvíc - 7, pak Noack 4 a Meilland 3), tak mezi těmi, které neuspěly nemá Kordes od roku 2005 žádnou. Naopak Austin nemá ani jednu růži oceněnou ADR, ale zřejmě se o ADR pokoušel, protože v roce 2006 mu 6 růží neuspělo. Čím se dá vysvětlit takový komerční úspěch Austinek u nás? A čím to, že se o Kordesových růžích tak málo mluví?
Schválně jsem studovala i výsledky mezinárodních soutěžích na linku
www.worldrose.org a tam snad není jediná soutěž, kde by nebyla oceněna alespoň 1 Kordesova růže. Úspěchy má i Tantau, Poulsen, Meilland, ale Austin zase skoro nic. Dokonce na soutěži v Anglii St. Albans je z 15 oceněných růží 5 od Kordese a Austin tu nemá ani jednu. Já sama s růžema začínám a dle rad svého známého, sháním ty, které se nemusí stříkat žádnou chemií. Nemám na to čas a ani nechci zahradu tímto způsobem "trávit". ADR beru jako směrodatnou záruku. Zatím mě žádná ADR růže nezklamala (Pomponella a Lions-Rose - ty mám stromkové, Gärtnerfreude, Maxi Vita, Kosmos). Stromkovou mám ještě jednu od Kordese - Pashminu, ale ta nemá ADR, jen se mi moc líbila, tak jsem ji riskla - loni byla krásná (viz foto na vlákně "Stromkové růže") a letos se má zatím také k světu. Tak doufám, že se zase ukáže v plné kráse.
Prosluněné dny přeje Barbora