Kamčule, v podstatě až na výjimky kupuji růže prostokořenné bez balu, takže dělám díru tak, aby se mi tam ty kořeny vešly bez ohnutí. Někdy to znamená trochu kořeny zakrátit, to podle toho, s jak dlohými kořeny přišly.
Pokud se sází s balem, určitě by bylo dobré , aby kolem balu bylo alespoň 5cm prostoru, který je třeba vyplnit směsí původní hlíny a nějakého substrátu, aby se kořeny na hlínu dokázaly adaptovat - zde záleží na původní hlíně, ale čím je původní hlína tužší, tím hůř do ní kořínky z balu pronikají. Měla jsem dva roky kontejnerovanýho Alana Titm. v zemi a hrozně strádal, vykopala jsem ho a přesadila a ty kořeny byly děsné. Ty původní droboučké, co se tvoří v rašelinovém balu, už byly sice nahrazeny silnějšími , ale jak byly pokroucené, zřejně se nedokázaly dostat do normální hlíny

.
Myslím, že čím tužší hlína, tím hůř se do ní kořeny dostávají a rostlina pak vlastně roste jakoby v "kontejneru" vytvořeném tou dírou s nasypaným substrátem. Když bude tenhle "kontejner" malý, bude růže o to víc strádat. Takže velikost díry, bude závislá na konkrétní půdě a podmínkách. U někoo bude stačit jen minimální díra, někdo musí vykopat kráter ( asi jako když já se tu snažím sázet kyselomilné rostliny - čím větší kořeny bude v dospělosti mít, tím větší díru musím kopat a vyplnit rašelinou

)...